Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Markette kutu içerisinde veya şişe olarak satılan ve pastörize edilmiş sütleri içmenizde bir sakınca yoktur. İster bu sütleri soğuk olarak, isterseniz de sıcak olarak ısıtabilir ve rahatlıkla içebilirsiniz. Sütü ısıtmadan içmek sizlere her hangi bir sağlık sorunu oluşturmayacaktır.
Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır. Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.
4- Süt çiğ olarak içilebilir mi? Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
İlgili 30 soru bulundu
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Hazır Sütle Evde Yoğurt Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Sütümüzü tencerede ısıtalım kavanozlara ağzına kadar ısınan sütü koyup yoğurta 2 yemek kaşığı ısınan ılık sütten ekleyip bir kaşıkla karıştırın ve kavanozlara paylaştırın.
Isıtma işlemini kaynatmaya dönüştürmüyorsanız ve kısık ateşte 1-2 dakika tutuyorsanız besin öğelerindeki kayıplar oldukça sınırlı olacaktır. Ancak UHT ve pastörize süt hiç ısıtılmadan tüketilebilir.
Çiğ süt tercihen çelik tencere içerisinde orta ateşte içerisine taşmasını engellemek için bir tahta kaşık ya da süt taşı koyularak kaynatılır.
Pastörize süt üretimi için herhangi bir işlem görmeyen çiğ süt gereklidir. Çiğ sütler, 72 derecede 15 saniye kadar ısıtılır ve ardından hemen soğumaya bırakılır. Çiğ süt ile kıyaslandığında pastörize süt ph değeri çiğ süte çok yakın tespit edilir. Pastörize sütler artık günümüzün bir besin zinciri olmuş durumdadır.
Yüksek basınçla yararlı bakteriler de öldürülüyor
Bu basınç altında sütün içindeki tüm yararlı ve yararsız bakteriler ölüyor. Ve sütün içindeki protein ve enzimler de tahrip oluyor. Bu yüzden de yoğun olarak sindirim sorunları yaşanıyor. UHT edilmiş sütün hiçbir faydası yok.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Süt ısıtıldığında, lisin ile dehidroalanin arasındaki reaksiyon sonucu modifiye bir aminoasit olan lisino-alanin oluşur. Bu bileşik toplam lisin kaybına katkıda bulunmaktadır. Laktuloz, galaktoz ve fruktozdan oluşan bir disakkarittir.
Baş, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak, sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını vurguladı.
Çiğ süt kaynatılmazsa, kısa süre içerisinde zararlı organizmaların üremesine yol açar. Bu organizmaların oluşmasını önlemek için, çiğ süt mutlaka ısıya tabi tutulmalı, yani kaynatılmalıdır.
Sütün kaynatılması
Sütün içinde bulunması muhtemel mikroplardan kurtulmak ve yoğurdun kıvamlı olmasını sağlamak için ısıl işlem şarttır.
UHT ve pastörize süt insan sağlığına herhangi bir tehlike teşkil etmemektedir. UHT süt yüksek sıcaklık ile birlikte sütün içerisindeki mikroorganizmaların çoğalmasını önleme hedefindedir. Pastörize süt ise UHT süte yapılan sıcaklık işleminin daha düşük sıcaklık ve sürede yapılmasıdır.
UHT süte gerekli olan bakteriler eklendiğinde ve süt gerekli sıcaklıkta bekletildiğinde bu sütten yoğurt yapılabilir. Sadece yoğurt değil kefir gibi fermente ürünler de UHT süt kullanılarak yapılabilir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Bir kasede 1 kaşık yoğurt tuz ve şeker sütten de de 2_ 3 kaşık süt alıp karıştırıyoruz ( püf; tahta kaşık kullanıyoruz ve sütün ortasından dökerek ) süte ekliyoruz, bir iki karıştırdıktan sonra ağzını bez sonra kapağı kapatıyoruz ve güzelce sarıp sarmalayıp 4_5 saat mayalamaya bırakıyoruz.
Tencereye 3 şişe Dost altın sütü koyup altını açın ve kaynatmaya başlayın.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri