Mağara ressamlığı, yaklaşık 40.000 yıl önce çoğunlukla tarih öncesi kökenli mağara duvarlarında boyanmış çizimlerdir. Paleolitik mağara resimlerinin kesin amacı bilinmemektedir. Kanıtlar, bulundukları mağaraların devam eden izleri bulunmadığından, sadece yaşayan alanların süslemeleri olmadığını göstermektedir.
Dünyanın bilinen en eski mağara resmi, Endonezya'da keşfedildi. En az 45 bin 500 yıl önce yapıldığı düşünülen yaban domuzu resmi, insan yerleşiminin en eski kanıtlarından biri olarak görülüyor.
Mağara Sanatı (Cave Art)
Paleolitik olduğu kabul edilen, yani Taş Devri'nden gelen ilk boyalı mağara, İspanya'daki Altamira idi. Orada keşfedilen sanat, uzmanlar tarafından modern insanların (Homo sapiens) eseri olarak kabul edildi.
Binlerce yıllık olduğu tahmin edilen Göveliç Mağarası'ndaki duvar resimleri de definecilerin hedefi oldu. Çamur üzerine işlenmiş resimlerin çoğunun söküldüğü görüldü. Çok az kısmının duvarda kaldığı resimlerin, bölgedeki antik yaşam hakkında bilgiler verdiği düşünülüyor.
İlgili 37 soru bulundu
Mağara, 1846'da Loire kıyısındaki taş ocağı çalışmaları sırasında keşfedildi.
Çizimleri kabilenin görmesi için değil, kozmos ile ilişkilerini korumak ve sürdürmek için yapıyorlardı. Dahası, bunu bir coşku halinde yapıyorlardı. Karanlıkta görmek için, mağaranın derinliklerindeki oksijeni azaltan ve hipoksi nedeniyle kendilerini değişen bilinç durumlarına sokan meşaleler yakıyorlardı.
Dünyanın bilinen en eski mağara resmi Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda bulundu.
Birçok kuşağın mağara resimlerinde etkisi olduğu düşünülmektedir ve resimler günümüzden 17,000 yıl öncesine tarihlenmektedir.
Sulawesi Adası, Endonezya
Maros bölgesinde yer alan Leang-Leang Mağarası, yaklaşık 40.000 yıl öncesine tarihlenen dünyanın en eski mağara resimlerinin bulunduğu yerlerden biridir. Mağara resimleri, avcılık sahneleri, hayvan figürleri, insan figürleri ve semboller gibi çeşitli konuları içermektedir.
Daha tarihin eski dönemlerinde insanlar, mağara duvarlarına avladıkları hayvanların resimlerini, av sahnelerini çizmişlerdir. Mağara duvarlarına yapılan resimler ya da av danslarında hayvan kılığına girilmesi ve doğanın bu yolla canlandırılması, insanın zorlukların üstesinden gelmesinin bir yoluydu.
Orta Taş Devri
Orta Taş Çağı'nın bilinen diğer adı Mezolitik Devir'dir. İnsanların taşları yontmaya başladığı, taşları kendilerini savunmak ve avlanmak için kullandıkları devirdir. Basit aletler yapılmıştır. İnsanlar mağara duvarlarına resimler yapmaya başlamışlardır.
Pennsylvania State Üniversitesi'nden arkeolog Dean Snow, Fransa ve İspanya'daki sekiz mağarada bulgulanan el izlerini, belirli parmakların birbirlerine oranlarını karşılaştırmak suretiyle analiz etmiş ve en nihayetinde izlerin dörtte üçünün kadınlara ait olduğunu ortaya çıkarmış.
Lascaux, Fransa'nın güneybatısındaki Dordogne ilindeki Montignac köyünün yakınlarında yer alan paleolitik bir mağaradır, ki burası bazı en ünlü tarih öncesi mağara çizim örneklerine ev sahipliği de yapmaktadır. 600'e yakın çizim -Çoğunluğu hayvan çizimleri- çarpıcı yapıtlardaki mağaranın iç duvarlarını süsler.
Bir süreliğine kuşkuya neden olan mağara resimleri daha sonra paleolitik avcı-toplayıcı yaşamın imgesel karşılığı olan bir sanat olarak kabul edilmiştir.
Çizimlerin amacının yapılacak olan bir sonraki avın daha bol ve bereketli geçmesi olduğu düşünülmektedir. Bir çeşit av büyüsüdür. Hayvan resimlerinin çizilmesiyle ruhlarının bu resimlere hapsedildiği ve avın daha kolay geçeceği inancı vardır.
Tekno-kültürel gelişim sürecindeki ve Pleistosen iklim koşullarındaki değişimlere paralel olarak Paleolitik Çağ; Alt Paleolitik, Orta Paleolitik ve Üst Paleolitik olmak üzere üç evreye ayrılmıştır. en uzun sürmüş olan evresidir.
Fransa'nın Solütre Köyü'nde günümüzden 21 bin yıl öncesine ait mağara duvarına yapılmış duvar resimleri bulunmuştur.
Paleolitik ve Mezolitik dönem insanlarının avcılık ve toplayıcılık yaptığı ve mağara, kaya altı sığınakları, açık alanda yapılan barınaklar ve ağaç kavuklarında barındığı bir dönemdir. Mağaralar barınma alanı olmanın yanı sıra aynı zamanda ölü defnedilen yerlerdir.
Bölüm Özeti. 68 yaşındaki Bill Stone liderliğinde seçkin mağaracılardan oluşan ekip, Meksika'nın Oaxaca kentindeki Cheve Mağarasını resmi olarak dünyanın en derin mağarası yapmak için aylarca sürecek bir keşif gezisine çıkıyor.
İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir.
Mağara adamı, popüler kültürde tarih öncesi devirlerde mağaralarda yaşayan ilkel insan anlamına gelir. Mağara adamı sözcüğü ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir: Neandertal adamı, ilkel insan türlerinden biri. Caveman, tiyatro oyunu.
Bugüne kadar bulunmuş ilk resimler; mağara duvarlarına çizilmiş hayvan resimleri, av sahneleri ve mağara duvarlarına basılmış el izleridir.
Dünyadaki diğer ülkelere göre 'mağara cenneti ülke' durumunda olan yurdumuzda yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır.
Mağara alegorisi, Yunan filozof Platon'un Devlet adlı eserinin yedinci kitabında Sokrates'in ağzından ortaya atılan Antik Çağ felsefesinin en önemli alegorilerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri