Kansızlık başta olmak üzere daha çok kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Anne sütünü arttırmada önemli bir rol oynar. Karaciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur. Yüksek ateş ve baş ağrısına iyi gelmekle birlikte kadınların hormonal rahatsızlıklarının giderilmesine de katkıda bulunur.
Hayıt Balı Tadı Nasıl? Kokusu ve tadı hoş bir baldır. Çok yoğun değildir. Acı değildir.
Hayıt balı; Akdeniz ikliminde yetişen bir bitkidir.
Ege Bitki Örtüsüne özgü Hayıt Bitkisinin Haziran ve Temmuz aylarında mor ve beyaz açan çiçeklerinden elde edilen bu bal, ilk olarak hasat edildiği zaman, berrak ve hafif kırmızı renktedir. Zaman geçtikçe koyu bir renge bürünür ve ortalama 6 ay sonra da siyaha yakın bir renk alır.
İlgili 36 soru bulundu
450 gr 772,78 TL/kg.
Renk ve Kıvam
Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Ülkemizin Akdeniz bölgesinde sıklıkla görülen hayıt ağacı beyaz ve mor çiçekleri açan bir ağaçtır. Hayıt çiçeği ise yaz ayının sonlarına doğru açmakta olup sonbahar ayında ise meyvelerini vermeye başlamaktadır. Hayıt otu namus otu veya beşparmak otu olarak da bilinmektedir.
Hayıt tohumları, Akdeniz Bölgesi'ne özgü olan Vitex Agnus-Castus bitkisinden gelir. Hayıt ağacı veya keşiş biberi olarak da bilinen bitki, ılıman, subtropikal iklimlere sahip bölgelerde yetişir. Yunanistan, İtalya ve Türkiye gibi Akdeniz çevresindeki ülkeler, hayıt ağacının doğal yaşam alanlarıdır.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
GERÇEK BALI ANLAMANIN İPUÇLARI
Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.
Hayıt tohumu kadınlarda progesteron, östrojen ve prolaktin seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Hipofiz bezini destekler ve bu diğer birçok hormonun sentezinde dolaylı katkı sağlar. Memelerde hassasiyet ve ağrı semptomlarını azaltmaya yardımcıdır. Adet sendromu belirtilerini hafifletir.
Hayıt tohumu, erkekleri de sevindirecek faydaları barındırıyor. Prostat kanserine yakalanmamak için tavsiye edilen hayıt tohumu, çok eski zamanlarda da prostata karşı kullanılmaktaydı. İleri yaşlarda prostat ihtimalinden uzak kalmak için hayıt tohumunu kullanabilirsiniz.
Bir kaşık balı ılık suyla karıştırıp içerseniz boğazınızdaki iltihabı azaltabilir, öksürüğü önleyebilirsiniz. Ayrıca doğal bal boğazdaki bakterilerle savaşmaya yardımcı olan doğal bir antibiyotiktir. Yaşlanmayı yavaşlatır! Yaşlanmayı yavaşlatmanın en doğal yolu antioksidan tüketmektir.
Arıların çaltı çiçeklerinden topladığı nektarlar ile bu enfes lezzeti sofralarınızda buluşturuyoruz. Ürünlerimizde pastörizasyon işlemi uygulamıyoruz. İşlenmiş bal, ısıltıdığı ve ardından soğutulduğu aynı zamanda filtrasyon işlemi yapılarak poleninin alındığı bir prosesten geçer.
Hayıt ağacı, ülkemizde genellikle Akdeniz bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sıkça yetiştirilir. Kafkaslarda ve Trakya'da da son zamanlarda yayılım göstermiştir.
Hayıt ağacı hangi semptomlara yardımcı olur? Bitkinin olgun, kurutulmuş meyvesinden elde edilen özler hormonal dengeyi düzenler, premenstrüel sendrom bağlamında ortaya çıkan semptomları hafifletir ve menstrüasyon dönemine bağlı göğüs ağrısının (mastalji) tedavisi için uzun yıllardır kanıtlanmış bir etkinliğe sahiptir.
Hayıt tohumunun bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor ancak her şeyde olduğu gibi hayıt tohumu tüketiminde de ölçülü ve dikkatli olmak gerekiyor. Aşırı tüketmeniz durumunda mide bulantısı, adet kanamalarında artış, alerjik bünyelerde kızarıklık gibi yan etkiler söz konusu olabiliyor.
Hayıt otu, aslında ot türü gibi görünen bir bitki değil, çalı veya maki görünümüne sahiptir. Menengiçler familyasından olan hayıt otu, Haziran ve Temmuz aylarında mor çiçek açan bir bitkidir. Hayıt otunun faydaları ise oldukça fazladır. Hayıt otunun faydaları doktorlar tarafından da onaylanıyor.
Hayıt suyu tüketimi yaşanan kalp ağrılarında olumlu etki gösterir. Yeni doğum yapmış olan annelerin süt eksikliğini giderici etki gösterir. Hayıt suyu tüketimini yüksek ateş ve de baş ağrısı gibi sorunları olan kişiler tüketebilir. Baş ağrısı gibi problemler çeken kişiler hayıt suyu kullanabilirler.
Hayıt suyunun faydalı olabilmesi için yemeklerden sonra tüketilmesi önerilir. Hayıt suyundan daha iyi sonuç alınabilmesi için hayıt meyvesinin de en az üç ay gibi bir süre boyunca düzenli olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Hayıt suyu belirlenen miktarda her gün düzenli olarak tüketilmelidir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri