Aktif büyüklük açısından Türkiye'deki en büyük banka Ziraat Bankası. Banka, 2023 yılı ilk yarı itibarıyla 3 trilyon 19 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip durumda. İkinci sırada VakıfBank var: 2 trilyon 187 milyar lira. Halkbank 1 trilyon 950 milyar liralık aktif büyüklükle 3'üncü sırada.
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner: “Türkiye'nin en değerli banka markası İş Bankası. En güçlü banka markası ise Ziraat Bankası. Garanti BBVA sürdürülebilirlik skoru en yüksek banka.
Aktif büyüklük sıralamasında, 3'üncü sırayı 2,5 trilyon lira ile Türkiye İş Bankası alırken, aynı zamanda da özel bankalar arasında en yüksek aktif büyüklüğe sahip banka olma unvanını da korumuş oldu. Halkbank ise 2,2 trilyon liralık aktif büyüklükle 4'üncü sırada yer aldı.
₺128.480 milyon aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük 159. bankasıdır. Türkiye Halk Bankası A.Ş. 24 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait %51,11 hissenin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Anket sonuçlarına göre Ziraat Bankası diğer bankalara kıyasla açık ara birinci olarak karşımıza çıktı. Ziraat Bankası'nı en güvendiklerini banka olarak belirtenlerin oranı %36.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır.
Bugün Banka hisselerinin %31,79'u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09'dur.
Banka organları Umumi Heyet, Umumi Heyet Müfettişleri, İdare Meclisi ve Umum Müdürlük biçiminde oluşturuldu. Prof. Leon MORF, Genel Müdürlük görevine getirildi. Bütçe Kanunu ile Ziraat Bankası bir devlet müessesesi olmaktan çıkarıldı ve Anonim Şirket hâline geldi.
Ziraat Bankası, 3,8 trilyon lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korurken, bankanın aktif büyüklüğü, 2022'ye göre yüzde 64,4 artış kaydetti.
En yüksek kâr açıklayan banka 31,5 milyar TL ile İş Bankası olurken, Onu 31 milyar TL kâr ile Akbank, 24 milyar 116 milyon TL net kâr ile Yapı Kredi takip etti.
Halkbank, “İş Dünyasının Oscarları” olarak kabul edilen Stevie Awards'ın 'International Business Awards' ödül programında tam 20 farklı kategoride ödüle layık görüldü. Banka; hem finansal hizmetler, hem de bankacılık alanında büyük ödül olan altın ödülü kazanarak, dünya çapında 'Yılın En İyi Bankası' seçildi.
Halkbank'ı 1 trilyon 93 milyar lira ile Garanti BBVA, 1 trilyon 30 milyar lirayla Yapı Kredi, 1 trilyon 3 milyar lirayla Akbank, 555 milyar lirayla QNB Finansbank, 503 milyar lirayla Denizbank ve 365 milyar lirayla Kuveyt Türk izledi. Böylelikle aktif büyüklüğü 1 trilyon TL'yi geçen banka sayısı 7 oldu.
Bankalar 2022 yılı solo bilançolarını açıklamasıyla aktif büyüklüleri de belli oldu. Bankalara aktif büyüklük açısından baktığımızda Türkiye'deki en büyük banka Ziraat Bankası'dır. Ziraat Bankası, 2022 yılında 2 trilyon 312 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korudu.
Buna karşılık uzun yıllardır kredi kartı sayısında zirvede yer alan Yapı Kredi Bankası, son 2 yıldır liderliği Garanti Bankasına kaptırdı. Garanti Bankası, geçen yıl toplam kredi kartı sayısı içerisinde yüzde 16,7'lik paya sahip oldu.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'ne göre Türkiye'de hizmet veren ve devlet bankaları arasında gösterilebilen 10 adet banka vardır. Doğrudan vatandaşa hizmet ettikleri için ilk akla gelenler Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tır.
İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milli bankası olan İş Bankası'nın kuruluş öyküsü...
Bu doğrultuda; merkezi operasyon alt yapılarına ve internet başta olmak üzere düşük maliyetli dağıtım kanalları yaratmaya dönük teknolojik yatırımlara odaklanıldı. Garanti, 1997 yılında, internet ve telefon bankacılığını bir arada sunan ilk Türk bankası oldu.
Türkiye İş Bankası Ortaklık Yapısı; Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sadık Vakfı hisseleri, %40,12 (Munzam Sadık Vakfı'na ait hisseler İş Bankası çalışan ve emeklilerine yani İş Bankalılara aittir.) Atatürk hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) %28,09, Halka açık olan hisse payı ise %31,79'dur.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu.
Bireysel ve kurumsal olarak hizmet veren bu devlet bankaları Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Emlak Katılım'dır. Diğer bankalar ise belediyeler gibi kurumlara hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri