Meyve şarapçılığında en çok kullanılan meyve elmadır. Bunun yanı sıra armut; frenk üzümü, çilek, ahududu gibi üzümsü meyveler, ananas ve portakaldan da şarap yapılmaktadır. Meyve şaraplarının kesinlikle, üretildikleri meyvelerin isimleriyle adlandırılmaları gerekmektedir.
Meyve şarapçılığında en çok kullanılan meyve elmadır (VOGT 1968, 1969). Armut, el- ma ile karıştırılarak veya karıştırılmaksızın şa- raba işlenmektedir, Elma ve armudun yanısıra frenk üzümü, çilek, ahududu gib; üzümsü mey- veler ve portakaldan da şarap yapılmaktadır.
Kırmızı üzümden her zaman kırmızı şarap yapılmayabilir, beyaz şarap da yapılabilir. Çünkü üzüm tanelerine rengini veren renk hücreleri üzümün kabuğunda bulunur.
Materyal olarak Kütahya çeşidi vişne kul- lanılmıştır. Doğal vişne suyu ile şarap üretimi için asit - şeker ayarlaması yapılan vişne su- larının ve vişne şaraplarının önemli özellikleri saptanmıştır. Elde edilen şaraplardan sun'i köpüren viş- ne şarabı diğerlerinden daha çok beğeni kazan- miştir.
Elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek. Pek çok dilde şarap olarak anılmasına rağmen rengi ve kıvamı biraya daha yakındır. Soğuk içilir ve içine buz atılabilir. Alkol oranı %2 ile %8,5 arasında değişir.
İlgili 27 soru bulundu
AYVALAR temizlendikten sonra ezilir ve sonra diğer maddeler ilave edilerek fermantasyona bırakılır.Fermantasyon tamamlandıktan sonra süzülür ve sonra kullanıma hazır duruma getirilir. AYVA ŞARABI ÜRETİMİ, normal diğer şarap üretimlerinden farklı değildir. Aynı proses izlenir.
Dimes %100 elma suyu ! Şeker 1 kg konulursa sek, şekersiz bir şarabınız olacaktır. Ben 1250 gr. şeker eklemeyi tercih ediyorum. Hafif tatlı, dömisek diye tabir edilen, %13 alkollü ve soğuk bir elma suyu şarabı bence ev ortamında yapılabilecek en lezzetli şaraplardan biri.
Bu aşama özellikle renk yönünden kırmızı şarapta daha önemlidir. Kırmızı şarap üretimi için bu işlem 10-15 gün, rosé şarap için 8-48 saat kadar beklemek yeterli olur.
1. Alkolsüz şarap, üretim sürecinde alkolün çıkarılması dışında normal şarap gibi yapılır. 2. Alkolsüz şarap, hacimce %0,5'ten fazla alkol içermez.
Bir miktar şıra 35 Derece civarına ısıtılır (ılıkdan hafif sıcak) ve sterilize edilmiş bir kaba dökülür. Sonra içine 5 Litre için; 2gr (Bir çay kaşığı) ARGUNBEER Şarap Mayası eklenir ve 30 dk mayanın tamamen uyanarak kabarması sağlanır.
türkiye'de yetişen üzümlerin çoğu kurutmalık olarak yurtdışında ihraç edilmekte, ona yakın bir kısmı sofralarda tüketilmekte, sadece %5'lik kısmından şarap üretilebilmektedir.
Kendi tüketiminiz için olması kaydıyla evde şarap yapmanız tamamiyle yasaldır. 4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca evde üreteceğiniz şarap, yılda toplam 350 litreyi aşmamalıdır. Ürettiğiniz şarap, ticaret veya satış amacıyla değil yalnızca kendi bireysel tüketiminiz için kullanılabilir.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Portakal Şarabı
Portakal şarabından farklı şaraplar elde edilebiliriz. Diğer meyve şaraplarının aksine portakal şarabını yaparken şıra elde etmek için doğrudan kabuklarıyla beraber işleme sokamayız. Kabuklarından iyice arındırdıktan sonra işleme başlanılmalıdır.
Meyvedeki şeker mayalı içki yapımında kullanılır. En verimlisi üzüm olduğundan, en yaygın meyve kökenli mayalı yani fermente içki de şaraptır. Üzüm dışında meyvelerden yapılanlar ise o meyvedeki potansiyel şekerin az olmasından dolayı düşük alkollü olmakta ve çabucak bozulmaktadır.
İlginç bir şekilde, çoğu zaman hafife alınan mirabellerden de şarap yapabilirsiniz. Erikler,% 10 ila 17 oranında ev şarabı yapmak için kullanılabilir. % 10 erik şarabı yapmak için bir kilogram meyveye 700 ml su ve 200 gr şeker ekleyin. Daha güçlü bir şarap için daha az su ve daha fazla şeker ekliyoruz.
Hanefi mezhebine bağlı olan kişilerin inanç ilkelerinde de kendilerine önder kabul ettikleri İmam Maturidi Tevilatu'l Kur'an adlı eserinde hurma ve üzüm dışındaki meyvelerden elde edile içki türlerinden sarhoş etmeyecek miktarda içmeyi diğer mezheplerin aksine haram değil mekruh kabul etmiştir.
Birincisi; şarap içmek haramdır. Zira şarap sarhoş edicidir. O halde aslında haram olan şey sarhoş olmaktır. İkincisi; şarap dışındaki içkileri sarhoş olmayacak kadar içmek haram değildir.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin de haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
litreye 53 gr şeker ilave etmemiz gerekir , 20 litrelik bir karışımımız için 1060 gr şeker ilavesi yapmamız gerekir. 1070 den 1090 a çıkartmak için 235-182 = 53 gr /lt şeker ilavesi. Şeker ilavesi mutlaka üzümler patlatılıp açık fermantasyon ve maya hareketi başlamadan yapılmalıdır.
Kimi arkadaşlarım hasat zamanı daha çok şarap üretimi için yetiştirilmiş üzümleri üreticisinden direkt olarak alıyor. Doğal olarak daha güzel bir şarap çıkıyor ortaya. Aklınızda bulunsun. 1- Eğer 5 litre civarı şarap elde etmek istiyorsanız 8-10 kilo üzüm almanız gerekir.
Ortalama olarak, litre başına 20 gramdan litre başına 150 grama kadar şeker oranı sunarlar.
Pantelleria'lılar üzümü aromalarının en güzel olduğu anda toplayıp sonbahar güneşinin altında hasırlara seriyor ve tıpkı bizim kayısı ya da biber kuruttuğumuz gibi kurutuyorlar. Ve iyice suyunu çekmiş, şeker ve aroma konsantrasyonu artmış bu üzümlerden de yoğun tatlılıkta, yüksek alkol derecesinde bir şarap yapıyorlar.
Sangria İspanyol kökenli meyveli bir şarap kokteyli. Tipik olarak içinde kırmızı şarap, şeker, rom ya da votka ve meyve parçaları bulunur.
Bir huni yardımıyla yarım bardak şekeri meyve suyu kutumuza boşaltıyoruz. Meyve suyu kutumuzun ağzını sıkıca kapatıp güzelce çalkalıyoruz. Şekerimizin erimesi gerekli. Yine huni yardımıyla bir çay kaşığı Dr.oetker instant maya döküyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri