el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir.
Bu açıdan, asıl isteği muallakta bırakan ve bir cins tembellik ve geçiştirme olan “hayırlısı olsun” duası; dua değildir, verimsiz ve faydasız bir temennidir.
Evet Allah'tan her şeyin hayırlısını istemek hayır murat etmek hayır dualarda bulunmak olması gerekendir. Yalnız dualarda kesinlik ve ne istediğini bilmek ve o duanın kabulü için ameller işlemek daha tesirlidir. Zira Allah'ın murad ettiği hayırlı şeyler senin imanın kuvvetinin ve sabrının ötesinde şeylerde olabilir.
Hayırlısını istemek evliya duasıdır.
Hayırlısı yerine faydalısı olsun demenizi öneririm. Beyin hayır kelimesini fayda anlamından çok Evet' in tersi olarak algılıyor. Şükür “teşekkür ederim, bana bu kadarı yeter” anlamına gelir. Hamd olsun “teşekkür ederim, dahasını da almayı seçiyorum” anlamındadır.
İlgili 29 soru bulundu
el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir. Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse olmasın, şeklinde dua ederseniz bu da caizdir.
hayırlısı olsun ise gerçekleşmesi muallakta olan bir durum ya da daha gerçekleşmemiş olaylar için kullanılır. daha çok temenni belirtir. bir karar verme aşamasındasındır, hayırlısı neyse o olsun sözünü söylersin ya da birinden duyarsın. ya da bir işe girişeceksindir hayırlısıyla şu işi yapacağım gibi.
el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir. Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse olmasın, şeklinde dua ederseniz bu da caizdir.
Biri iyilik temennisi, memnuniyet, güzel dilek anlamında. Diğeri çoğunlukla teselli etmek anlamında da kullanılan iyi dilek. Yani daha geniş kapsamlı. Genellikle yapacak bir şey kalmadığında kullanırız ikinciyi.
"Allah temenni eder, nasip ederse" anlamlarında dilek anlatan bir söz: İnşallah memlekete hayırlı olursunuz. – Ç. Altan.
Sözlükte “iyi olmak, iyilik etmek, üstün olmak, üstün kılmak” gibi anlamlara gelen hayr kökünden masdar-isim olup “iyi” yahut “iyilik” mânasında ve şerrin karşıtı olarak kullanılır (Lisânü'l-ʿArab, “ḫyr” md.).
Duada ısrarcı olmak caizdir.
İnşallah, Allahü teâlâ dilerse olur manasına, bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen sözdür. Allahü teâlânın huzurunda itaat edenlerden olmak için, her işte inşallah demelidir! Hadis-i şerifte, (İnsanlar için, inşallah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur) buyuruldu.
güle güle kullan anlamında kullanılan bir söz. hayırlar getirsin anlamında kullanılan bir söz.
Allah'ım! Senden getirdiğimin en hayırlısını, yaptığımın en hayırlısını, amelimin en hayırlısını, gizlediğimin en hayırlısını, açığa vurduğumun en hayırlısını ve cennetin en yüce derecelerini isterim. Amin. Allah'ım!
“Hayırlı uğurlu olsun” demek doğru mudur?” Belâ ve uğursuzluk inancı başımızın belâsıdır ve uğursuzluğun ta kendisidir. Olmayan bir şeyi varmış gibi kabul etmek kendimize yazık etmektir. Bunu dinden saymak dinimize de yazık etmek demek olur.
Her işin hayrı olan Besmele, işlerin kolaylaşması ve yolunda gitmesi için her an okunması tavsiye edilir. Özellikle de yeni bir işe başlamadan evvel Besmele ile birlikte duaların da edilmesi, Allah'ın rızasını kazanmanın yanında o işin kolaylıkla gerçekleşmesi için önerilmektedir.
Hayırlı kelimesinin anlamı ' İYİ' demektir.
Hayırlı kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Hayırlı kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” [1] buyurmaktadır.
çoğu zaman da inşallah olsun anlamında kullandığımız kalıptır.
“Rabbim güzel şeyleri hakkımda hayırlı kıl ve bana nasip eyle.” şeklinde bir duanın sakıncalı bir yönünün olduğunu düşünmüyoruz. - Bu dua ile kişi “Dünyada ne kadar güzel şeyler varsa onları bana nasip et.” demek istemiyor. Aslında “güzel” ile “hayırlı” kavramları da bir yönüyle aynı şeyi ifade etmektedir.
HABER/ İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.
Malın en hayırlısı Allah yolunda harcanandır. Vakfın en hayırlısı da insanların en çok duydukları ihtiyacı karşılayandır.”
1. yararı, hayrı olan: “dualarında hep hayırlı, dindar evlat isterdi.” -ö. seyfettin. 2. uğurlu, iyi, güzel: “ekrem daha önceden durumu annesine yazmış, bu hayırlı iş için önayak olmalarını istemiş.” -a. ümit.
acziyeti ve teslimiyeti ifade eden en güzel cümle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri