Kamkat Fidanı Çekirdekten Tohumdan Üretilebilir mi? Elbette kamkat fidanı tohumdan üretilebilir fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus çekikrdekten çıkan bitki hiçbir zaman aslına %100 benzememesidir.
Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda çiçek açmaz, meyve vermez ve yaprak döker. Bitki bodur yapıda olduğu için sadece genç bitkilerin saksısı 2 yıl sonra değiştirilmelidir. İdeal toprak pH değeri 6,5-7 civarında olmalıdır.
Kamkat Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Kamkat fidanının aşılanmadan iki yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Ancak 2 yıldan sonra meyvede verim ve kalite artmaya başlamaktadır.
Saksıda kamkat ağacını veya fidanını rahatlıkla Türkiye'nin her bölgesinden rahatlıkla yapabilirsiniz.Eğer bulunduğunuz bölgede sıcaklık sıfırın altında yer alıyor kışın mutlaka kamkat ağaçlarınızı iç mekana almanız gerekir fakat sıcalık sıfırın altına düşmüyorsa saksıda kamkat fidanlarınızı dış mekanda bırabilirsiniz.
Kamkat meyvesi ocak ayı ile mart ayı arasında meyve vermeye başlamaktadır. İlk olarak yaz aylarının ortasında çiçeklenmeye başlamaktadır. Bu çiçekler ise sonbaharın gelmesi ile birlikte yerlerini meyveye bırakmaya başlamaktadır. Meyvelerin olgunlaşması ise hemen hemen kış ayını bulmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Kamkat Fidanı Çekirdekten Tohumdan Üretilebilir mi? Elbette kamkat fidanı tohumdan üretilebilir fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus çekikrdekten çıkan bitki hiçbir zaman aslına %100 benzememesidir.
-10 derece kadar soğuğa dayanıklı bir bitkidir. bu şartlarda kuzey rüzgarlarından korunabiliyorsa, kışı balkonda zararsız atlatabilir. açık hava, bol güneş ve esinti sever. kalın kenarlı, toprak saksı sever ve bu saksı, genişliği 30 cm, derinliği 40 cm olana kadar her yıl 5 cm büyütülür.
-Tohumlarınızı 2 saat ılık su içerisinde bekleteniz. -Dibe çöken tohumlarınızı çıkartınız ve 1 cm derinlik olacak şekilde her tohum ocağına 1 tohum ekim yapınız.Toprak harcının çiçek toprağı olması yeterlidir. -Tahmin çimlenme süreniz 10-15 gündür. Çimlenme süresince toprak sıcaklığını 20-24 derece olması gerekir.
Zira çekirdeği toprakla buluşturduktan sonra sağlıklı bir kumkuat fidanı yetiştirmek için en az 20-24 ay boyunca, yani neredeyse 1,5-2 yıl gibi bir süre sabırla bakımını üstlenmelisiniz.
KAMKAT BİTKİSİ NASIL ÇOĞALTILIR? Kamkat bitkisinin fidanını çoğaltmak için en güzel ve sağlıklı yöntem bitkiden alınan sağlıklı köklerin başka ve güzel bir saksıya dikilmesidir. Kamkat kök ayırma yöntemi ile çoğaltıldığını da belirtelim. Kökten ayırma yöntemi ile ayrılan kamkatların ikisi de meyve verebilecektir.
Kış mevsiminde don yaşamazsa birçok bölgede yetişebilir. Havadar, aydınlık bir alana ihtiyacı olan kamkat ağacı aynı zamanda yaz yağmurlarını alması da verim ve yetişmesi açısından önemlidir. Bu nedenle yaz döneminde toprağı kontrol edilmesi önemlidir.
Kamkat fidenizin dikiminden sonra veya var olan kamkat ağaçlarınızın besin ihtiyacı için sıvı formda yaprak ve toprak gübresi uygulamanızı tavsiye ederiz. Bitkiler köklerinden beslendiği kadar yapraklarından da beslenmektedir.
Sulama olarak bitkinize yaz aylarında toprak nemini çektikten sonra dengeli ve azar azar haftada bir sulama yapmalısınız. Kış aylarında ise sulama aynı şekilde dengeli ve azar azar 10-15 gün aralığında yapılabilir. Eğer toprak nemini kaybetmediyse sulama ertelenebilir.
Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde bulunur ve kamkat çiçeği, temmuz ayının sonlarına doğru açar.
Kamkat Fidanı Aşısı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? Aşılama işlemi genelde ağustos döneminde t göz aşısı, bahar döneminde ise yongalı göz aşı olacak şekilde yapılır. Yaz döneminde yapılan t göz aşı yönteminde aşı gözü alınan kalemlerde gözlerin dolu olduğuna emin olmanız gerekir.
Kamkat ağacı kışın donma tehlikesine karşı ılıman iklimi olan yerlerde yetiştirilmelidir. Bu nedenle Akdeniz İkliminin hüküm sürdüğü yerlerde yetişmesi için daha uygundur. Türkiye'de Akdeniz Bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ama Rize'de de yetişmektedir çünkü yapısı gereği yağmur sevmektedir.
Ilıman sahil bandından yani narenciye yetiştiriciliği yapılabilen her yerde açık alandan kamkat fidanlarınızı dikebilirsiniz ama soğuk iklim olan bölgelerde kamkat fidanların iç mekan içerisinde yetiştirirebilirsiniz.
Kamkat fidanlarında budama için en uygun vakit hasat sonrasıdır. Şekilde uç dalların uçlarının hafif alınması yeterlidir.Bize lazım yüksek boylu fidandan ziyade yan dalları fazla olan kamkat ağaçlarıdır.Ne kadar çok yan dal o kadar çok meyve demektir.
-Fidan Dikim Aralıkları:Kamkat fidanlarını fidan arası 5 metre sıra arası 5 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.
Kamkat insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak aşırı derecede tüketildiği zaman vücut için zararlı olabilir. Yapısında bulunan şeker sebebi ile şeker hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
Kumkuat, çok zengin bir C vitamini deposudur. İçerdiği mineraller ile pek çok hastalıktan korur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu şifalı bitki bağışıklık sistemini güçlendirir, kötü kolesterolü düşürür ve diyabeti dengeler.
Kamkat fidanının yaprak dökmesenin başlıaca sebebeleri aşağıda listelenmiştir. 1-Fazla gübreleme.Eğer ağacınıza fazla taban gübresi uygulaması yaptıysanız ve hemen arkasından yaprak dökümü başladıysa ağacınız yaprak dökecek ve kuruyacaktır. Gübrelemede ağaç yaşı x 50 gram kurulanı uygulamanız gerekir.
Vatandaşlar arasında 'turunçgillerin mücevheri', 'altın portakal' olarak da adlandırılan kamkat meyvesi Bilecikli vatandaşların ilgisini toplarken, günde 1 tane tüketmenin kandaki şeker oranını dengelediği belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri