Sütünüz mayalanma sıcaklığına geldiğinde bir kaseye 1 yemek kaşığı yoğurt koyun. Üzerine sütünüzden 2-3 yemek kaşığı ilave edip, karıştırın. Burdaki amaç mayanın süt sıcaklığına erişmesi ve sıcaklık farkından dolayı ekşimenin önlenmesidir. Daha sonra mayayı yani yoğurtlu karışımı sütün orta kısmından dökün.
Hazır Sütle Evde Yoğurt Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Sütümüzü tencerede ısıtalım kavanozlara ağzına kadar ısınan sütü koyup yoğurta 2 yemek kaşığı ısınan ılık sütten ekleyip bir kaşıkla karıştırın ve kavanozlara paylaştırın.
Market sütü ile yoğurt yapılmaz, bu sebeple köy yerlerinden ya da yine marketlerden tamamen organik ve katkısız inek sütü almanız gerekiyor. İnek sütünüzü temin ettiğinizi düşünerek, hemen evde kalıp gibi yoğurt tarifine geçelim.
Kullanılan pastörize sütü mayalama sıcaklığına kadar ısıtmak yeterlidir. Mayalama sıcaklığı ortalama 45°C olmalıdır. Kullanılacak olan maya miktarı da 1 litre süt için 2 tatlı kaşığı mayadır. Yoğurt mayalama süresi de 5-6 saat civarındadır.
Yoğurdun kıvamının tutması için tam yağlı süt kullanın. Sütün iyi kaynaması yoğurt yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.
İlgili 44 soru bulundu
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Yapılışı klasik tarifteki gibi 3 litre sütü havalandırarak kaynatıp soğutun. Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün. kaynatmadan uygun sıcaklığa getirmek de bir yöntem.
Çiğ sütten yoğurt yapmak için, ilk yapmanız gereken sütü temiz bir tülbent yardımıyla süzmektir. Süzme işleminin ardından sütü tencereye alın ve orta ateşte pişirin. Sütü 10 dakika boyunca tahta kaşıkla karıştırın. Süt fokurdamaya başladığında karıştırma işlemini bırakın ve 10 dakika daha kaynatın.
Pastörize edilmiş süt içerisinde hastalık ve zararlı maddelerin barınması engellenmiş ve sağlıklı olması sağlanmıştır. Pastörize süt doğrudan içilebilen bir süttür. Uzun kaynatma işlemine gerek duyulmadan doğrudan içilerek tüketilebilmektedir.
Uzmanlar, sokakta satılan açık sütün sağlığa zararlı mikroorganizmaların yok olması için 90-95 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzm.
Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Eğer pastörize sütü soğuk tüketmek istemiyorsanız, en fazla 30-35 dereceye kadar ısıtıp tüketebilirsiniz.
Yoğurdun Sünmemesi ve Sulanmaması İçin Ne Yapılır? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Özellikle mayalama işlemi sırasında kullandığınız süt gerektiği kadar sıcak değilse, yoğurdunuz tutmayacaktır. Bu durumla karşı karşıya gelirseniz, bir tencere alın. Sıcak suyu içine doldurun ve yoğurt tasını içine yerleştirerek kapağını kapatmaktır. Bununla beraber yoğurdunuzu mayalarken kutu süt kullanmaktan kaçının.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
1- Sütün kuru madde miktarını artırmak için 15-20 dakika sütü daha fazla kaynatın. Sütte bulunan suyun bir miktarı buharlaşacak ve sütün kuru maddesi artacaktır. Sütün yapısı inekten sağıldığı an itibari ile ortalama olarak % 87 si sudur.
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Dr. Ahmet Aydın'a göre, sütün bozulmasına neden olan etmenler aslında sadece sağlığa zararlı bakterileri değil, yararlıları da kapsamaktadır. Bu durumda UHT işleminden geçen sütte sağlığa yararlı olan bakteriler de yok olmaktadır. Bunun yanında, yüksek ısı sütün içindeki protein ve enzimleri de tahrip etmektedir.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Ev yoğurdunun hep tutması için püf noktaları
Süte serçe parmağınızı koyduğunuzda dayanabileceği sıcaklığa gelmişse sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Bu aşamada sütünüzü mayalayabilirsiniz. Termometreniz varsa 42-45 derece arasında bir sıcaklık ölçtüğünüzde bilin ki sütünüzün mayalanmaya hazır ve nazır.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri