Çünkü o âlemin hakiki keyfiyetini bilmeye idrakimiz kâfi gelmez. Cennete girecek olan bu hayvanların, bu peygamberler ve bu zatlarla olan münasebeti hakkında ise Peygamberler Tarihi isimli eserlerde geniş malumat bulmak mümkündür. Ruh bâkî kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları bâkî kalacaktır.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah - sevap, hayır - şer, cennet - cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir.Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Ruh baki kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde baki kalacaktır. Süleyman (as)'ın Hüdhüd'ü, Salih (as)'ın devesi, Ashab-ı Kehf'in köpeği hem ruhu hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir.
Hayvanların ruh mertebeleri, yani ruhun sahip olduğu birtakım duygu ve algılamalar insanlara göre daha aşağı seviyededir. Hayvanların şuursuz -fakat özel ve kendi alanlarıyla ilgili- bir nevi ilhama mahzar bir ruhları vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Azrail (aleyhisselâm) ya da onun yardımcıları alır.
Süleyman -aleyhisselâm-'ın karıncası, Belkıs'ın kuşu (Hüdhüd), Ashâb-ı Kehf'in köpeği (Kıtmîr) Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'ın devesi.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Hayvanlar da insanlar gibi duygusal olarak etkilenebilirler ve birbirlerine bağlanabilirler. Ancak, hayvanların duygu ve aşk düzeylerinin insanlarınkinden farklı olduğu da kabul edilmektedir. Hayvanlar arasındaki ilişkiler, fiziksel temas, birlikte vakit geçirme, beslenme veya koruma gibi amaçları içerebilir.
İnsanoğlu hayatını devam ettirebilmek için birçok şeye muhtaçtır. Bunların en önemlilerinden biri de hayvanlardır. Nitekim gıda, giyim, nakil gibi zaruri ihtiyaçların giderilmesinden tezyin malzemelerine, hatta estetik zevklere hitap etmeye kadar hayvanlar, insan için yaratılmıştır.
Gürbüz Aksoy, medyanın “İşte Cenab-ı Hakk'ın hayvanlara yerleştirdiği muhteşem sistemin ayrıntıları” anonsuyla verdiği şu müjdeyi açıklıyor: Yapılan helal kesim sonucu hayvanın vücuduna yayılan ve morfinden 30 kat etkili olan beta endorfin hormonu sayesinde hayvanlar sakinleşmekte ve acı duymamakta.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Hayvanların bedenleri, hesap safhasından sonra toprak olacaklar, ama ruhları baki kalacaktır. Dünya hayatında her hayvan kendisine takdir edilen vazifesini aksatmadan yerine getirmesinin mükafatını ahirette ruhani bir lezzet olarak tadacaktır.
Angut kuşunun en önemli özelliği eşine “ölümüne” sadık olması. Eşi öldükten sonra çiftleşmiyor ve kendisi ölene kadar da yas tutuyor. Eşinin öldüğünde yanına yırtıcı bir hayvan gelse bile yerinden kıpırdamıyor; gözlerini bir dakika bile ayırmadan eşine bakıyor. Hatta bu davranışı, ölümüne bile neden olabiliyor.
Biz bu mahlukatın dillerini anlasaydık fırtınalı denizin "Ya Celil, Ya Celil" diye zikrettiğini duyacaktık. Dillerini anlasaydık, kedilerin "Ya Rahim, Ya Rahim" diye dua ettiğini işitecektik. Yani sözün kısası sadece insanlar dua etmez; bütün mevcudat, bütün varlık kendi dilinde dua eder.
İslam inancına göre, insanlar öldükten sonra cennete ya da cehenneme gider. Peki hayvanlar nereye gider? İslam'a göre, hayvanlar öldükten sonra cennete ya da cehenneme gitmez. Onlara ceza veya ödül yoktur.
İnsanlar mizah duygusuna sahip tek canlı değildir, ancak hayvanlar âleminin kahkahalarını anlamayabilirsiniz. Primatlar, köpekler ve farelerin tümü gülme yoluyla ne kadar keyifli olduklarını ifade edebilir. Özellikle de gıdıklandıkları zaman.
Hayvanların aşık olup olmadığı kanıtlanamaz olsa da, onlarında sevgileri diğer hayvanlara ve insanlara gösterdiği hatta çoğu zaman bunun oldukça yoğun yaşandığını söyleyebiliriz.
Ne yazık ki, bilimsel olarak kediler insanların konuştuklarını anlamak için herhangi bir yeteneğe sahip değildir. Fakat onlara konuştuğumuzda bunu fark ederler. Biz, nasıl ki onların kuyruklarını salladığında başlarını okşamamızdan hoşlandığını anlıyorsak onlar da bizleri aynı şekilde anlar.
İşte Abdullah ibniMesud (ra) rivayetiyle Peygamberimizde (asm) Cennete en son giren kişi ile ilgili şu hadisi söylemiştir; “Resulullah (asm): “Cennete en son giren kişi Cehennemden çıkarken bazen yürür, bazen düşer. Cehennemden kurtulduğu vakit döner ve: “Beni senden kurtaran Allah'ın şanı ne yücedir” der.
CENNET VE CEHENNEME İLK GİRECEK OLAN KİŞİLER
Cennete ilk girecek olanlar: - Şehitler, efendisine hizmet ile Allaha güzel ibadet eden köleler ve kalabalık ailelere malik olup yoksul fakat iffet sahibi olan fakirlerdir. Cehenneme ilk girecek 3 kişi ise: Zalim emirler, zekatını vermeyen zenginler ve kibirli yoksullardır.”
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Enam Suresi 36. Ayette Allah, “Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir" buyuruyor. Bu ayet bize hayvanların haklarını açıkça hatırlatması bakımından oldukça önemli…
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 130; İbn Mâce, Edeb, 2) buyurmuştur.
Kur'an'da Zikri Geçen Hayvanlar
Kur'an'da zikri geçen hayvanlar şunlardır: Aslan, at, balık, bal arısı, bıldırcın, bit, çavuş kuşu, çekirge, deve, domuz, eşek, fil, hüdhüd kuşu, inek, karga, karınca, keçi, koyun, kurbağa, kurt, köpek, maymun, pervane, sinek, sivrisinek, örümcek, yılan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri