Şeker hastalığı (diyabeti) bulunmayan kişiler için HbA1c normal aralığı %4 ile %5,6 arasında olmalıdır. hemoglobin A1c seviyeleri %5,7 ile %6,4 arasında ise bu prediyabet (gizli şeker) olduğuna işaret eder. %6,5 ya da daha yüksek seviyeler ise diyabet hastası olunduğu anlamına gelir.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır. Bu durumun anlamı, kişinin ilerde şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğudur.
Sağlıklı kişilerde, HbA1c değerleri %5.7'nin altındadır.
İlgili 26 soru bulundu
Özellikle HbA1c değeri, şeker hastalığının tanısında önemli bir yer tutar. Hastanelerde şeker hastalığının erken tanısı için oral glukoz tolerans testi (OGTT) de uygulanır. Bu test için öncelikle en az 8 saatlik açlığın ardından açlık kan şekeri ölçümü yapılır.
Dolayısıyla HbA1C testi açlık kan şekeri normal olmasına karşın diyabete ilişkin sorunlar yaşayan hastalarda da güvenle kullanılabilmekte ve daha net bulgulara ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Basit ve pratik bir kan testi olan HbA1C açlık gerektirmediğinden günün her saatinde güvenli bir şekilde uygulanabilir.
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Hemoglobinin düşmesi için kişi lif yönünden zengin besinleri tüketmesi gerekmektedir. Kişi ilaçlarını ve diyetini düzgün yaptığı sürece sıkıntı yaşamayacaktır. Fakat düzgün kullanılmayan ve diyeti önemsemeyen kişilerde görülen hemoglobin yüksekliği daha tehlikeli olacağı için normal haline düşürülmesi gerekmektedir.
İnsülin direnci kaç olmalı diye açıklamak gerekirse kısaca şu şekilde aktarabiliriz: Normal şartlar altında kan şekerinin 100 değerinin altında olması gerekir. İnsülin değerinin ise 4-4.6 referans aralığında bulunması normaldir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Tokluk kan şekeri değeri normalde 70 ila 140 mg/dL arasında olmalıdır.
Kandaki şeker seviyesinin ölçülmesini sağlayan Hba1c testi, sonucunda farklı aralıklarda görülebiliyor. Herhangi bir diyabet teşhisi konulmayan ve hasta olmayan bireylerde %4.7 ve %5.6 aralığında olması oldukça normaldir.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Ağız kuruluğu ve bu yüzden daha sık susama, geceleri daha sık idrara çıkma, yorgunluk, plansız kilo kaybı, yaraların daha geç iyileşmesi, daha fazla acıkma ve bulanık görme diyabetin yaygın belirtileridir.
Vücut şekeri gerektiği gibi kullanamadığında, fazlası kan hücrelerine yapışarak kanda birikmelere neden olur. Bu kırmızı kan hücreleri ortalama olarak 2-3 ay aktif halde yer alır.
Bol su tüketmek: Susuz kalındığında da hemoglobin seviyesi normalin üzerine çıkar. Zira susuz kalındığında kan hacminde azalma meydana gelir. Özellikle egzersiz esnasında bol su içmek normal hemoglobin seviyesini korumak için ihmal edilmemelidir.
Bu nedenle, yeşil yapraklı sebzeler, soya peyniri (Tofu: Uzak Doğu'da soya fasulyesi suyunun fermantasyonundan elde edilen bir tür peynir), ıspanak, yumurta, kepekli tahıllar, bakliyat, et, balık, kuru meyveler gibi demir açısından zengin yiyecekleri tüketmek önemlidir.
Yatarken kan şekeri 100 -120 mg/dl‟ nin altında olmamalıdır.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
Anormal piklerin belirlendiği durumlarda farklı bir ölçüm yöntemi ile HbA1c düzeyinin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hastaların klinik takibinde HbA1c yerine fruktozamin düzeyleri kullanılabilir.
Aşağıdaki değerler Ortalama Kan Şekeri (mg/dl) = (HbA1c * 35.6) - 77.3 formülü kullanılarak hesaplanmıştır, Ancak Ortalama Kan Şekeri (mg/dl) = (HbA1c * 28.7) – 46.7 formülü ile de daha doğru hesplandığı aşağıda yazmaktadır.
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Sonuçları
Aç karnına> 105 mg/dl, 1.saattte> 190 mg/dl, 2.saatte> 165 mg/dl, 3.saatte> 145 mg/dl olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri