Filtre Kahvenin Zararları Nelerdir? Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Uzmanlar eğer tansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi rahatsızlıklarınız yoksa ve kahve içtikten sonra çarpıntı, mide yanması gibi sorunlar yaşamıyorsanız haftada 2-3 kez filtre kahve içilebileceğini ve böylece birçok olumlu etkiden faydalanabileceğinizi söylemektedir.
İçerisine üretim aşamasında farklı maddeler ve kimyasallar karıştırılabildiği için tüketim esnasında bu zararlı bileşenlerin vücuda girmesi mümkün olur. Aynı zamanda granül kahveler yüksek miktarda acrylamide maddesi içermektedir ve bu madde sinir hücrelerinde hasara yol açabilir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
GÜNDE EN FAZLA KAÇ BARDAK FİLTRE KAHVE İÇİLMELİ? Yetişkinlerde günde 3-4 fincan kahve tüketimi yararlı etkiler sağlar. Yani maksimum kafein alımı günde 400 miligram geçmemeli yani 3 tatlı kaşığı kahveyi geçmemeli.
İlgili 18 soru bulundu
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
Vücut Kafeini Nikotin Gibi Algılıyor
Sigara ile kahve ya da çayın birlikte tüketilmesi ayrı ayrı tüketilmesine göre daha çabuk ve şiddetli bir bağımlılığa neden olur.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de 2016 yılında kahveyi 'olası kanserojenler' listesinden çıkarmıştı. DSÖ'ye göre kahve göğüs, prostat ve pankreas kanserine yol açmıyor ayrıca karaciğer ve rahim kanseri riskini azaltıyor.
Antioksidan bakımından zengindir. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına destek olur. Filtre kahve, vücuda enerji verir. Adrenalini arttırır.
Özellikle fazla kahve tüketimi kalp çarpıntısı, uykusuzluk, mide ağrısı ve ishale yol açabilir. Bunun yanı sıra fazla filtre kahve tüketimi uykusuzluk ve tansiyon yükselmesine de neden olabilir.
En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Ayrıca, sperm azlığında da etkili rol oynamaktadır. Cinsel yaşamdaki gücünüzü arttırmaya yardımcı olan kahve, kalbinizin daha hızlı atmasına da neden olur.
Günde 2-3 bardaktan daha fazla kahve tüketmek vücutta mevcut olan kortizol düzeyini artırabilir. Yüksek kortizol (stres hormonu) yaşlanma hızını artırır ve cildi yine hızlı bir şekilde yıprandırır. Ayrıca kahve diüretik yönde etki göstermektedir. Bu sebeple vücudun susuz kalmasına sebep olmaktadır.
Bu araştırma hücresel düzeyde kafeinin böbrek taşı oluşumunu önlediğini gösteren direkt kanıttır. Sonuç olarak kafeinin taş oluşumu açısından olumsuz etkileri idrarla kalsiyum ve okzalat atılımıdır. Öte yandan taş oluşumunu önleyici etkileri de (idrar söktürücü özelliği ve sitrat atılımının artması) vardır.
Filtre kahve demlemek için kahve öğütme boyutunuzun medium(orta) olmasına dikkat etmelisiniz. Afrika Kahveleri (Kenya, Etiyopya, Tanzania ) : Bu kahveler genelde meyve tadları içerirler. Limon, böğürtlen, portakal ve bergamot aromaları yoğundur. Afrika kahveleri alırken az kavrulmuş olmasına dikkat edin.
Öncelikle kahve ve çay tüketimini sınırlandırın. Çünkü kafein kan dolaşımını arttırır ve böbreklere çok fazla ağırlık bindirir.
Kahvenin karaciğer yağlanmasına gizemli bir faydası var. Eğer başka bir hastalık nedeni ile yasaklı değilse günde 2-3 fincan filtre kahve idealdir. Yapılan araştırmalarda günde 2 kupa filtre kahve içmenin tüm kronik karaciğer hastalıklarında (NASH dahil) olumlu etki yaptığını ortaya koymuştur.
Granül kahve suda çözünebilme özelliğine sahipken filtre kahve doğası gereği ve herhangi bir kimyasal işlemden geçmediği için suda çözünmez.
Filtre kahve yapımında kullanılan kahve çekirdekleri tamamen doğaldır ve topraktan çıktığı haliyle, yalnızca doğal işlemlere maruz kalarak hazırlanır. Herhangi bir katkı maddesi yer almaz ve kimyasal işleme maruz bırakılmaz.
Kafein, sperm sağlığı açısından risk oluşturabilir. Buna rağmen semen kalitesi üzerinde net bir etkisi yoktur. Kahve tüketimi, daha geç çocuk sahibi olunmasına sebep olabilse de ciddi bir risk faktörü oluşturmaz.
Sigara ve kahvenin birlikte alınmasının, ayrı ayrı alınmasına oranla daha çabuk ve şiddetli bir bağımlılığa neden olduğunu ifade eden Uzbay, nikotin ile kafeinin vücutta benzer etkiler gösterdiğini ve bağımlılık yapıcı etkiler bakımından birbirlerinin yerine geçtiklerini kaydetti.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Filtre kahve içmek için en uygun zaman aralıkları sabah aç karnına ya da öğle yemeğinden sonradır. Uzmanlar tarafından akşam ya da gece filtre kahve tüketimi önerilmez. Filtre kahve içindeki kafein ile uykusuzluğa yol açabilir. Bu da uyku düzeninin bozulmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri