Roman, öykü, deneme gibi farklı türlerde pek çok eseri bulunmaktadır. Bu eserlerinden biri de 1945 yılında Birleşik Krallık'ta yayınlanan Hayvan Çiftliği adlı romanıdır.
Bu çalışma 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alan George Orwell'in edebî başyapıtı Hayvan Çiftliği romanındaki ve iki farklı Türkçe çevirisindeki dil ve edebî üslubun karşılaştırılmasını amaçlamaktadır.
Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Kendisini her türlü totalitarizme karşı bir demokratik sosyalist olarak tanımlayan Orwell bu romanında SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır.
Bu roman, sosyalizme ve o dönemin Sovyet Rusyası'na ve elbette Stalin'e yönelik bir eleştiridir. Sosyalizmin uygulanmasına ve zamanla karşı çıktıkları şeye dönüşen liderleri anlatmaktadır. Stalin'i ve sosyalizmi hicvetse de aslında bütün diktatörlükleri, baskıcı yönetimleri eleştirmektedir.
Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir.
İlgili 36 soru bulundu
Demokrasinin aksaklıkları, insanların çıkar ilişkisi içinde başkalarını umursamaması, bencil insanların topluma verdiği zarar gibi konular çok iyi işlenmiş. Orwel bu romanı ile birlikte 1984 romanında distopik bir ülke öngörmüş olsa da anlatılanlar şu an dünyanın bazı ülkelerinde halen yaşanmaktadır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Animal Farm'da anlatıcı, her şeyi bilen, her şeyi gören bir üçüncü şahıstır ve hayvanların içlerinden neler geçirdiklerini bilmesi nedeniyle, anlattıkları hayvanların bakış açısını da içermektedir.
Hayvan Çiftliği kitabında Rusya'daki Sosyalizm anlayışına gönderme yapılmıştır. Domuzların yönetimi ele alması, belli bir zaman sonra onların insanlardan çok daha acımasız olduğunu gösterir. Bu acımasız düzen, birilerinin sefa sürerken birilerinin acınası bir duruma düşmesine neden olur.
Hayvan Çiftliği'ndeki hayvanların kendilerini sömüren insanlara karşı başlattıkları isyan, insan efendisini devirmesiyle başarıya ulaşmıştı.
Roman- daki en acı nokta ise hiçbir hayvanın bu zorbalığa ses çıkaramayışıdır. Romanın sonunda Hayvan Çiftliği'nin ismi tekrar eski adı olan Beylik Çiftliği'ne döner.
Orwell'ın başta alegori olmak üzere grotesk, hiciv hatta kara mizahla yoğurduğu romanı, bugün artık dünya edebiyatı kapsamında değerlendirilebilecek bir çağdaş klasik olarak yerini almıştır.
İlk bakışta bir masal sanılan ve fabl dilinde yazılan bu roman çocuklar için uygun bir kitap değildir. 16 yaş üzeri için tavsiye edilen siyasi bir taşlamadır.
Jones hayvanlara kırbaç cezası verir ve hayvanlar buna daha fazla katlanmak istemezler. Sonunda isyan başarıya ulaşır ve hayvanlar insanları çiftlikten kovar. Beylik Çiftliği'nin adı Hayvan Çiftliği olarak değiştirilir.
Clover için kuralları okuyan, bilgili bir keçi. Kendi adlarına karar alabilecek kadar eğitilmiş olan ve bu yüzden yöneticilere eleştiri yöneltebilecek düzeyde olan işçi kesimlerini simgeler.
Diğer hayvanlar genellikle onun günah keçisi olurlar. Napoelon, Hayvan Çiftliği'nin sembolizmi içerisinde 'Yoldaş Stalin'i temsil eder.
Hayvanların insan egemenliğine karşı ayaklanması eşitlik ve özgürlük için daha büyük bir sosyal savaşı temsil ettiğinden, "Hayvan Çiftliği"ndeki en büyük çatışma insan ve toplum arasındadır. Bu çelişki en iyi şekilde hayvancılığın gelişimi ve adil bir toplum inşa etme çabasında görülür.
Eserlerinde totalitarizmin hakim olduğunu söylediği komünist parti politikalarının ve SSCB'deki Stalin rejiminin eleştirisi ağırlıklı bir yer tutarken, Troçkizmi benimsememiş, hatta onu da eleştirmiş, demokratik sosyalizmden yana olduğunu belirtmiştir.
Muhalifliği politik olmasından ileri gelmez: Derdi daha iyi bir hayat yaşayabilmek, şeker yiyebilmek vs. Orta-sınıf ideolojisine sahip beyaz yakalı işçileri temsil eder.
Squealer'ın cırtlak bir sesi vardı ve hayvanlara her zaman yalan söylerdi, çünkü Napolyon ona böyle yapması gerektiğini anlatmıştı. Kimi yorumculara göre Squealer, Sovyetlerdeki parti yanlısı Pravda gazetesini simgeler.
Yaşanan gerçekliklerle beslendiği iddia edilen bu kurgu aynı zamanda Stalinizm eleştirisi olarak karşımıza çıkmaktadır. George Orwell, eserindeki olay kurgularını 1917 yılında yaşanan Rus Devrimi ile ve sonrasında ortaya çıkan yönetim biçimi ve lider olan Stalin ile bağdaştırarak oluşturmuştur.
Dişi bir at. Clover asla yakınmaz. Boksör için endişelenir ve onun hastalanacak kadar çok çalışmasını önlemeye çalışır.
Dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilen bu roman, 1940'ların "reel sosyalizm" dönemini eleştirmektedir. Hayvan Çiftliği'nin başkahramanları hayvanlardır. Çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler.
1984 kitabı genellikle distopya, bilim-kurgu, fantastik, modern klasikler, dünya klasikler gibi türleri okuyan okurlar için uygundur. 1984 kitabının yaş gruplara göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir. 55-64 yaş arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri