Hayıflanma, insanın yapmadığı bir şey için üzülmesi, sızlanması denebilir. Pişmanlık ise kişinin yaptığı şey karşısında üzülmesidir. Aradaki fark pişmanlıkta kişinin bir şeyi yapmasından duyduğu üzüntü var, hayıflanmada kişinin bir şeyi yapmamasından duyduğu üzüntü var.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir. Pişmanlık ile hayıflanmak arasındaki yegane fark ise şu şekilde izah edilebilir. Pişmanlık, bir insanın yaptıklarından dolayı üzüntü duymasıdır.
Hayıflanma, birinin yapmadığı işten; pişmanlık ise yaptığı işten duyduğu üzüntü.
Hayıflanma ve pişmanlık cümlelerinin aynı amaca hizmet ettiği sanılmaktadır. Ancak hayıflanma cümleleri yapılmayan bir işten dolayı üzüntü içerir. Pişmanlık cümlelerinde ise yapılan bir işten duyulan üzüntü ve pişmanlık söz konusudur. Öğretmenin anlattıklarını keşke defterime yazsaydım.
İlgili 21 soru bulundu
Pişmanlık, bir insanın geçmişteki davranışlarından hoşnut olmama duygusudur. İnsanın belirli bir eylemi yerine getirdikten sonra üzüntü, utanç, mahcubiyet veya suçluluk karışımı bir duygu hissetmesi; "Keşke öyle yapmasaydım!" diye düşünmesidir.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yadsımanın iki anlamı bulunuyor. Birincisi “Yadsımak işi, yokumsama, inkâr” demek oluyor. İkinci olarak da psikolojide mantık dalında “Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy” anlamına geliyor.
Eğer bir cümlenin içinde gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyor ve bu planın da gerçekleşmesi isteniyorsa bu bir tasarı cümlesi olur. Birkaç seneye buralarda iki ev almayı düşünüyorum. Üç ay içerisinde almış olduğum kiloları fazlasıyla vermeyi düşünüyorum. Hafta sonu saçımın rengini açmayı düşünüyorum.
Bir varlığa ya da kavrama ait niteliklerin belirtildiği cümlelere tanım cümlesi denir. Bir kavramın, bir varlığın anlatıldığı cümleye “… nedir?” sorusunu yönelttiğimizde cevap alabiliyorsak bu cümle bir tanım cümlesidir.
Varsayım, günlük yaşamda sıklıkla kullanılır ve Türkçede varsayım anlamı; “varsayalım ki, diyelim ki, tut ki, kabul edelim ki, -dığını düşünelim” gibi sözlerle veya eklerle ifade edilir. Örnek olarak, “Diyelim ki, gökyüzü mavi değil.” cümlesi, varsayım kavramını gösterir.
isim,eskimiş Haksızlık, insafsızlık.
ünlem,eskimiş Eyvah, yazık, heyhat anlamlarında kullanılan bir söz.
Üslup: Sözlük anlamı “tarz, yol, usül”dür. Edebiyat terimi olarak üslup, dilsel araç ve olanaklardan yararlanarak düşünce, duygu, hayal ve eylemlerin özgün, kişisel bir yaklaşımla ifade ediliş biçimi, anlatılış tarzı. “Biçem, stil, deyiş, eda, özanlatı, tarz” kelimeleri de aynı anlamda kullanılmıştır.
Hislerimizi karşı tarafa belirtmek için kurduğumuz cümlelere ''duygu bildiren cümleler'' denir. Bu cümleler ''şikayet, kızgınlık, hayıflanma, pişmanlık, sitem ve şaşkınlık'' cümleleri olmak üzere birçok türe ayrılır.
Bir durumun, bir olgunun ya da bir olayın olumlu veya olumsuz yöndeki gelişimini belirli bir süreç içindeki haline aşamalı durum denir. Aşamalı durumda ifade edilen olay ya da olgunun süreç sonucunda sona ermesi anlatılır. Bu sona erme hali değişik biçimlerde ifade edilebilir.
Kısacası bir varlığa gereken değerin verilmediği anlamlardır. Küçümsemenin konusu kişi, fikir, anlayış ya da bir eser olabilir. Genellikle öznel ifadeler içerir ve küçümseme cümlesini kullanan kişi karşıdaki kişinin kırılıp kırılmamasını dikkate almaz. Bu nedenle olumsuz iletişim örneklerinden biri sayılabilir.
Yapılarına göre cümleler dört ana gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla, basit, birleşik, sıralı ve bağlı cümlelerdir. Sıralı cümlelerin dört bağlı cümlelerin iki türü bulunmaktadır.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir. Kahvaltı yapmayı çok severim. Marketten bir koli yumurta aldım. Hayat çok güzel.
Yazar, sadece metnin anlaşılmasını sağlamak için değil, okuru etkilemek için de bu yollardan birine ya da birkaçına başvurur. 1- Örneklendirme: Yazarın öne sürdüğü fikri destekler nitelikte olan olayları ve olguları okurla paylaşmasıdır. Örneklendirme genellikle tarihte yaşanmış bir olay üzerinden yapılır.
Azımsamanın bir diğer anlamı, bir kişiyi davranışları ya da sözleri nedeniyle beğenmemek demektir. Sadece somut ve maddi şeyler için azımsamak kelimesi kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- Tekrar göz attığımda kitaplarının azımsadığımdan daha fazla olduğunu gördüm.
Nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelere çıkarım diyebiliriz. "Senin bu sınavdan yüksek alman, senin gelecekte iyi bir yere gideceğini gösterir." Şeklindeki bir cümle çıkarımdır.
Olasılık (İhtimal) Cümlesi:
Bir olay ya da durumun gerçekleşme ihtimalinden bahsetmektir. Öne sürülen görüşlerde kesinlik yoktur. Bu tür cümlelerde “muhtemelen, galiba, belki” gibi zarflar olabilir veya yüklemler -ecek/-acak, -dır/-dir, -meli/-malı gibi ek alabilir.
Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı 'kümelenme' şeklinde de tabir edilebilmekte. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında Türk kelimesine karşılık olarak, 'kümeli' sözcüğü karşılık geliyor.
Yokumsama, diğer bir ismiyle skotomizasyon, bireyin dışında, bireyden bağımsız olarak bulunan, ama bireyin kendini savunduğu kimi istek ve düşüncelerin üzerine yansıtıldığı gerçek olguların yoksanmasıdır.
İkircikli kelimesi genelde duraksayan, karar vermekte zorlanan kişiler için kullanılmaktadır ve bu anlamda kullanımı da doğrudur. TDK sözlükte kararsız, şüpheli, tereddüt eden anlamına gelen İkircik kelimesi İkircikli olarak bu durumu yaşayan kişiler için kullanılmaktadır. Kararsız olan kişiler için İkircikli denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri