Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Bankaların, vatandaşların ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi çektiği sırada kendilerini güvenceye almak için yapılmasını talep ettiği 'hayat sigortası' parası geri alınabiliyor. Aylar ya da yıllar geçse dahi sigortadaki parayı iade almak için müracaat yapmak yeterli.
Hayat sigortası iptali için kullanıcılara cayma hakkı tanınmıştır. Cayma hakkı süresi 30 gündür ve bu süre içinde iptal başvurusunda bulunmak gerekir. Hayat sigortası parasının geri alınabilmesi için dilekçe ile başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketinin inceleme süresini tamamlaması beklenmelidir.
E-Devlet'ten hayat sigortası tazminatı alınamamaktadır. Sistem üzerinden yalnızca sigorta poliçelerinin bitiş tarihi, tazminat hakkının miktarı vb. durumlar öğrenilebilmektedir. Eğer bunlarla ilgili bir problem varsa şikâyetler de buradan toplanmaktadır.
Kullanılan kredi ile alakalı olmamasına rağmen hemen hemen tüm bankalar bu sigorta poliçesini kredi kullanan vatandaşa satıyor. Primler 10 bin lira kredi kullanan vatandaş için 600 ile 800 TL arasında değişiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Sigorta tutarınız, kredi sözleşmesinde belirlenen geri ödeme planınızdaki borç tutarı kadardır. Yaşam kaybı durumunda katılım sertifikasında belirtilen teminat tutarı, sigortacı tarafından ilgili banka şubesine ödenir. Kredi borcu kapatıldıktan sonra, varsa kalan tutar sigortalının lehtarlarına ödenir.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Tazminat, belirli bir sınıra kadar belirli ya da beklenmedik hasarları veya kayıpları (genellikle zararın kendisinin miktarını) tazmin eden bir ödemedir. Sigorta şirketleri, sigortalılar tarafından ödenen primler karşılığında teminat sağlar.
Bütün belgelerin sigorta şirketine verilmesinden sonra sigortacı, sözleşme hükümlerine göre ödemesi gereken kesinleşmiş tazminatı on gün içinde hak sahiplerine öder.
Bankanın Yapmış Olduğu Hayat Sigortası İptal Ettirilebilir mi? Kredi alırken yaptırdığınız hayat sigortasını, daha sonra iptal ettirebilirsiniz.
18-69 yaş arasında ve sağlıklıysanız, Tam Kapsamlı Hayat Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Sigorta süresi bir yıldır. Bu süre sonunda poliçe, sağlık beyanına gerek kalmadan beş yıl süreyle otomatik olarak yenilenir.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Hayat sigortası yaptırdığında poliçe süresi boyunca işsizlik, tam ve kalıcı sakatlık gibi olumsuz durumlarda sigorta şirketin sözleşmede belirtilen teminat tutarı kadar ödeme yapar.
Trafik Sigortası Para İadesi
Poliçenizin iptal edildiği durumlarda genel iade süresi 3 ila 5 gün arasında değişmektedir. İade işlemi sizin ödeme şeklinize göre belirlenir. Kredi kartıyla yapılan ödemelerde iade tutarları karta yeniden yatırılır.
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
Sigorta süresi en az 2, en fazla 20 yıl olabilir.
Bir tür birikim sigortası olarak da tanımlanan hayat poliçeleri; vefat, geçici iş kaybı, sakatlık, kaza ve hastalıklar nedeni ile oluşabilecek maddi kayıpları telafi etmeye yaradıkları gibi eğer poliçede belirtildiyse sözleşme süresinin dolması ile toplu ödeme de alınabilen finansal enstrümanlar arasında yer alır.
Hayat sigortalarında prim nasıl hesaplanmaktadır? Hayat sigortası primleri yaşa göre belirlenmektedir. Sigorta şirketine göre meslek ve cinsiyetin de dikkate alındığı prim tabloları bulunmaktadır. Seçilen teminat tutarları da dikkate alınarak prim hesaplanır.
Kaymakamlık binalarında yer alan tüketici hakem heyetleri genellikle 3 ay içinde karara varmaktadır. Bu gibi bir durumda banka zorunlu olarak iade yapmaktadır. Her yıl sigorta primlerinin geri alınabilmesi için gerekli tarihler, o yılı ilgilendiren kanunun Resmi Gazete'de yayınlanması ile duyurulur.
1- Bankalar kredi verirken sigortayı zorunlu tutabilirler mi? Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; yeni düzenleme ile bankalar kredi verirken başta hayat sigortası olmak üzere kredi ile bağlantılı konut, taşıt gibi sigortaları zorunlu tutamayacak.
Kredilerle bağlantılı olarak tanzim edilen Kredi Hayat Sigortası kredi vadesi boyunca veya yıllık olarak düzenlenebilir. Yıllık olarak tanzim edilen Kredi Hayat Sigortası her yıl yenilenmelidir.
Bankalardan nakit kredi, taşıt veya konut kredisi çekenler dikkat bankanızdan alacağınız var. Kredi borcu bittikten sonra ödenen hayat sigortası primlerinizi bankadan iade alınabiliyor.
Yani kredi borcu devam eden biri hayatını kaybederse, bazı istisnai durumlar hariç tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu istisnalar ise: Borçlunun ölümünde intihar vb. şüpheli bir durum olması halinde sigorta ödeme yapmayabilir.
Hayat sigortası ürünlerinde, primlerinizi seçtiğiniz ürünün özelliğine göre TL olarak ya da ABD Doları veya Avro'ya endeksli olarak peşin,yıllık, aylık, 3 aylık, 6 aylık taksitler halinde gerçekleştirebilirsiniz. Dövize endeksli ürünlerde, prim ödeme tarihindeki TCMB döviz alış kuru üzerinden TL olarak tahsil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri