Haziran ayında saksılarınıza ve bahçenize çarliston biber, yeşil biber, dolmalık biber, domates, semizotu, kereviz, ıspanak, salatalık, karnabahar, lahana, patlıcan, kabak, pırasa, fasulye, roka, havuç, maydanoz, taze soğan, marul ve dereotu ekebilirsiniz.
Haziran: Yeşil biber, çarliston biberi, dolmalık biber, salatalık, domates, semizotu, ıspanak, kereviz, lahana, karnabahar, kabak, patlıcan, bamya, pırasa, fasulye, havuç, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Temmuz ayında dereotu, ıspanak, marul, roka, kabak, taze soğan, göbek marul, semizotu gibi ürünler yetiştirilebilir. Ağustos ayında roka, nane, marul, dereotu, ıspanak, kabak, marul, maydanoz gibi besinler üretilebilir.
Maydanoz, brokoli, mısır ve dereotu da Ağustos ayında ekilebilen sebzelerdendir. Böğürtlen, şeftali, incir, sarı kiraz ve mürdüm eriği Ağustos ayında ekilen meyvelerdir. Fidelecenek olanlar: Kabak, marul, salatalık. Direkt toprağa ekilecek tohumlar: Fasulye, börülce, roka.
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
İlgili 40 soru bulundu
FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ:
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Haziran ayında saksılarınıza ve bahçenize çarliston biber, yeşil biber, dolmalık biber, domates, semizotu, kereviz, ıspanak, salatalık, karnabahar, lahana, patlıcan, kabak, pırasa, fasulye, roka, havuç, maydanoz, taze soğan, marul ve dereotu ekebilirsiniz.
Sebze ve Meyve Ekimi:
Temmuz, bazı sebze ve meyvelerin ekimi için uygun bir zamandır. Bu ayda ekilebilecek bitkiler arasında turp, salatalık ve fasulye gibi sebzeler, çilek, ahududu, böğürtlen ve kuş üzümü gibi meyveler bulunur.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Eylül ayında marul, ıspanak, lahana, roka ve turp ekerek 30 gün sonra hasat edebilirsiniz. Ek olarak dereotu, kabak, bakla, kekik ve lavanta gibi bitkilerin ekimini de yapabilirsiniz. Eylül ayı boyunca yıldızpatı ve kasımpatı gibi çiçeklerin ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
Ispanak birçok yerde bütün bir yıl boyunca ye- tiştirilebildiği halde ülkemizde genellikle sonbahar ve bazen de ilkbahar olmak üzere yılda iki devrede yetiş- tirilmektedir. Sonbahar yetiştiriciliğinde tohumlar Eylül- Ekim aylarında ekilir. Hasat ise Kasım- Aralık ayların- da yapılabilir.
Haziran ayında Türkiye geneli tüm sebzelerin fide dikimi yapılabilir. Domates, biber, kavun, karpuz ve hıyar gibi sebzeler fide dikimi yapılır. Nisan Mayıs ayında dikimi yapılan fideler bitki koruma, gübreleme ve budama işleri yapılabilir.
Ülkemiz sera yetiştiriciliğinde %51 ile domates birinci sırada yer almakta,bunu % 20.2 ile salatalık, %17.3 ile biber ve % 8.6 ile patlıcan izlemektedir. Geriye kalan %2.9'luk alanda da kavun,fasulye,kabak gibi diğer sebze türleri yetiştirilmektedir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Tüm lahanagiller (brokoli, karnabahar, beyaz lahana, brüksel lahanası vb.) ve pırasa muhakkak Ağustos ve Eylül aylarında dikilmeli. Ispanak, pazı, maydanoz, kereviz, havuç, kıvırcık, marul, roka, tere ve yeşil soğan da Eylül ve Ekim aylarında dikilmeli.
Ekim ayında ılıman iklime sahip yerlerde açık alana fide olarak marul, karnabahar, maydanoz, kereviz, lahana ve brokoli dikimi yapılabilir. Tohumdan ıspanak, maydanoz, tere, roka, dereotu ve turp gibi sebze çeşitleri ekilebilir.
Ağustos ayı, karnabahar, lahana, fasulye, börülce ve roka ekiminin yapıldığı aydır. Bu sebzelerin tohumları, Ağustos ayı boyunca toprağa ekilebilir. Ağustos ayında önceden ekilen kabak, marul ve salatalıklar fidelenir. Bu fideler yeni toprağa aktarılmalıdır.
Domates tohumu için verim alınabilecek en ideal ekim ayları, Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı çok daha lezzetli olacaktır.
İlkbahar ve sonbahar dönemi havuç ekimi için en ideal dönemdir. Bu kapsamda Mart ve Kasım ayı en uygun dönemdir. Doğal olarak havuç ekiminde havanın ılıman olması gerekmektedir. Kasım ayında ekilen havucun hasadı kış aylarında, Mart ayında ekilen havuç da yaz aylarının hasadıdır.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
En uygun ve tavsiye edilen sulama yöntemi damlama sulamadır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar. Patlıcan ahır ve ticaret gübrelerini sever. Sonbaharda patlıcan tarlasına dekar başına 5-6 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri