İlk olarak soğuk suyu şekeri ve 1 dilim limonu ocağa alıp kaynamaya bırakalım. Kaynayınca cinbaba tatlımızı kaynayan şerbete boşaltalım. Hafif ateşte 5 dk ara ile karıştırarak şerbeti çekene kadar kaynatalım soğumaya bırakalım.
Diğer tarafta şerbet için; orta boy bir kap içine 3 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı içme suyu ve 4 damla limon suyu koyun. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Şerbet kesinlikle kaynatılmayacaktır. Baba tatlısı piştikten sonra fırından çıkartın.
Şambali Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Bunun amacı ise sıcak tatlının soğuk şerbeti daha rahat çekmesi ve hamur yapısının bozulmamasıdır.
Şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalıdır. Bunun gayesi hamur yapısının bozulmaması ve sıcak tatlının soğuk şerbeti daha kolay çekmesidir. İlk sıcaklığı geçince pişen tatlının üzerine soğuyan şerbet dökülür.
Daha sonra tatlıları şerbet içerisinden alın. Hafifçe derin bir servis tabağı içine koyun. Üzerine de kalan şerbeti gezdirin. Hazırladığınız baba tatlısı, şerbetini çekip, soğuyana kadar bekletin.
İlgili 33 soru bulundu
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
ŞERBETİN ALTINI KISIP KOYULAŞTIRMALISINIZ
Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Soğuk fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Şerbeti için su ile şekeri 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın.
İlk aşama: Şekeri ve suyu tencereye döktükten sonra şekeri ocakta iyice karıştırarak eritin. İkinci aşama: Kaynayan şerbeti 10 dakika kadar kısık ateşte kıvam alması için bekletin. Üçüncü aşama: Şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce çeyrek limonun suyunu şerbete sıkın.
Şambali revaniden daha sert kıvamlı, yoğun bir tatlıdır. Alışık olduğumuz şerbetli tatlıların aksine harcında un, yağ ve yumurta içermez. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür.
Şam tatlısı pişirilirken, hamur tepsiye dökülmeden önce, tepsinin tabanına ince bir katman halinde pekmez sürülür. İyice karıştırılarak homojenleşmiş hamur bu pekmez tabakasının üzerine eşit bir biçimde yayılır.
Son olarak şam tatlısının albenisini artırmak için dekore ederek müşterilerinizin beğenisine sunmanızı öneririz. Bunun için fıstık, Hindistan cevizi veya badem kullanabilirsiniz.
Suyu ve şekeri, tencereye alalım. Sonra ocağa alıp, şeker eriyene kadar karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha kaynatalım. Sürenin sonunda, limonu tencereye koyup iyice karıştıralım ve 5 dakika daha kaynatalım.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Hamuru için; süt ve şeker kaseye alınıp şeker eriyene kadar karıştırılır. Üzerine irmik, kabartma tozu, karbonat eklenir, karıştırılır. Hafif sulu bir kıvam alacaktır. Altı yağlanmış fırın kabına boşaltılır.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Şambali tatlısının orijinalinde karbonat mutlaka kullanılır. Tatlıyı kabartma tozu kullanmadan sadece karbonatla yapacaksanız bir yemek kaşığı yoğurda karıştırdığınız karbonatı tatlının hamuruna ilave edebilirsiniz.
Kıvamı nasıl olmalıdır? Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şerbetin yapılışı
Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur. Son olarak şekerlenen baklavanın ziyan olmasını önlemek için, muhallebili bir tatlı ile birleştirebilirsiniz.
Şerbet, 5 dk. kaynatılarak Şekerpare üzerine sıcak olarak dökülür. Yarım saat üzeri kapalı olarak Şekerparenin şerbetini çekmesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri