Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
Hayatilik ilkesi (Yaşamsallık):
Okul, yaşamın kendisi olmalıdır. Çünkü bilgi, öğrenci tarafından yaşamda kullanıldığı ölçüde anlamlıdır. Bu nedenle, öğrencilere yaşamları boyunca yararlanabilecekleri bilgi ve becerileri kazandırmak gerekir.
Sosyallik İlkesi (Otoriteye İtaat ve Özgürlük)
Sosyalleşmenin içinde anne, baba, okul; toplumun manevi otoriteleri olan din, ahlak, gelenek gibi güçleri tanıma ve onlara saygı göstermeyi öğrenme vardır: Biri kurallara uyma, diğeri ise bireyin kendi kararlarını verebilmesidir.
Özdemir'e göre “çocuğa görelik” ilkesi, çocuğun ilgi ve beklentilerini, gereksinimlerini, dil evrenini göz önünde tutmayı, hazırlanacak okuma metnini bunlarla örtüştürmeyi zorunlu kılar. (Özdemir, 1983, 28). Çocuksuluğu ise tam tersine dilin acemice kullanımı ve ilkellik olarak görür.
Öğrenme-öğretme ortamları gerçek yaşamdan kopuk, yapay olmamalı; hayata yakın, oradaki gerçeklikten uzak olmayan, öğrencinin yaşamla ilişkili kurabildiği ortamlar olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Not: Gündelik hayatta karşılaşılan bir durum sınıfın içerisine getiriliyorsa yaşama yakınlık / hayatilik; sınıfta öğrenilen bir bilgi gündelik hayata taşınıyorsa transfer edebilme ilkesidir. Tümdengelim Öğretilecek olan bir konunun önce genelinin verilmesi daha sonrasında ise özele doğru gidilmesidir.
Açıklık İlkesi (Anlaşılırlılık - Ayanilik) (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 39 saniye.) göstererek anlatmak, resim, müzik, beden eğitimi gibi derslerde önceden yaparak “model” olmak çocuğun kavramları ve bilgiyi oluşturmasında, beceri ve tecrübe kazanmasında son derece önemlidir.
Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
Çocuğa görelik ilkesi, öğrenme ve öğretme sürecini öğrencilerin (çocukların) içerisinde yer aldıkları gelişim düzeyine uygun şekilde organia ze etmeyi ve onların bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmayı temel almaktadır.
Emsallere uygunluk ilkesi, KVK'nın 13. maddesinin 3. fıkrasında, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişki bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olması olarak tanımlanmıştır.
Ders programının hazırlanmasında veya dersin işlenmesinde öğrencinin fizyolojik ve psikolojik özelliklerinin, bireysel farklılıklarının esas alınmasıdır.
Hedefe (Amaca) Uygunluk İlkesi: Eğitim durumları işe koşulduğu hedefe hizmet edebilmeli, onlara ulaşılabilir olmalıdır. Bu yüzden bütün uygulamalar hedeflere ve kazanımlara uygun olmalıdır. Öğrenciye Görelik İlkesi: Çağdaş eğitim anlayışında eğitim-öğretim faaliyetlerinin öğrenciye yönelik olması gerekir.
Ekonomiklik (Tasarruf) İlkesi (Ortalama okuma süresi 46 saniye.) Her türlü eğitim-öğretim faaliyeti en az zaman, en az emek ve enerji sarfedilerek, en yüksek verim elde edilecek şekilde düzenlenmelidir. Bunun için de, öğretim baştan sona her yönden plânlanmalıdır.
Bu sebeple, öğretim konularının işlenmesinde gözlem, deney gibi birçok duyuya hitap eden yöntemler kullanıldığı takdirde öğrenme kolaylaşacaktır. Buna, "öğrenci eylemi" veya "iş ilkesi" de denmektedir.
Yakınlık ilkesi, nesneleri birbirine olan yakınlıklarına göre gruplandırarak algılama eğiliminde olmayı belirtir. Birbirlerine zaman ve mekan bakımından yakın olan öğeler birbirlerine ait ise hatırlanmaktadırlar.
Anlamlılık İlkesi: Bir malzeme ne kadar anlamlı ise öğrenilmesi de o kadar kolaydır.
Güncellik (Aktüalite) İlkesi (Ortalama okuma süresi 29 saniye.) duymalarını sağlamak için ders konularıyla aktüel (güncel) olay ve sorunlar arasında ilişki kurularak ders işlenmelidir. Eski bilgiler yerine güncel bilgiler öğrencilere verilmelidir. Bu yüzden öğretmenlerin gündemi dikkatle izlemesi gerekmektedir.
Etkin katılım ilkesi, ders esnasında durgun bir öğrenci profili yerine derse katılmak için oldukça hevesli olan, sorular sorarak tartışma ortamı yaratan ve verilen cevaplar üzerinde düşünen bir öğrenci profili çizmektedir.
Her öğrenenin kendine özgü olduğunun, yetenek, çalışma temposu, ilgi vb. yönlerinden farklı olduğunun öğretimde dikkate alınmasını vurgulayan bir ilkedir. Alıştırma yapmak, tekrarlamak, öğrenmek ve belleğe yerleştirmek önemlidir.
Bütünlük İlkesi
Çocuğun eğitilecek yönlerinin bir bütün olarak alınıp değerlendirilmesidir. Çocuk bedensel ve ruhsal (düşünce, duygu, irade gibi) yönlerden bir bütün olarak ele alınmalı ve dengeli olarak eğitilmelidir.
Tümdengelimin amacı; varsayımlardan yola çıkarak bir kuramın geçerliliğine dayalı kanıtların elde edilme yöntemidir. Tümdengelim mantık yoluyla genel bir varsayımda bulunularak, genelden düşünceyi özele indirgemektir.
Basitten karmaşığa (Kolaydan Zora) (Ortalama okuma süresi 42 saniye.) Öğrenme-öğretme sürecinde etkinlikler aşamalı bir şekilde öncelikle basitten kolaydan başlamalı kademe kademe zora ve karmaşığa doğru gidilmelidir. Bu sıra izlenirse hem öğrenme kolaylaşır hem de kalıcı öğrenmeler gerçekleşir.
Bir veri dizisindeki ya en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak ya da en küçük ve en büyük değerler aralığı verilerek ifade edilir. Örnek olarak; veri dizisi 5,9,1,23,12,23 ise dizisinin açıklığı ya 23-1=22 yahut da 1-23 olarak bildirilir.
Açıklık ilkesi, kamu hukukunda kamu görevlerinin aksi yasalarca öngörülmedikçe gizli yapılmaması* anlamında kullanılmaktadır.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri