Türk Dil Kurumu nun "dişhekimi" kullanımı yanlıştır, doğrusu "diş hekimi" dir şeklinde uyarısı vardır. Bizi ilgilendiren kanun metinlerinde "diş hekimi" olarak yazılmıştır.
Türk dil kurallarına göre diş hekimi kelimesi ayrı yazılır.
Beş senelik lisans üstü öğrenim sonrasında diş hekimi Dt. (Diş Tabibi) ünvanını alır. Mezun olan diş hekimi kamuda, özel muayanehanesinde ya da hastanelerde çalışmaya başlayabilir. Diş Hekimliği fakültesini bitirdikten sonra doktora programlarına devam eden ve bitiren diş hekimleri Dr. (Doktor) ünvanı alırlar.
Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir.
Dt kısaltması, diş hekiminin ingilizcesi olan "dentist" sözcüğünün ilk ve son harflerinden oluşuyor. Diş hekimlerine verilen"dt" ünvanı uluslararası bir kısaltmadır.
İlgili 39 soru bulundu
Herkes tarafından merak edilen DT, dış hekimi olarak biliniyor. Dt, tıp sektöründe dış tabinin kısaltması olarak kullanılıyor. Yüksek lisans yapan diş tabibi olan kişiler, DR unvanını alır. DR, doktor kelimesinin kısaltmasıdır.
Türk Dil Kurumu nun "dişhekimi" kullanımı yanlıştır, doğrusu "diş hekimi" dir şeklinde uyarısı vardır.
İnsan hekimliği ve diş hekimliği eğitimleri 6 sene olup her iki meslek grubundakiler diplomalarını doktor unvanı ile birlikte almaktadırlar. Bunun amacı hekimleri halkın gözünde onore etmek ve diş hekimliğini de 'dişçi' değil hekim olduğunu anlatmaktır.
doğrusu ne dişçi ne de doktor (doktora-uzmanlık eğitimi alanları istisna), en doğru hitap şekli diş hekimidir.
Diş Hekimi Kimdir? Diş sağlığının korunması, diş hastalıklarının tedavisi için gerekli çalışmaları yapan kişidir.
> Özel isim değildir .
Diş hekimi diğer bir ismi ile diş tabibi olarak da bilinir. Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olanların kazandıkları bir unvandır.
Diş hekimi; hastanın dişi, diş eti ve ağzın ilgili kısımları ile ilgili sorunlarını teşhis ve tedavi eder. Diş ve diş etlerinin bakımı ve ağız sağlığını etkileyen beslenme seçimlerinde tavsiyelerde bulunur.
YÖK tarafından, üniversitelere gönderilen yazıya göre, uygulamalarda birlikteliği sağlamak ve yazışmaları standart hale getirmek amacıyla "Doktor Öğretim Üyesi" unvanı için kullanılacak kısaltma belli oldu. Buna göre, "Doktor Öğretim Üyesi" unvanının kısaltması, Dr. Öğr. Üyesi şeklinde kullanılacak.
Diş Doktoru
Ancak bu yazım yanlıştır. Çünkü özel isim olmayan cins isimler büyük harfle başlamaz var ve bu isimlere gelen ekler de kesme işareti ile ayrılmaz. Dolayısıyla doğru şekilde yazımı babam beni diş doktoruna götürdü şeklindedir.
Örneğin "Dr." doktora eğitimi bitirmiş, doktor ünvanı sahibi olmuş kişilerin adının önüne koyulur.
Diş Teknisyeni Ne Demek? Diş teknisyeni, laboratuvar ortamında tam ve kısmi protezler, ortodontik aletler ve porselen kaplamalar dahil olmak üzere, diş protezlerini ve cihazlarını hazırlamakla sorumludur.
Günümüzde sıklıkla kanal tedavisi ile birlikte anılan endodonti bilim dalı hekimlerine endodontist denir.
Scrubs, ameliyat öncesinde cerrahlar, asistanlar, tıpta uzman kişiler, diş hekimleri, hemşireler, pratisyen, anestezi uzmanı vs tarafından kullanılan kıyafetlerdir. Scrubs cerrahi forma olarak da adlandırılır ve çalışma hayatında kullanılması büyük kolaylık ve konfor sağlamaktadır.
eleman.net verilerine göre, Diş Hekimi 2023 yılında ortalama 47.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diş Hekimi , Temmuz 2023 yılında ortalama 47.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 39.160 TL maaş alıyordu.
Diş Hekimliğinde Doktora
Doktora, bir lisans ve yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Doktora yapmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bunlar: ALES, yabancı dil ve diploma notudur.
Ağız ve Diş Sağlığı (MYO) Bölümü
Diş Hekimlerinin yanı sıra Diş Teknisyenleri de ağız ve diş sağlığı alanında büyük fayda sağlamaktadır. Diş Teknisyeni laboratuvar ortamında tam ve kısmı protezler, porselen kaplamalar ve ortodontik aletler dahil olmak üzere diş protez ve cihazlarını hazırlamakta sorumlu kişilerdir.
Eskiden bizim büyüdüğümüz 70 li yıllarda dişci denirdi. O zamanlar farklı diş tedavilerinin aynı mekanda uygulandığı klinikler yoktu.
Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 13 bin TL'den başlayıp bu oran 40 bin TL'yi bulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri