Hayatı sorgulamak oldukça geniş bir ifadedir. Yaşadığımız toplumun geleneklerinden dinine, küresel, ekonomik ve siyasal düzenden bireysel gelişime, yaşadığımız şehrin altyapı sorunlarından boş zaman alışkanlıklarına kadar hemen her şeyi sorgulayabiliriz.
Kendi doğrusunu kendi bulacağı bir yolculuğa başlar. Sorgulamak Nedir, diye soruyorsanız işte cevabı budur. Sorgulamak, insanın hayata ilişkin kendi cevaplarını keşfetmesidir. Başkalarının doğrularına göre değil de kendi doğrularına göre yaşayan insan, mutlu bir hayatın ilk ve en önemli adımını atmış olur.
[1] Suç niteliğinde bulunan bir sorun üzerine ilgili bulunanlara sorular sormak. [2] Emin olunamayan konular üzerinde düşünmek, kendi kendine soru sormak.
Kesin bilgi ve delillere dayanmaksızın, çevrenin telkini ile doğup büyüdüğü toplumun inançlarına herhangi bir sorgulama yapmak- sızın inanmaya taklidî iman denir.
Sorgulamak, bir şeyin iç yüzünü öğrenmek için araştırma yapmak ve sorular sormak anlamına gelir. Kelime mecazen, bir şeyin üstünde çok durmak ve en ince ayrıntısına kadar öğrenmeye çalışmak manasında da kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Yine tekrar etmek gerekir ki hayatı sorgulamak bir sistem dâhilinde yapıldığında bireyi özgürleştirir ve topluma değer katar. Her şeyi gelişigüzel eleştirmek yapıcı bir sorgulama değildir. Sorgulamak zihinsel bir alışkanlıktır. Genellikle de çocukluktan itibaren toplum tarafından köreltilir.
Sorgulama bireyin zihin yapısında önemli değişme ve gelişmelere neden olmaktadır. Bu durum dil, zihinsel, sosyal gibi becerilerin yanında bireyin diğer yeteneklerini de etkilemekte ve geliştirmektedir.
Ey iman edenler! Açıklandığı takdirde sizi sıkıntıya sokacak hususlarda soru sormayın. Kur'an indirilirken böyle sorular sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan sizi muaf tutmuştur.
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Sorgulama: Felsefi düşüncenin en önemli özelliği sorgulayıcı olmasıdır. Bir amaca göre yönelik olarak sistemli olarak sorular sorulmasını ifade eder. Sokrates'e göre hayatın anlamı ve değeri sorgulanmasıyla başlar.
Sorgu (veya sorgulama) yaygın kullanımıyla, kolluk kuvvetleri, askeri personel, istihbarat örgütleri, organize suç örgütleri ve terör örgütleri mensupları tarafından, ihtiyaç duyulan bilgiyi ortaya çıkarma amacı ile şüphelilerle veya belirlenen kişilerle yapılan mülakat.
Özeğitimcilik (veya otodidaktisizm), herhangi bir ustanın (hoca veya öğretmen gibi) rehberliği olmadan gerçekleştirilen eğitim şeklidir. Genel olarak bir otodidakt, çalışacağı konuyu, çalışma materyallerini ve çalışma sıklığını ve çalışma zamanını kendi belirleyen kimsedir.
İnsanın kendisini arayışı; olmuş bitmiş bir şey olarak değil, hep yeniden değer- lendirmeye ve oluşturulmaya açık dinamik bir süreç olarak görülebilir. Bu anlam- landırma ve değerlendirme, aynı zamanda bir görme biçimidir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Felsefi sorgulama amaç olarak, kavramlara yönelik bir araştırmadır. Dünyayla olan etkileşimlerimizi hem etkileyen hem de bunlardan etkilenen bir fikir veya fikirler topluluğu olarak kavramlar hem deneyimin hem de yansımanın (reflection) bir sonucu olarak ortaya çıkar ve gelişir.
Başka bir biçimde ifade edecek olursam; A'nın Y konusundaki bilgisinin testi, yalnızca Y'nin tanımını doğru ve eksiksiz biçimde vermesiyle değil, aynı zamanda Y ile ilgili durumda gösterdiği davranışın da uygunluğunun test edilmesidir. Böylece felsefe, Ps'i için aynı zamanda bir yaşam biçimi haline gelir.
İlâhî emirlere uymakta gevşeklik gösterip isyana yönelme kalbin hakka ve hayra karşı daralmasına sebep olurken bâtıla ve şerre karşı genişlemesine yol açar, böylece kalp kararır. Bu davranışı sürdüren kişinin gözlerine ve kulaklarına perde çekilir, ardından kalbi mühürlenir.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Allah bazı kalpleri mühürler. İmansız olan ve imansızlığa karar veren, hidayete kalplerini örten, yola gelmek istemeyen inkarcı insanların kalbini Yüce Allah mühürler. Bu kişiler; kalplerini, kulaklarını, gözlerini hakikatten inkara çeviren insanlardır.
Halbuki Allah kitap ve peygamberleri insanlara nasıl hareket etmesi gerektiği ve olaylara nasıl bakması gerektiğini öğretmek için gönderiyor. Allah mutlak kemalde olduğu için sorgulanıp eleştirilemez. Zira ondan bir kusur bir nakise, tenkite sebep olacak bir fiil ve icraat sadır olmaz.
İslam, sorgulanmayı reddetmez, aksine sorgulamaya davet ederek meydan okur. İman, her şeyden önce bir tekliftir ve kabul etmek için iradi bir sorgulama başlangıçta çeşitli açılardan yürütülür. İmanın kabul ve tasdikinden sonra ise sorgulama, kabul ve tasdik süreçlerinde eksiklik ya da yanlışlık olduğunu gösterir.
İsra 17/70. Bakara 2/30. “İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanır.”, Kıyame 75/36; “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”, Zariyat 51/56. Bakara 2/30. “Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.” İsra 17/36.
Sorgulama Nedir? Sorgulama öğrencileri bilimsel düşünce ve süreçlere dahil eden bir tekniktir. Öğrencilere bilim insanlarının ne yaptığını, soruların nasıl bilimsel-mantıksal anlamda cevaplanabileceğini anlamalarına yardım eder.
Araştırma ve Sorgulamaya Dayalı Öğrenme (ASDÖ), öğrenmeyi “öğretmenin sunduğu bilgilerdir” tanımından çıkartarak, öğrencinin doğrudan katıldığı aktivitelerle araştırma yaparak öğrenmesini sağlamaktır. ASDÖ, soru sorma, bilgiyi araştırma ve ulaşma, bir olguyla ilgili yeni bir şey bulma yoludur.
Yapılandırılmış sorgulama: Önceden belirlenmiş bir sonuç yok. Öğrenciler öğretmenin tanımladığı soru ve araştırma yöntemini kullanarak sonuca ulaşırlar. Sınırlı sorgulama: Geleneksel laboratuvar yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri