Şeker pancarı su gereksinimi yüksek bir bitki olup yalnızca yeterli yağış ve düzenli sulama şartların- da yüksek miktarda şeker üretir. Sulamaya bitkile- rin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır.
Şeker pancarı, yetiştirilme dönemi içinde belli aralıklarla suya ihtiyaç duyar. İklim koşullarına bağlı olarak şeker pancarının su ihtiyacı yaklaşık olarak 400-600 mm aralığındadır. Yıllık yağış miktarının 600-700 mm olduğu ve yetişme dönemi içerisinde yağışın düzgün dağıldığı bölgelerde sulanmadan yetiştirilebilir.
Sulama sayısı bitkideki gelişme gözlenerek 4-6 defa yapılmalıdır. Salma sulamada, sulama masrafları düşüktür. Ancak çok fazla su gerektirir ve yağmurlama sulamaya göre etkisi azdır. Salma sulama ile sulanan tarlaların çoraklaşmasının önlenmesi için drenajlarının çok iyi yapılmış olması gerekir.
Özet. İki yıllık bir bitki olan şeker pancarı (Beta vulgaris L.) şeker üretimi amacıyla tek yıllık olarak üretilmekte ve en çok su tüketen bitkiler arasında yer almaktadır.
İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre; 1 dekar şeker pancarı için vahşi sulamayla (salma yöntemi) 1 yıl boyunca harcanan su miktarı 96 tondur, Yağmurlama sulamayla harcanan su miktarı 38 tondur, Damla sulamayla harcanan su miktarı ise 7 tondur.
İlgili 34 soru bulundu
Şeker pancarı derin köklenen bir bitki olarak derin gevşetilmiş bir toprak ister. Aksi takdirde kökler yüzde kalır ve kısmen çatallanır, yeterince büyüyüp gelişemez, pancar verimi ve teknolojik kalitesi düşer.
Şeker Pancarı Sulama
Su, mutlaka toprağın ve iklimin mevcut durumu göz önüne alınarak bitkinin talebi kadar verilmelidir. Şeker pancarının su talebi, toplam 700 ile 800 mm arasındadır. Her sulama ile aşağı yukarı 100-130 mm su verilir.
Şeker Pancarında Sulama
Şeker pancarının su isteği oldukça fazladır. Çevre koşullarına da bağlı olarak 1 kg kuru madde üretimi için yaklaşık 400–600 mm suya ihtiyaç duyar. Yıllık yağışın 600–700 mm olduğu ve yağışın yetişme dönemi içerisinde düzgün dağıldığı bölgelerde sulanmadan yetiştirilebilir.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Pancara kesinlikle suya ihtiyacı olmadan su verilmemelidir. Aşırı sulama, kaynak israfının yanında kök çürüklüğü ve bazı hastalıklara neden olmakta, yetersiz sulama ise, bitki gelişiminde ve verim kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Bunun için sulama zamanını toprak nem sensörleri kullanılarak tespit edilmelidir.
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
Bunun için neler yapmalıyız? Toprak işlemeden ekime, uygun tohum seçiminden doğru gübrelemeye üretimin bütün aşamalarını iyi yönetmeliyiz. Bitki besleme alanında 68 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak gübrelemeyi bilinçli yapmanızı öneriyoruz. İşe mutlaka toprak analizi ile başlayın.
Şeker pancarı soğuğa son derece daya- nıklı, kuraklık sevmeyen ve yetişme döneminde mutlaka sulama isteyen iki yıllık bir tarım ürünüdür.
Aslında yetişkinler için bile pancarın kabuğunu sindirmek zordur. Uzmanlar 8. ayın bebekleri pancarla tanıştırmak için uygun olduğunu söylüyor.
Şeker pancarı üretimi yaklaşık olarak 6-7 aylık bir süreci kapsar.
Pancar tohumları nemli ortamı sevdikleri için nemli toprakta daha sağlıklı ve hızlı olgunlaşmaktadır. Pancar tohumun bulunduğu toprağın nemsiz kalması tohumun geç ve sağlıksız olmasına neden olacağı için sık sık pancar tohumunun toprağı ıslatılmalıdır. Düzenli sulama ile sağlıklı ürünler elde edilir.
Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır. İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır.
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
şeker pancarı tohumları kg olarak degil 100 bin adet tohum mevcut bir ünitede.
Şekerpancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından 2 yıllık tarım bitkisi. 1 yıl vejetatif organları, 2. yıl ise generatif organları gelişir.
Bunun bir kısmını 15-15-15+Zn taban gübre ile (60 kg/da) verdiğimizde, 9 kg N vermiş olursunuz. 15-9=6 kg N/da ihtiyacını ise üst gübrelemede %26 N CAN gübresinden dekara 23 kg uygulamakla karşılayabilirsiniz.
Şeker pancarı en çok ve en iyi deniz seviyesinden yaklaşık 800 - 900 metre yüksek yerlerde yetiştirilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıkladı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplan 875 lira olacak.
Nisan – Mayıs aylarında hafif kuraklık köklerin daha derinlere inmesine ve böylece bitkinin su ve besin maddesi yönünden daha iyi beslenmesini sağlar. Yaprakların gelişimi ile pancarın su ihtiyacı artar. Gelişme dönemlerinde su ihtiyacı fazladır ve yağmuru az olan bölgelerde mutlaka sulama yapılmalıdır.
Maksimum şeker verimi elde edebilmek için, tarladaki bitki sıklığı 18-24 cm aralığındaki ekim mesafesine göre değişmekle birlikte yaklaşık 9.200 ile 12.000 bitki/da arasında olmalıdır. Optimum bitki sıklığı ise 10.000 bitki/da'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri