Osmaniye'ye gidildiğinde; Etli Kömbe, Toyga, pirpirim çorbası ve cacığı, süllüm, zorkun, meyan kökü şerbeti, teleme, maluta, bici bici, yağlı ballı, kızılcık şurubu, nar ekşisi şerbeti, içli köfte, kızılcık şurubu, çakıldaklı çorba, kabak çiçeği dolması, bayram kömbesi, sarı burma tatlı, Osmaniye simidi, karakuş ...
Pek çok tarihi kaleyi barındıran Osmaniye çeşitli kaynaklarda “Kaleler Şehri” olarak da tanınmaktadır. Akdeniz iklimini yaşayan Osmaniye, ne zaman gelmek isterseniz size mevsimin güzelliğini yaşatacaktır. Yazın ılık ve sıcak olan bu şehirde, kışın da soğuk havayı çok hissetmeyebilirsiniz.
Tarım ürünleri içinde yerfıstığı , buğday , soya , mısır ve pamuk çok önemli bir yer tutmaktadır.Meyve üretiminde ise narenciye ön planda gelir.
Çukurova'da ünlü olan Adana kebabı, Kadirlimizde de çok ünlüdür. Kebabın yanında bol köpüklü ayran ve bol acılı şalgam suyu içilir. Mercimek çorbası, tarhana çorbası, pirinç çorbası, şehriye çorbası, sütlü çorba Kadirli'ye özgü çorbalardır. Kadirli'nin meşhur yemeklerinden biri de içli köfte ve tirşiktir.
İlgili 17 soru bulundu
Osmaniye'nin meşhur yöresel tatlıları arasında yer alan yer fıstıklı burma kadayıf, özellikle ana yemeklerden sonra tüketilmektedir. Hamur ile yapılan bu tatlının içerisinde bol miktarda yer fıstığı bulunmaktadır. Şerbetli tatlılardan biri olan yer fıstıklı burma kadayıfı, soğuk olarak servis edilmektedir.
TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ
Tarımda, buğday, yer fıstığı, mısır, ayçiçeği, soya ve turp ön plana çıkan ürünlerdir. Ayrıca yağlık zeytin, portakal ve kiraz üretimi de önem arz etmektedir.
Zorkun Yaylası, Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, Şarlak Şelalesi, Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Maksutoğlu Yaylası, Sabun Çayı Şelalesi, Kırmıtlı Kuş Cenneti, Haruniye Kaplıcası, Çiftmazı Tabiat Parkı, Almanpınarı Yaylası ve Dumanlı Yaylası, şehrin en popüler doğal güzellikleri arasındadır.
Osmaniye, Türkiye Cumhuriyeti'nin 80. ilidir. 1933'e kadar il olan Osmaniye'nin eski adı Cebelibereket'tir. O tarihte Adana iline bağlanmış, 24 Ekim 1996 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle tekrar il olmuştur. Akdeniz Bölgesi'nde, Çukurova'nın en doğusunda yer alır.
Sebzecilikte ise, turp üretimi öne çıkıyor. Türkiye turp üretiminin yaklaşık yüzde 90'ı Osmaniye'de gerçekleştiriliyor. Yetiştirilen diğer önemli sebze ürünleri ise karpuz, biber, ıspanak ve domates. Son yıllarda bölgedeki gelişmeye paralel olarak ilde zeytincilik yaygınlaşıyor.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Türkmen nüfus Çukurova' yı doldurmaya başladı. Memluklular döneminde Osmaniye' ye ve çevresine büyük Türk göçleri olmuştur. Kınık, Bayat ve Yüreğir Aşiretleri Osmaniye ve çevresine yerleşmiştir. XII. yy'ın sonlarında Oğuz Boylarından kırk bin Halep Türkmeni Osmaniye' ye iskân edilmiştir.
Osmaniye ilçeleri arasında en fazla nüfus Merkez ilçeye aittir. Sonrasında Kadirli ilçesi en fazla nüfus ile ikinci sırada geliyor. Denizden ortalama olarak 96 metre yükseklikte yer alan Kadirli'nin birçok yayla alanı bulunuyor. Osmaniye il merkezine ise 46 km uzaklıkta bir mesafededir.
Çukurova'ya has zengin tarım toprakları ve geniş ormanları ile şirin bir il olan Osmaniye; Karatepe, Aslantaş Açık Hava Müzesi ve Antik kentleriyle önemli turizm merkezidir. İlin genelinde Akdeniz iklimi egemen olmakla birlikte dağlık alanda bu etki giderek azalır; yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Osmaniye şehrinin bir kısım toprağı İskenderun Körfezi'ne 7-8 km yaklaşır. Ancak denize kıyısı bulunmaz ve bu yüzden şehirde deniz bulunmaz. Şehirde bulunan göl ise Arıklıkaş Göleti olarak bilinmektedir. Ayrıca Osmaniye'de bağlı olan Aslantaş Barajı bulunmaktadır.
3 Kasım 1996 tarihinde yapılan mahalli idareler ara seçimleri öncesinde, il olması gündeme gelmiş, TBMM' de 23 Ekim 1996 tarihinde yapılan oylamada il olması karara bağlanmış, 28.10.1996 gün ve 22801 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 24.10.1996 gün ve 4200 sayılı kanun ile yeniden il olmuştur.
Tarımda, buğday, yer fıstığı, mısır, ayçiçeği, soya ve turp ön plana çıkan ürünlerdir. Ayrıca yağlık zeytin, portakal ve kiraz üretimi de önem arz etmektedir. Yer fıstığı ve ürünleri, zeytin işleme ve zeytinyağı, un ve unlu mamüller, yem ve paketleme tesisleri ilimizin ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.
İl Tarım ve Orman Müdürü Recep Bulut, 5 dönümlük alana avokado dikildiğini ve bunun da Osmaniye'de ilk olduğu bilgisini verdi. Muz Serasında incelemelerde bulunan Vali Yılmaz, ilk muz hasadını gerçekleştirdi.
Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
2022 yılı İl Nüfusları verilerine göre Osmaniye 553.012 kişi ile 40. sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri