Tenekelerden günlük kullanım için alınan zeytinler su ile durulanarak tüketilebilir.
Zeytinyağının yanı sıra teneke zeytin, tuzlu ise zeytinleri yıkayıp tekrar yerine koymayı deneyebilirsiniz. Bir gün tüketebileceğiniz kadarını geniş bir kâseye alın ardından kalan zeytinleri durulayın. Bu şekilde siyah zeytinleri daha uzun süre sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Zeytinler en fazla iki kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz miktarının azaltılması sağlık açısından daha faydalıdır.
Zeytin neden yıkanır? Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.
Yeneceği zaman kuru sele zeytin yıkanır mı? Zeytin yenmeden önce yıkanır mı? Sele zeytini yenileceği zaman yıkanır. Daha sonra suyu süzdürülüp üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilir ve kekik serpiştirilir.
İlgili 25 soru bulundu
Eklenen zeytinyağının teneke ya da kavanozun tamamına temas etmesi sağlanmalıdır. Tenekelerden günlük kullanım için alınan zeytinler su ile durulanarak tüketilebilir.
Sele Zeytini Yıkanır Mı? Sele zeytini tüketileceği zaman yıkanarak tüketilmesi gerekiyor. Daha sonrasında ise, suyu süzdürülüp evde bulunan zeytinyağı ve kekik eşliğinde tüketime hazır hale getirilebilir.
Salamura zeytin servis edilmeden önce yıkanması önerilir. Salamura zeytin tuzlu su içerisinde uzun süre bekletildiği için fazla tuzunu üzerinden atması için yemeden önce yıkanması daha iyi bir sonuç verecektir.
Çatallanan zeytinleri şeffaf bidonlara bırakalım. Üzerine üç yemek kaşığı iri tuz bırakıp ağzını kapatın ve ister yere ister masanın üzerine bırakıp günde en az üç dört kere ya sallayın yada yerde yuvarlayıp bırakın. En az 0n gün bu şekilde başka işlem yapmadan yuvarlamaya devam edin.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
Olgunlaşmasını tamamlamış 10 kg zeytin 1 kg orta irilikte tuz ile birlikte tuzun daneler arasında dağılmasını sağlayarak tenekelere doldurulduktan sonra üzerine 1 kg zeytinyağı eklenir ve tenekenin kapağı kapatılır. Tenekeler serin bir yere konularak 2-3 günde bir alt üst edilir.
Fakat zeytin bozulmaya başlandıkça cıvık bir kıvama dönüşür. Cıvıklık ne kadar artmışsa bozulma o kadar artmıştır. Aynı zamanda erime olarak da adlandırılan bu durumda zeytin ezmesine benzer bir kıvam ortaya çıkar. Kıvamı cıvık olan zeytinin tadı da bozulmuştur.
Siyah Zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer. Zeytinleriniz 2 ayın sonunda yenebilecek kıvama gelir.
Zeytinin küflenmeden, bozulmadan uzun süre muhafaza etmenin nasıl olacağını merak ediyor musunuz? Zeytinin küflenmemesi için plastik (pet) şişelerde saklanması gerekiyor. Siyah zeytin veya yeşil zeytinleri bir litrelik bir pet şişenin içerisine doldurun. Pet şişenin temiz olduğundan mutlaka emin olun.
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar.
Siyah zeytini derin dondurucuya koymak mümkündür.
Yağlı sele zeytin ise tuz ve zeytinyağı karışımı ile birlikte kaplara doldurulur bu tuzlama işleminin temel amacı zeytinin acısını dışarıya atılmasını sağlamaktadır zeytinyağı ise bozulmasını engellemektedir içerisine eklenen zeytinyağı sayesinde zeytinler tamamen kurumaz ve bu şekilde daha uzun süre muhafaza ...
Olgunlaşan zeytinler zeytin yağı fabrikasında sıkılarak zeytin yağı elde edilmektedir. Yemeklik zeytinler ise sofralık ve yağlık olmak üzere 2 grupta toplayabiliriz. Yağlık zeytin fidanları arbequina, gemlik, memecik ve çekişte zeytinleri uygundur.
Sele zeytini, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olarak tüketicilerin beğenisine sunulan sele zeytini, oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Sele zeytini üretim aşamasında içerisindeki suyun tamamına yakınını dışarıya atmaktadır. Bu da zeytinin lezzet yoğunluğuna olumlu bir katkı sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri