İslam peygamberleri, İslam dininde Âdem ile başlayıp Muhammed ile son bulan ve peygamber oldukları kabul edilen dinî şahsiyetlere denir. Farsça kökenli bir sözcük olan peygamber, "haber getiren" demektir. Eski Türkçe karşılığı ise yalvaçtır, ancak peygamber kelimesi erken dönemde Türkçeye geçip yerleşmiştir.
Hazreti Ne Demek? Kutsal sayılan kişiler için onların isimlerinin başına unvan olarak Hazret gelmektedir. Böylece bu kişiler Hazreti olarak yani kutsal olan bireyler şeklinde tanımlanır. Aynı zamanda Allah'ın her bir ismi ya da fiilinin tecellisine de Hazret denmektedir.
Genellikle kutsal sayılan kişileri ifade etmek için isimden önce Hazreti kelimesi kullanılır. Allah'ın isimlerinden biri ve her ismi anlamında kullanıldığı için Hazreti kelimesi dini bir içeriğe de sahiptir.
Hazret (Arapça: حضرة hadrat), Arapçadan geçmiş tazim edici tabir. Hadratın harfi harfine tercümesi "huzur"dur. Tekil izafet olarak kullanıldığında, yüksek şahsiyetlere hitaben kelimeden sonra geçer: Hazreti Muhammed veya Hazreti Kuran gibi.
Hazret, saygı ifadesi olarak, Allah Teala, peygamberler ve alimler için kullanılır. Hazret-i Allah, Hak Teala Hazretleri, Hazret-i Âdem, İmam Azam Hazretleri, Hazret-i Mevlana gibi. Yüce Allah, Aziz Allah demek nasıl caiz ise, Hazret-i Allah demek de caizdir ve bir saygı ifadesidir.
İlgili 26 soru bulundu
özellikle peygamberi ve allah'ı yüceltmek için başa konulan unvan.
Peygamberlerin ve din büyüklerinin isimlerinden önce saygı ifadesi olarak kullanılan hazret kelimesi, huzur sözcüğünden türetilmiştir. Huzur, saygıdeğer bir kişinin yanında bulunmak demektir.
Buna göre “mevlâ” kelimesinin sonuna eklenen ve “bizim” anlamına gelen “nâ” zamiri ile birleşerek oluşan “mevlânâ” ifadesi; hem Allah hem Peygamber (s.a.s.) hem de insanlar için kullanılabilir.
Savı sözcüğü TDK'da benzer anlamında yer alan bir kelimedir. Aynı zamanda benzer harici gibi anlamında da kullanılıyor.
HAZRETLERİ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Gazi Paşa hazretlerinin beyanatını okumayanlar var.
Muhammed, İslam'a göre Hatemül Enbiya (son peygamber) kabul edilir. İslam'da peygamberlere geldiğine inanılan 4 büyük kitap vardır: Tevrat (Musa), Zebur (Davud), İncil (İsa), Kur'an (Muhammed). Kur'an'a göre İsa ile Muhammed arasındaki dönemde dünyaya peygamber gönderilmemiştir.
Kur'an'a göre Peygamber, Ehl-i Kitap inancında olduğu gibi ne kral,17 ne günah işleyen bir insan,18 ne de Allah'ın oğludur.19 Peygamberler insandır ve Allah'ın elçisidir. Hz.
Muhammed'in hadislerde geçen isimleri
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah." Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Kutsal veya mukaddes, güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması, dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen değerlerdir. Kutsal, felsefe de Tanrı'ya adanmış olan, tanrısal olandır. Kişilerin manevi yönden değer verdiği, koruduğu; dinî görüş ve inançlardan oluşmaktadır.
HAZRET KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Hazreti Ali. Hazreti Fatma. - Bilen bilir, kolay okunan yazar değildir hazret. - Hazret!
Tazim kelimesi Türkçe anlamı ile saygı gösterme ya da ululama gibi anlamlar üzerinden ele alınır. Günümüzde çok fazla kullanılmayan bu sözcük, ayrıca Arapça kökenli bir kelimedir. Herhangi bir durum ya da olay karşısında buna saygı göstermek ya da kişiyi yüceltmek gibi anlamlara sahiptir.
Bilinmek istenirken mahkeme kelimesi ile aynı kökten gelen muhakeme sayesinde eldeki bilgiler doğrultusunda düşünüp yansız olarak karar verilir. Muhakeme aynı zamanda iddialar yürüterek sonuçlar elde etmek amacıyla kullanılan bir düşünme yöntemi olarak da açıklanır.
Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğünde erek sözcüğü; Gerçekleştirmek üzere tasarlanan ve erişilmek istenen şey, amaç, gaye, maksat, hedef olarak açıklanmıştır (2005: 642).
İfade. (din) "selâmı" demek olup sallallahu aleyhi ve sellem ifadesinde kullanılır.
Ama bunun sorumlusu. Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir.
Mevlana, yerli Farsça konuşan ebeveynlerden aslen o zamanlar Harezm İmparatorluğu'nun bir parçası olan, ancak günümüzde Afganistan'da bulunan Belh'te doğdu. Doğumu Tacikistan'ın Vahş Nehri üzerindeki bir köy olan Vaşh' ya da Afganistan'ında Balkh şehrinde olabilir.
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında "Bilginlerin Sultanı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahaeddin Veled'dir.
[1] (İslam) Sallallahu Aleyhi ve Sellem kavramının kısaltması ("Allah'ın selamı onun [Muhammed'in] üzerine olsun.")
s.a.v., "Allah'ın selamı onun üzerine olsun" anlamına gelen "sallallâhu aleyhi ve sellem" (Arapça: صلى الله عليه و سلم) sözcüğünün kısaltılmışı. İslâm peygamberi Muhammed'in adı anıldıktan sonra söylenir.
Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri