İngilizcede “Niche Marketing” olarak adlandırılan niş pazarlama; mal ya da hizmet ihtiyacı duyan benzer karakteristik ihtiyaçlara sahip küçük bir tüketici grubunun ihtiyaç ve isteklerini daha iyi karşılamak amacı ile geliştirilen dar kapsama sahip, küçük bir pazarlama stratejisidir.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
Niş ürün satışı yapmak demek, tüketicilerin tek tercih olmak demektir. Aynı zamanda bir rekabet ortamı içerisinde pazarlama için efor sarf etmemeniz demektir. Sizden sonra sattığınız ürünün bir başka satıcı satmaya başlasa bile ilk satan siz olacağınız için müşterilerin her zaman ilk tercihi siz olacaksınız.
“Niş ne demek” açıklayacak olursak kısaca; pazar boşluğunu tanımlar. Çünkü daha önce pazara sürülmemiş, üzerinde çalışılmamış olandır. Dolayısıyla yenilikçi bir ürün veya hizmetin sunulduğu alanı ifade eder. Bu spesifik alandaki özel ürün ve hizmet genelde yüksek kâr marjı ile satılır.
Niş, tamamen belirli, genele kıyasla daha küçük bir grubu temsil eder. Niş pazar da ihtiyaçları veya tercihleri bakımından bütünüyle kendine özgü bir pazar türüdür. Niş ürün ise bir niş kitlenin ihtiyaçları için özel olarak üretilen üründür.
İlgili 36 soru bulundu
Niş, mimari yapılarda duvar içinde bırakılan oyuklardır. Kelimenin kökeni Fransızca "duvar hücresi" anlamına gelen Niche'e dayanır. Binalardaki duvar süslemeleri arasında hem işlevsel hem de görsel olarak önemli bir yere sahip olan niş, çok eski zamanlardan beri kullanılagelen bir mimari ögedir.
Niş, mimari bir öğe olup duvardaki dekoratif boşluklara verilen isimdir. Duvarda özel bölmeler açılarak dekoratif kullanım alanı oluşturmak şeklinde uygulanır. Niş uygulamaları çeşitli malzemelerle yapılmakla birlikte alçının son yıllarda mimari yapılarda sıkça kullanılması ile genellikle alçıdan yapılır.
Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, niş kitle, daha büyük bir kitleden araştırma ihtiyaçlarınız için hala kriterlere uyan bir alt gruptur.
Niş pazarlamanın ilk adımı hedef kitle-ihtiyaç ikilisi ile başlar. Başarıya ulaşmanın tek yolu, hedef kitleyi ve ihtiyaçlarını doğru tanımlayabilmekten geçer. Yani oldukça teferruatlı bir pazar araştırmasının yanında demografik bir inceleme de gereklidir.
Niş, duvara monte edilebilen profiller ve üzerine kapatılabilecek olan alçıdan oluşturulmuş paneller vasıtasıyla yaratılan bir duvar dekorasyonu stilidir. Panel bölümleri kapatılan kısmın dışında kalan boşlukları dilediğiniz şekilde dekoratif olarak kullanabilmenizi sağlar.
Niş mimari yapılarda duvar içerisine belli büyüklüklerde koyulan oyuklara verilen isimdir. Niş uygulaması çok eski zamanlarda mimari yapılarda kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde hala kullanımı devam etmektedir.
Niş, pazarın belirli bölümden bulunan özel bir ürünü ifade etmektedir. E-ticarette niş kategorisi, satılan ürün çeşitlerini yani sattığınız özel alanı tanımlamaktadır. Örnek olarak; herhangi bir şeyi satmak yerine dar bir kitleyi kapsayan ürün alanına denir. Niş sektöre odaklanmak anlamına gelmektedir.
İngilizcede “Niche Marketing” olarak adlandırılan niş pazarlama; mal ya da hizmet ihtiyacı duyan benzer karakteristik ihtiyaçlara sahip küçük bir tüketici grubunun ihtiyaç ve isteklerini daha iyi karşılamak amacı ile geliştirilen dar kapsama sahip, küçük bir pazarlama stratejisidir.
Niş sözcüğünün bazı kaynaklarda “benzerlikleri ya da benzer ihtiyaçları olan küçük bir pazar ya da küçük bir grup müşteri” olarak tanımlandığına rastlanır.
Niş kavramı piyasada bir ürünün piyasadaki konumlarını ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Medyada niş teorisi, medya ürününün hedef kitle politikası ile ilgili bir kavramdır. Reklamverenler ve okurlar gibi kıt kaynaklar için rekabet eden medya işletmeleri konusunda niş piyasa teorisi önemli ipuçları sağlar.
Örneğin göz kalemi satan bir mağaza olduğunuzu varsayalım. Sizin hedef kitleniz tabii ki öncelikle kadınlar olacaktır. Online ortamda sunduğunuz ürünü ya da hizmetin en çok kimler tarafından talep gördüğü arama motorları tarafından belirlenir. Buna da hedef kitlesi denir.
Hedef kitle, belirli bir grubun demografik kesimidir ve yaş aralığı, cinsiyet, coğrafi konum, eğitim düzeyi, satın alma gücü, sosyal sınıf ve tüketim alışkanlıkları gibi unsurlarla tanımlanır.
firmaların müşterilerin istekleri doğrultusunda pazardaki küçük boşlukları görüp o alanlara yönelik mal veya hizmet üretmesi.
Ekonomi terimi olarak niş; sınırları belirli pazar alanı anlamına gelir. Belirlenmiş gruplar için tanımlanmış hizmet veya ürün sunumunu ifade eder. Pazarlama dilinde tüm faaliyetleri iyi tanımlanmış ve bu tanım üzerinden iyice daraltılmış/küçük bir grup üzerinden yürütülen satış anlamına gelir.
Kentsel niş kavramı bu doğrultuda önem kazanmaktadır. Büyük açık mekanların, kendinden küçük alt mekanlara bölünmesi ile, ister aynı kullanıcıların ister farklı kullanıcıların zamanla alışkanlıklar ile orayı sürekli aynı etkinlikleri yapmak için kullanılması ile kentsel nişler oluşur.
Dropshipping yöntemi, “niş pazar” olarak adlandırılan bir sanal mağaza modeli ile spesifik bir hedef kitleye ulaşarak ürün siparişi alınması şeklinde gerçekleşiyor. Daha basit bir ifadeyle dropshipping sistemi şöyle işliyor: Müşteri çevrimiçi mağazanızdan ürünü satın alıyor.
E-ticarette niş pazar araştırmaları yaparak henüz keşfedilmemiş ya da fazla yatırım yapılmamış ürün gruplarını bulabilirsiniz. Niş pazar ürünleri ile daha düşük trafik hacimlerine ve daha az kitleye ulaşılsa da, talep gören ürünlere yönelerek doğru pazarlama çalışmalarıyla pazarın büyük payına hitap edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri