Sığır gübresi, organik karbonun yanı sıra iyi bir azot kaynağıdır. Bir kuştan gelen tavuk altlığı, nitrojen ve fosfatta çok zengindir ve her iki özelliğinden dolayı da değerlidir.
Büyükbaş hayvan gübreleri makro ve mikro besin maddelerini içerirler. Ahır gübresindeki stabil organik azot çoğunlukla yavaş ayrışır. Bu azotun yaklaşık % 40-50'si ilk yıl, % 12-15'i ikinci yıl, % 5- 6'sı üçüncü yıl ve diğer yıllarda daha az olmak üzere ayrışmaya devam eder (Herbert, 1998; Demirkıran, 2004).
Organik gübreler içerisinde en çok kullanılan ahır gübresidir. Ahır gübresi genellikler at, inek, koyun, keçi vb. hayvanların katı ve sıvı dışkıları ile yataklık olarak kullanılan sap, saman gibi maddelerden meydana gelen karışımlardır.
Bütün köpeklerin atıklarının toplandığı ve tasma ile gezdirildiği varsayıldığında gübrelemede azotu yüzde 56, fosforu ise yüzde 97 oranında azaltmak mümkün. Bunun neden fosfor atımının neredeyse tamamı dışkıdan gelirken, dışkı ve idrarla eşit oranda azot atılmasından kaynaklanıyor.
Çiftlik gübresi % 1.04 azot, % 0.33 fosfor, % 0.67 potasyum, % 1.46 kalsiyum, % 0.46 magnezyum ve 4951 ppm demir içermektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Yaygın olarak bilinen azotlu gübre türleri amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat (can, kan), amonyum karbonat ve üre olarak sıralanabilir.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Keçi gübresi; organik madde olarak ta zayıftır, kalsiyum ve azot olarak ta diğer gübrelere oranla zayıftır. Magnezyum içeriği de binde 15 oranlarındadır. Mangan ve demir oranı koyun gübresiyle kıyaslanmayacak oranlarda gözükürken, sadece kıyaslamaya girmeyecek bir oranda çinko elementi yüksektir.
Her iki deneme yılında da çay atığı çiftlik gübresinden daha yüksek, bitki başına verim, meyve ağırlığı ve SÇKM değerleri vermiştir. Elde edilen bulgular, çay atığının çilek yetiştiriciliğinde çiftlik gübresine alternatif bir organik gübre olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Ahır gübresinde ortalama;
%75 su, %17 organik madde, %6 inorganik madde bulunur. İdrarın yapısında yer alan N ve K2O (potasyum) bitkilerin olabileceği forma kolayca dönüşmektedir.
Fosfor ve potasyum içerikleri uygundur. Tavuk gübresinde daha fazla fosfor vardır. Hayvansal gübrelerle toprağa eklenen organik madde toprağın fiziksel özelliklerini geliştirir.
Tavuk gübresinin bileşiminde bulunan azotun %65'i, fosforun %50'si ve potasyumun da %75'i gübre uygulamasının ilk yılında bitki tarafından kullanılabilir hale dönüşmektedir (1). Tavuklardan elde edilen taze dışkı düzenli bir şekilde toplanıp saklanmadığında önemli kayıplar oluşmaktadır.
SOLUCAN GÜBRESİNİN ÖZELLİKLERİ
Solucan gübresinin kimyasal analizi yapıldığında 15 cm kalınlığındaki iyi toprak katmanında bulunandan 5 kat daha fazla kullanılabilir azot, 7 kat daha fazla kullanılabilir potasyum ve 1,5 kat daha fazla kalsiyum içerdiği tespit edilmiştir.
DAP gübresi nedir? DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi iki besinli bir gübredir. Bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunur. İçeriğindeki azot, amonyum (NH4) formunda olduğu için özellikle bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde etkilidir.
Şeker gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerinalabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında "şeker gübre”olarak da bilinir.
Ahır gübreleri içerdiği besin maddelerinden dolayı zengin bir besin kaynağıdır. Koyun dışkısı daha az su içerdiğinden kolay çürür ve çürürken yüksek sıcaklık meydana gelir. Organik koyun gübresi daha çok besin maddesi içerir.
Güvercin gübresi, yaklaşık %25 organik madde, %2 azot, %1-1,5 fosforik asit içermektedir. Organik tarım için bu veriler çok iyidir. Güvercin gübresiyle karıştırılmış topraklarda yetişen bitkilerin vejetatif gelişimi hızlı olmakta, bitkilerin olumsuz koşullara dayanımı yükselmekte ve ürün kalitesi iyileşmektedir.
Kaliteli leonarditin yoğunluğu 0,75–0,85 gr/ cm3 , pH değeri ise 3–5 arasında değişmektedir. %1'lik KOH, NaOH solüsyonlarında çözünürlüğü yüksek, suda çözünürlüğü ise düşüktür. Çözeltisi siyah parlak renkte, köpüksü, kolloidal ve yağsı görünümdedir.
Leonardit Nasıl Kullanılır
Hızlı çözülmesi ve etkisini tam olarak göstermesi için toprağa iyi karıştırılması gerekmektedir. Toprak hazırlama döneminde dekara kullanılan Leonardit farklılaşan bitki ve meyve çeşitleri için 100 ile 300 kilogram arasında değişmektedir.
Fazla kullanımında toprağın asitliğini artırır, asitlik sevmeyen bitkileri zehirler , kök çürümesi başlar ve sonuç olarak bitki ölümleri görülür.
En hızlı çözüm Nitratlı gübreler vermektir. Çok seyreltik olmak kaydıyla Nitratlı gübreler yapraklara da uygulanabilir. Üre ve Amonyum içerikli gübreler bitkinin acil Azot ihtiyacını karşılayamaz. Onları ancak geniş zamanlarda uygulayabiliriz.
Azot ya da nitrojen, simgesi N olan bir element olup atom numarası 7'dir. Renksiz, kokusuz, tatsız ve inert bir gazdır. Azot, dünya atmosferinin yaklaşık %78'ini oluşturur ve tüm canlı dokularında bulunur. Azot ayrıca, amino asit, amonyak, nitrik asit, ve siyanür gibi önemli bileşikler de oluşturur.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri