A vitamini, karaciğerde depolanan ve yağda çözünen bir vitamin türüdür. Besinlerde 2 tip A vitamini bulunur. Bunlardan ilki önceden oluşturulmuş (premade) A vitaminidir. Aynı zamanda retinol adıyla da bilinir ve aktif bir A vitamini tipidir.
Retinol, topikal olarak kullanılmasının yanı sıra besinlerin içerisinde de bulunur. A vitaminin aktif formlarından biridir. Özellikle hayvansal gıdalarda bulunur.
Yağlı ve sivilceli ciltler için birebir olan A vitamini, siyah noktaların giderilmesinde ve gözeneklerin temizlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda cildin sebum düzeyinin dengelenmesine yardımcı oluyor.
A vitamini: Kolajen üretimini artıran ve cilt dokusunun esnekliğinin yeniden kazanılmasına yardımcı olan A vitamini son derece yararlıdır. Eksikliğinde ciltte pullanma ve dökülme gibi durumlarla karşılaşmak muhtemeldir.
İlgili 41 soru bulundu
Cilde iyi gelen vitaminler sayesinde cildin olduğundan daha genç görünmesi mümkündür. Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Ancak A vitamininin küçük bir dezavantajı vardır: cildi gözle görülür şekilde iyileştirecek kadar yüksek oranlarda uygulandığında, ilk başladığınızda cildinizde hafif tahrişe neden olabilir. Aslında, cildiniz A vitaminine alışırken, dökülmeye veya soyulmaya bile neden olabilir.
Aynı zamanda retinol adıyla da bilinir ve aktif bir A vitamini tipidir. Et, balık, kümes hayvanları, tam yağlı süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur. İkinci A vitamini tipi ise provitamin A olarak bilinir ve meyveyle sebze gibi bitki bazlı gıdalarda bulunur.
Besinlerde A vitamini retinol ve A vitamini ön maddesi karoten olarak bulunur. A vitamininin (retinol) başlıca besin kaynakları arasında et (özellikle karaciğer), süt ürünleri (özellikle tam yağlı ürünler),yağlı balıklar ve yumurta bulunur.
Peeling etkisi yaratan bu madde, gözeneklerin iyileşmesine yardımcı olur. Akne ve sivilce problemleri konusundaki olumlu etkilerinden biri de cilt tonunu eşitlemesidir. Anti-inflamatuar etkisi bulunan A vitamini, lekelerin ve kızarıklıkların giderilmesine destek verir.
Gebe kadınlara yüksek doz A vitamini verildiğinde düşüklere, bebekte kalp ve kafa anomalilerine rastlanabilir. Gebelikte, günlük A vitamini dozu belirli bir seviyeyi aşılmamalıdır. Yaşlılar, alkolikler, karaciğer hastalığı olanlar vitamin A zehirlenmesine daha duyarlıdırlar.
A vitamini cildi güneşin zararlı UV ışınlarından korur.
Ciltte lekelenme birçok sebepten kaynaklanabilir. Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
Retinol, gıdalarda bulunan A vitamini ailesindeki bir vitamindir. Retinoidler olarak bilinen bir grup A vitamini ailesine aittir diyebiliriz. Retinol, gıdalar tarafından alınabilen ve vücut tarafından üretilebilen bir vitamindir.
Aynı zamanda retinol epidermisi incelttiği için cildimiz leke oluşumuna karşı daha savunmasız kalır ve daha kolay bir şekilde lekeler oluşabilir. 3. Asitlerle birlikte kullanmayın. Retinol kullanımı cildinizin hassasiyetini arttırabilir.
Fakat retinol aktif bir içerik olduğu için başka asit içeriklerle birlikte kullanılmaması öneriliyor. Retinolün cildi tahriş etme ve kurutma gibi etkileri olabileceği için glikolik asit, C vitamini, salisilik asit gibi AHA ve BHA asitleriyle kullanılmaması gerekiyor.
Büyük miktarda A vitamini alımını takiben gelişen hipervitaminoz A semptomları akuttur. Normal dozun 10 katı alınan yani bir seferde 40 bin ünite alınan A vitamini vücutta baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bulanıklığı, deri reaksiyonlarından komaya kadar varabilen ciddi toksik yan etkilere yol açabilir.
Aynı zamanda retinol adıyla da bilinir ve aktif bir A vitamini tipidir. Et, balık, kümes hayvanları, tam yağlı süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur. İkinci A vitamini tipi ise provitamin A olarak bilinir ve meyveyle sebze gibi bitki bazlı gıdalarda bulunur.
Cildin orta tabakasındaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan retinol, yaşlanma karşıtı ve hücreleri yenileme özelliği ile serumlara, kremlere ve losyonlara eklenen yağda çözünebilen A vitamininin bir formudur.
10 gün süre ile günde 30.000 I.U (1 kapsül) AVİCAP verilir. 1 yaş altı çocuklarda uzun süre A vitamini kullanılması epifizlerin zamansız kapanmasına neden olabilir. Geriyatrik popülasyon: Yetişkinlerde önerilen dozlar kullanılır.
Retinol içeriğiyle öne çıkan besinler arasında peynir, yumurta, somon ve tereyağ bulunuyor. Karoten olarak da bilinen provitamin A maddesi ise balkabağı, kavun ve kara lahana gibi sebzelerde fazlaca mevcut. Bu vitaminleri yoğun miktarda edinmek için bahsettiğimiz besinleri düzenli olarak tüketebilirsiniz.
A vitamininin öncü formunu oluşturan karotenoidler ise meyve, sebze ve bitkisel yağlar içerisinde yer alır. İnsan vücudu bu iki A vitamini türünü de kullanılabilmek için önce aktif formuna dönüştürmesi gerekir. Retinol ve retinoik asit A vitamininin bu aktif formlarının oluşturur.
Retinolü ne kadar süreyle kullanmalı? Retinol içeren ürünlerin etkinliği 3 ay içerisinde daha belirgindir. Kolajen üretimini desteklemesi ve ince kırışıklıkların giderilmesi için 6-12 ay gibi daha uzun süreler de kullanılabilmektedir.
Enfeksiyonlara Yakalanma Riskinde Artış A vitamini antioksidan özellikleri güçlü bir vitamindir. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. A vitamini eksikliği özellikle boğaz ve göğüs enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırabilir.
A vitamini ise güneş ışınlarının sebep olduğu DNA hasarı ile savaşan bir antioksidandır. Deri katmanlarına olan etkisi ile kollajen üretimi ile kırışıklıkların iyileşmesini sağlar. Hücre yenilenmesini sağlayarak sağlıklı bir deri yapısı oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri