el Cevab: ''Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse de rabbim hayırlı kılsın'' şeklinde dua etmek caizdir. Hayırlısı ise olsun hayırlı değilse olmasın, şeklinde dua ederseniz bu da caizdir.
"hayırlı olsun" bir mutluluğu ya da sevinci paylaşmak için kullanılırken, "hayırlısı olsun" bir acıyı ya da kederi paylaşmak ve hatta teselli için kullanılıyor; birisini yapıcı, diğerini yıkıcı olarak tanımlamak mümkün.
Bu açıdan, asıl isteği muallakta bırakan ve bir cins tembellik ve geçiştirme olan “hayırlısı olsun” duası; dua değildir, verimsiz ve faydasız bir temennidir.
Hayırlısı yerine faydalısı olsun demenizi öneririm. Beyin hayır kelimesini fayda anlamından çok Evet' in tersi olarak algılıyor. Şükür “teşekkür ederim, bana bu kadarı yeter” anlamına gelir. Hamd olsun “teşekkür ederim, dahasını da almayı seçiyorum” anlamındadır.
Hayırlısını istemek evliya duasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Zira sen hayırlı olsun dediğin an bu işi Allah'a bıraktım hakkımda vereceğin her ne hüküm olursa razıyım Allah'ım demek olur. Bu ise büyük bir iddia büyük bir talep ve Allah'tan gelecek her şeyi kabul etmeye sabır etmeye tevekkül etmeye şükür etmeye sebeptir.
en iyisi olsun anlamında kullanılan bir iyi dilek sözü
Sözlükte “iyi olmak, iyilik etmek, üstün olmak, üstün kılmak” gibi anlamlara gelen hayr kökünden masdar-isim olup “iyi” yahut “iyilik” mânasında ve şerrin karşıtı olarak kullanılır (Lisânü'l-ʿArab, “ḫyr” md.).
Hayırlı kelimesinin anlamı ' İYİ' demektir.
Hayırlı kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Hayırlı kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Evet, dinimizde uğur var, uğursuzluk yoktur. Uğur, iyilik getiren şey veya belirti, hayır, bereket demektir. Uğurlu olsun demek, (Hayırlı olsun, bereketli olsun, iyi netice versin, faydasını gör) demektir. Böyle duanın mahzuru olmaz, aksine iyi olur.
Evliyaların dilek duası nedir? Salih bir niyet ile okunduğunda çok tesirli olan bu dua, muradımıza kavuşmamıza vesile olur. Evliyaların dilek duasının Arapça okunuşu: “Bismillahirrahmanirrahim.Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym.Allahümme inni es'elüke ya Kadimü.Ya Daimü,Ya Ferdü.
'Estağfirullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh. ' Bu çok etkili olan dilek duasının Arapça okunuşu şeklidir.
Allah Utandırmasın deyimi, yeni bir işe başlandığında, dükkan açıldığında, kısaca biri hayatında yeni bir yola girdiğinde kullanılan bir deyimdir. Deyim aynı zamanda birinin başarısız ve mahcup olmaması için edilen bir duadır.
Allah'ım! Senden getirdiğimin en hayırlısını, yaptığımın en hayırlısını, amelimin en hayırlısını, gizlediğimin en hayırlısını, açığa vurduğumun en hayırlısını ve cennetin en yüce derecelerini isterim. Amin. Allah'ım!
1. yararı, hayrı olan: “dualarında hep hayırlı, dindar evlat isterdi.” -ö. seyfettin. 2. uğurlu, iyi, güzel: “ekrem daha önceden durumu annesine yazmış, bu hayırlı iş için önayak olmalarını istemiş.” -a. ümit.
Sözlüklere göre hayr kelimesi; faydalı, iyi, yararlı, hayırlı anlamlarına gelmektedir. Bu dört kelime, birbirinden güzel anlamlara sahiptir. Yapılan her işin, her davranışın, her olayın hayırlı olması beklenmektedir.
Allah hayırlı etsin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: genellikle bir olay başlangıcında Tanrı uğurlu etsin anlamında kullanılan bir söz.
Hayırlısı ile TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hayırlı olanı dilemek için söylenen bir söz.
Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” [1] buyurmaktadır.
İslâmî literatürde gönüllü olarak yapılan iyiliklere “hayır” denilir. Gönülden gelerek yapılan iyiliğe de “hayırseverlik”, hayrı yapana da “hayırsever” denilir.
OLANDA HAYIR VARDIR
“El hayru fî mâ vaka'a.” Peygamber Efendimiz'in hadisidir. “Hayır, olandadır.” Yani her şeye üzülmeye gerek yok. Bir şey olunca muhakkak Mü'min için, Müslüman için hayır vardır. Yani kendi elinde olmayan bir şey olup da cereyan edince, kötü bile gözükse hayır vardır.
HABER/ İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.
Malın en hayırlısı Allah yolunda harcanandır. Vakfın en hayırlısı da insanların en çok duydukları ihtiyacı karşılayandır.”
İslamiyet'e göre kendiniz için istediğinizi başkası için de dilemek, kendinizin başına gelmesinden korktuğunuz şeyi bir başkası için de istememek; güvenilir olmak; kibirden, gururdan sakınmak ve mütevazı olmak hayırlı insan özelliklerinden bazıları.
Talih, kader, şans.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri