Hıçkırık nedenleri çoğunlukla psikolojik kaynaklıdır. Ani duygu değişimleri, heyecan, korku ve stres hıçkırığı tetikleyebilir. Bunun yanı sıra mide gazı, sıcak yiyecek ve içecekler, baharatlı besinler, alkol ve diyabet gibi toksik ve metabolik nedenler de hıçkırığa yol açabilir.
Akut hıçkırık ataklarının en önemli sebepleri arasında ise kola, gazoz gibi aşırı gazlı içecek tüketimi, alkol kullanımı, büyük ve ağır porsiyonlu yemekler yemek, aşırı heyecan, ani stres ve kaygı atakları ve ani sıcaklık değişiklikleri sayılabilir. Kişi kimi zaman istemsizce hava yutabilir.
O yüzden eğer hıçkırığınız 48 saatten daha uzun sürerse veya yemekte, uyumakta, nefes almakta sorun yaratacak şekilde şiddetli seyrederse mutlaka doktora görünmelisiniz. Hıçkırık tipleri sürelerine göre kategorize edilir. Eğer 48 saatten kısa sürüyorsa akut hıçkırıktır.
Hıçkırık uzun sürerse ne olur? İnatçı ve uzun süreli devam eden hıçkırık, diyafram kasında zedelenmelere, zaten mevcut olan diyafram fıtıklarının artmasına, karın içi basınç değişimleri ile büyük damarlarda anevrizması olan hastalarda diseksiyona neden olabilir.
Günlük yaşamda her yaştan bireyde oldukça yaygın olarak görülen, özellikle bebeklik döneminde sıklıkla rastlanan bir durumdur. Çoğu zaman hıçkırığa yol açan en önemli neden; yiyecek ve içeceklerin tüketimiyle birlikte hava yutulmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Hıçkırık tedavi yöntemleri İbrahim Saraçoğlu tarafından da anlatılıyor. Yaban kekiği kürünü öneren İbrahim Saraçoğlu, bu kürün hıçkırığa çok iyi geldiğini belirtiyor. Buna ek olarak hıçkırığa iyi gelen bitkisel çözüm de bir yudum sirke içmektir ya da burnunuzdan da çekmektir.
Dr. Bülent Yaşar, “Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri; koroner yetersizlik, yemek borusu tümörleri ve reflü geçmeyen hıçkırığın olası nedenleri arasında sayılabilir” dedi.
Hıçkırığın başlamasında yüzden fazla farklı fizyolojik nedenin olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, merakla araştırılan hıçkırık mide büyütür mü konusunda ise mideyle yemek borusu arasındaki asit hareketlerinden kaynaklı olabileceğine dikkat çekiyor.
Soluk elden geldiğince tutularak, diyafram yanıltılır ve yeniden normal soluklanma ritmine dönmesi sağlanır. Buzlu su, limon suyu veya sirke içmekle, gırtlaktaki glottis spazmı çözülebilir.
Hıçkırık için hangi doktora gidilmelidir? Uzun süreli geçmeyen hıçkırık sorunları mutlaka ciddiye alınarak doktora başvurulmalıdır. Kişiler kardiyoloji, dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji bölümlerinden randevu alabilirler.
Beyinde diyafram kasılmasını etkileyen herhangi bir bölgede tümör, enfeksiyon veya beyin baloncuğu oluşması hıçkırığa neden olabilir.
Sonuç olarak kanserde hıçkırık;
kanser hastalarını % 10'a varan oranda etkileyen sık yan etkilerden biridir ve.
Hıçkırık refleksi, afferent (getirici) uzuvdan, merkezi bağlantıdan ve efferent (ileten) uzuvdan oluşur. Sürelerine bağlı olarak, hıçkırıklar geçici (saniyeler ya da dakikalar süren nöbetler), kalıcı (48 saatten uzun süren nöbetler) ve tekrarlayan hıçkırıklar olarak sınıflandırılır.
Şurada Paylaş! 1922'de başlayan akılalmaz hıçkırıklar, 1990 yılında yani tam 68 sene sonra aniden ve nedeni bilinmeyen bir şekilde durdu!
Bir süreliğine dediysek muhtemelen geçmesi uzun zaman alacaktır ancak en uzun süreli hıçkırık rekoru Amerikalı Charles Osborne'a aittir. 1922'de başlayan hıçkırığı hiç durmaksızın 1990'a kadar, yani 68 yıl boyunca devam etmiştir.
Diyaframın istemsiz kasılması olan hıçkırık, çeşitli hastalıklarla ilişkili olsa da genellikle zararlı değildir. Ancak nadiren bile olsa konuşma değişiklikleri, yeme veya uyku bozukluğu gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yemekle ilgisi nedir? Diyafram ile yemek borusunun sinirleri birbirleri ile sıkı bir ağ örmüşlerdir. Diyafram ile mide sinirleri arasında örülen ağ ise son derece gevşektir. Yemek yerken, özellikle de acı ve baharatlı besinler tüketirken oluşan hıçkırık, işte bu ağın gevşekliğinden ötürüdür.
Poşete nefes almak-vermek
Bu da nefes tutma yöntemine benziyor, burada da karbondiyoksit oranını yükselterek beyne gelen sinyalleri değiştiriyoruz bu sayede hıçkırık azalıyor.
Bazı anestezi ilaçları, kortizonlar, Parkinson hastalığı ilaçları ya da kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları hıçkırığa yol açabilir. Ama çoğu zaman bunlardan hiçbiri değildir nedeni. Gülmek, fazla alkol almak, hızlı yemek, gazlı içecekler de kendiliğinden hıçkırığı tetikleyebilir.
Genellikle birkaç dakika içinde sonlanmasına rağmen bazen 48 saatten uzun sürer ki inatçı hıçkırık adını alır. Hızlı ve fazla yeme, alkol, baharat ve soda tüketimi, çok soğuk ve sıcak yeme, hava yutma (sakız çiğneme sonucu), stres gibi faktörler kısa süreli hıçkırıkların en sık rastlanılan nedenleridir."
Diyafram ve mide sinirleri arasında meydana gelen bağ ise oldukça gevşektir. O yüzden baharatlı ya da acı türü besin kaynakları tüketildiği vakit, hıçkırma durumu oluşmaktadır. O yüzden çok fazla acı tüketimi yapılmaması önemlidir.
Uzun süren hıçkırıklar için kullanılan birkaç yöntem hıçkırığın azalmasını sağlayabilir. Hatta hıçkırık tedavisi için zaman zaman kas gevşetici ve sakinleştiriciler kullanılabilir. Hıçkırık uzun sürerse mutlaka doktora başvurulması gereken önemli bir sağlık sorunudur.
Nane çayının da hıçkırığa iyi geldiği pek çok kişi tarafından söylenmektedir. Siz de geçmeyen hıçkırık durumunda nane çayı içebilirsiniz. Düzenli içerseniz hıçkırık oluşumunu da önleyebilir.
- Küçük bir bardağa su koyun ve çocuğunuzun içmesine yardımcı olun. - Çocuğunuza çok az miktarda şeker verin. Yuttuktan sonra da su içirin. - 1-2 damla limon suyu da hıçkırığı geçirmeniz için yardımcınız olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri