Daha önce de belirttiğimiz gibi Animal Farm'da anlatıcı, her şeyi bilen, her şeyi gören bir üçüncü şahıstır ve hayvanların içlerinden neler geçirdiklerini bilmesi nedeniyle, anlattıkları hayvanların bakış açısını da içermektedir.
Bu bağlamda düşünüldüğünde Orwell, 'Hayvan Çiftliği' eserini sosyalist bakış açısıyla ele almış ve bu eserde sömürü düzeninden kurtulmanın yolu olarak görülen sosyalist sistemi değil, sosyalizm adı altında totaliter bir sistem kuran Stalin'i hedef almıştır.
Demokrasinin aksaklıkları, insanların çıkar ilişkisi içinde başkalarını umursamaması, bencil insanların topluma verdiği zarar gibi konular çok iyi işlenmiş. Orwel bu romanı ile birlikte 1984 romanında distopik bir ülke öngörmüş olsa da anlatılanlar şu an dünyanın bazı ülkelerinde halen yaşanmaktadır.
Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Kendisini her türlü totalitarizme karşı bir demokratik sosyalist olarak tanımlayan Orwell bu romanında SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır.
Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır.
İlgili 36 soru bulundu
Kitap, hayvanların insan yönetiminden kurtulup kendi kendilerini yönetmeleri fikrini işler. Ancak zamanla hayvanlar arasında da bir hiyerarşi oluşur ve bazı hayvanlar diğerlerinden daha önde gelmeye başlar.
Hayvan Çiftliği kitabı, İngiliz yazar ve gazeteci George Orwell tarafından kaleme alınmış bir romandır. Hayvan Çiftliği kitap özeti, hayvanların dünyası üzerinden sosyalizmi ve Stalin iktidarını eleştirir. Fabl tarzında yazılan bu roman, siyasi hiciv niteliği taşır.
Hayvan Çiftliği kitabında Rusya'daki Sosyalizm anlayışına gönderme yapılmıştır. Domuzların yönetimi ele alması, belli bir zaman sonra onların insanlardan çok daha acımasız olduğunu gösterir. Bu acımasız düzen, birilerinin sefa sürerken birilerinin acınası bir duruma düşmesine neden olur.
Çin'deki Boxer Ayaklanması'nı simgeler. Tıpkı Clover gibi, Boxer da Sovyetler'deki vasıf işçileri ya da Proleterya'ya karşılık gelir.
Clover için kuralları okuyan, bilgili bir keçi. Kendi adlarına karar alabilecek kadar eğitilmiş olan ve bu yüzden yöneticilere eleştiri yöneltebilecek düzeyde olan işçi kesimlerini simgeler.
Diğer hayvanlar genellikle onun günah keçisi olurlar. Napoelon, Hayvan Çiftliği'nin sembolizmi içerisinde 'Yoldaş Stalin'i temsil eder.
Kurallara göre: “İki ayak yürüyen herkesi düşman bileceksin. / Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin. / Hiçbir hayvan giysi giymeyecek. / Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak. / Hiçbir hayvan içki içmeyecek. / Hiçbir hayvan sebepsiz yere öldürülemez. / Bütün hayvanlar eşittir” (Orwell 2018: ...
Hayvanların insan egemenliğine karşı ayaklanması eşitlik ve özgürlük için daha büyük bir sosyal savaşı temsil ettiğinden, "Hayvan Çiftliği"ndeki en büyük çatışma insan ve toplum arasındadır. Bu çelişki en iyi şekilde hayvancılığın gelişimi ve adil bir toplum inşa etme çabasında görülür.
Hayvan Çiftliği kitabı siyasi hiciv türünde bir eserdir. Hiciv: Bir kişi, kurum veya toplumu alaylı tarzda eleştirme ve eleştiri metinlerinin oluşturduğu edebî türe verilen isimdir.
Kitabın olay örgüsü, Bay Jones adlı bir adamın sahip olduğu Beylik Çiftliği'nde geçiyor. Bay Jones tarafından kötü davranılan hayvanlar, bu durumdan son derece rahatsız oluyor. Bir gün çiftliğin bilge domuzu Koca Reis, hayvanları örgütlüyor ve onlara devrim fikrini açıklıyor.
Hâkim Bakış Açısı ve Anlatıcı: Bir olayın anlatılmasında ve durumun sergilenmesinde anlatıcının her şeyi bildiği ve gördüğü bakış açısına hâkim bakış açısı denir. Bu bakış açısında anlatıcı; olayın, kahramanların ve mekânın geçişini bilir. Olay anlatılırken ileride olacaklar da okuyucuya sezdirilir.
Squealer'ın cırtlak bir sesi vardı ve hayvanlara her zaman yalan söylerdi, çünkü Napolyon ona böyle yapması gerektiğini anlatmıştı. Kimi yorumculara göre Squealer, Sovyetlerdeki parti yanlısı Pravda gazetesini simgeler.
Muhalifliği politik olmasından ileri gelmez: Derdi daha iyi bir hayat yaşayabilmek, şeker yiyebilmek vs. Orta-sınıf ideolojisine sahip beyaz yakalı işçileri temsil eder.
Dünyaca ünlü yazar George Orwell' in kaleme aldığı Hayvan Çiftliği, Sovyet Devrimini ve sonrasını, metaforik ve allegorik tarzla anlatan bir başyapıt olarak kabul ediliyor. Pek çok kez okunsa da tadını damaklarda bırakacak, günümüz toplumlarını da, taa o günlerden muhteşem bir önsezi ile anlatacak kadar da derindir.
Eserlerinde totalitarizmin hakim olduğunu söylediği komünist parti politikalarının ve SSCB'deki Stalin rejiminin eleştirisi ağırlıklı bir yer tutarken, Troçkizmi benimsememiş, hatta onu da eleştirmiş, demokratik sosyalizmden yana olduğunu belirtmiştir.
İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok 1984 adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır.
Orwell'ın başta alegori olmak üzere grotesk, hiciv hatta kara mizahla yoğurduğu romanı, bugün artık dünya edebiyatı kapsamında değerlendirilebilecek bir çağdaş klasik olarak yerini almıştır.
Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940'lardaki "reel sosyalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
Dişi bir at. Clover asla yakınmaz. Boksör için endişelenir ve onun hastalanacak kadar çok çalışmasını önlemeye çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri