Kamu idarelerine devredilen bu taşınmazlar, hizmetin devamı süresince kullanılabilir. Ancak bu taşınmazların devir amacının ortadan kalkması veya amacına uygun kullanılmaması halinde, maliki kamu idaresince geri alınabilir.
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
Taşınmazın bir kısmının, 2/B olarak ve hisseli bir şekilde satılması sonucunda Hazine'ye ait tarım arazisinde hissedar olan kişiye/kişilere, taşınmazdaki Hazine hisselerinin satışında (diğer şartlar yönünden sakınca olmadığı varsayımı altında) mevzuat yönünden herhangi bir engel bulunmamaktadır.
3-) İmar Barışı kapsamında Hazine taşınmazını satın almak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikle hazine taşınmazı üzerinde bulunan yapı için Yapı Kayıt Belgesi alınmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
İhale sonucuna göre de hazine arazisi satın alınabilir. Hazine arazisi üzerinde hak talep edebilmek için o arazinin kullanıcısı ya da yararlanıcısı olmanız gerekmektedir. Arazi için bir satış bedeli biçilmektedir.
Hazineye tescil edilmiş araziler, özel mülkiyetli; tescili yapılmamış araziler ise genel mülkiyetli olarak geçer. Ayrıca devletin tasarrufuna tabi olan tüm yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahil edilir.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
Cevap: Arazilerin kadastroları yapılıp askıya çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde hak sahipleri dava açıp tapularını veya parasını değeri üzerinden geri alabilir. Ancak arsa üzerinde herhangi bir yapılaşma varsa bu yapıların yıkılması yerine o arsanın değeri üzerinden hak sahiplerine parası verilecek.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar yetkilidir. 1) Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak belirlenmiştir. 2) Peşin ödemelerde ayrıca yüzde 20 indirim uygulanmaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın ev yapabilmesi için hazine arazilerinin satışa çıkarılacağını söyledi. Bakan Kurum, vatandaşların tek parselde kendi evini yapabileceğini ya da talep örgütlenmesiyle daha büyük parseller alabileceğini kaydetti.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Satın alma hususunda başvuru için talep konusu arazinin il, ilçe, mahalle ya da köy, ada, parsel numarasını içeren dilekçenin yetkili makamlara verilmesi gerekmektedir. Satış işlemleri ise ihale usullerine uygun olarak yapılmaktadır.
Haksız işgal tazminatı talebine bağlı olarak açılacak ecrimisil davaları 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Bu süre içerisinde ileri sürülmeyen talepler, zamanaşımına uğrayacak olup, ecrimisil tazminatı talebi, hak kaybına sebebiyet vermemek adına, yasal süre içerisinde ileri sürülmelidir.
Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılacak başvuru sonucu işgal eden kişiler tahliye edilir. Eğer kiracı 6 aylık bir süre içerisinde kira ödemesi yapmadıysa taşınmazın bulunduğu yerdeki kaymakamlığı bir dilekçe yazarak taşınmazın boşaltılması sağlanabilir. 6 aylık süre geçtiyse idari tahliye seçeneği denenmek zorundadır.
Ecrimisil bedelinin ödenmesi işgalciye (Fuzuli işgal) mülkiyet hakkı sağlar mı? Ecrimisil geçmişe ilişkin alınan işgal tazminatıdır, işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamaz.
Bu tarz taşınmazların Milli Emlak tarafından başkasına satılması veya kiraya verilmesi mümkün değildir. Bu nedenle ecrimisil bedellerini zamanında ödemeye ve bu belgeleri (ileride hak sahipliği doğabilir diye) saklamanız faydanıza olacaktır.
Satış bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin %50'sidir. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bu bedelin yüzde onu yapılacak yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenir. Kalanı ise, en fazla beş yılda on eşit taksitle ödenir.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
Aslında yukarıda sayılanlar haricinde hazineye ait olan tüm araziler satılabilir. Burada bir tek şart vardır. Satın almayı düşündüğünüz hazine arazisinin hukuki bir sıkıntısı olmaması gerekir. Yani hazine arazisi halen süren bir davaya konu olmamalıdır.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri