- Şantiyede, kullanıcı haricindeki kişi veya kuruluşlarca hazırlanan; Ticari amaç için üretilen satılan beton hazır beton olarak kabul edilir. Bakanlığımızın 20.04.2004 tarih ve 248 sayılı genelgesiyle elle beton dökümü yasaklamasıyla hazır beton kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
2002 – TS EN 206 Hazır Beton Standardı yayımlandı. 2004 – 20.04.2004 tarih ve 248 sayılı “Beton Dökümü ve Bakımında Uyulması Gereken Hususlar” konusunda hazırlanan genelge uyarınca hazır beton kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.
1999 Deprem Yönetmeliğinde C10 beton kullanımı zorunlu olurken, bu standardın 2007'de C20 ve 2019'da da C30'a yükseltildiğini anımsatan Yavuz Işık, 1999 sonrasında değişen yönetmeliklerde teknik kriterlerin güçlendirildiğini, beton sınıfının arttığını, kolon ve kirişlerin büyüdüğünü, zemin etüdü, yapı denetim şartı ...
Kaliteli hazır beton, depreme dayanıklı ev yapımında en çok kullanılan ve en iyi sonuç veren yapı malzemesidir. Günümüzde, bütün dünyada en yüksek ve en güvenli yapılarda betonarme kullanılmaktadır.
''Hazır beton, elle hazırlanan betona göre daha kaliteli. Hazır beton uzman kişiler tarafından hazırlandığı ve denetiminin kolay olması nedeniyle de tercih edilmeli. Gaziantep'te inşaatlarda hazır beton kullanımı oranı yüzde yüzde 95'ün üzerine çıktı. Bu çok güzel bir oran.
İlgili 17 soru bulundu
Öngörülen düzeydeki bakım koşulları altında beton en az 50 yıl planlanmış kullanım ömrüne sahip olmalıdır.
Prof. Dr. Ali Kahriman, betonun 50 yıllık bir ömrü olduğuna işaret ederek deprem bölgelerinde yapıların yenilenmesi gerektiği dile getirdi.
Jeoloji haritasının önemli sonuçlarından biri Avrupa yakasının Anadolu yakasına göre hem yapılaşma hem de deprem açısından daha zayıf olması. Bunun dışında haritada Çavuşbaşı bölgesi depreme karşı en sağlam zemin olarak görülüyor.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, önüretimli beton kullanılan (hazır beton) tüm yapılarda minimum C30 beton kalitesini zorunlu kılmaktadır.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Örnek : C25/30 C25 : En düşük karakteristik silindir dayanımı C30 : En düşük karakteristik küp dayanımı Hafif Beton Dayınım Sınıfları LC şeklinde gösterilir.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.
Beton, deniz duvarları, iskeleler, kasıklar, dalgakıranlar, perdeler ve deniz suyuna maruz kalan diğer yapılar için bir inşaat malzemesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Performansı genel olarak iyidir.
Hazır beton sektörü Türkiye'de diğer ülkelerle karşı- laştırıldığında oldukça yenidir. Almanya hazır beton sektörünün ilk oluştuğu ülkedir ve bundan yakla- şık 100 yıl önce hazır beton endüstrisi kurulmuş- tur. Türkiye'de ise 1976 'da ilk hazır beton üretimi Ankara'da başlamıştır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Yorulma Kavramı ve Betonarme Yapılardaki Önemi
Beton yorulması, çevrimsel yüklerle karşılaşan yapıların zarar görmesine yol açan bir durumdur. Yapıdaki gerilme derecesi, statik dayanımının çok altında olsa bile zamanla yorulma hasarı görülebilir. Aslında, mekanik yapıların yaşadığı hasarların başlıca nedeni yorulmadır.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Genel olarak, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan iller, deprem açısından daha güvenli bölgeler olarak kabul edilmektedir. Trakya Bölgesi'nde bulunan Kırklareli ve Edirne illeri, deprem riskinin düşük olduğu bölgeler arasında yer almaktadır. Bu bölgelerde genellikle daha stabil ve sağlam bir zemin yapısı bulunmaktadır.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Çelik yapılar çok daha kısa sürede inşa edilir, hava şartlarından etkilenme oranı daha düşüktür, malzemeler sudan zarar görmez. Bu da işçilik ve zaman maliyetlerini düşürür. Betonarme inşaat süresi uzun ve her türlü hava koşuluna uygun değildir, bu sebeple uzun vadeli ve daha maliyetli çözümler sunar.
Betonarme yapılarda sağlamlık her zaman sağlanamayabilmektedir. Ancak hafif çelik evler pratik olarak inşa edildikleri için sağlamlık özelliklerini korurlar. Çelik evlerin inşa süresi, betonarmeye göre çok daha kısadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri