Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir. Bunun yanı sıra donma ve sistemin tamamen çökmesi, sürekli olarak yeniden başlatma ya da kapanması gibi pek çok belirti vardır.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
İlgili 36 soru bulundu
sabit disklerin ebat ve boyutları, masa üstü ve diz üstü bilgisayarlarda değişiklik göstermektedir. Sabit Diskler Neden Bozulur? Sabit disklerin kalitesine bağlı olarak değişmekle beraber, normal ömürleri 10 yıl ile 12 yıl arasında olmaktadır.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
Hdd tamir edilmez sadece içindeki bilgiler kurtarılabilir.
Hard disk plaka ve okuyucu ucu zarar gören hdd tamiri yapılamamaktadır. Hasarlı harddiskten sadece veri kurtarma işlemi yapılmaktadır. Tamir ile çalıştırılan hdd plak ve iç hasarlarından dolayı kısa zaman içersin de tekrar bozulacağından dolayı onarımı yapılmamaktadır.
Ayrıca Başlat\Çalıştır (Start+R) oraya ''msinfo32'' yaz... Açılan pencerede Bileşenler\Depolama\Diskler bölümüne git orada yazar... kısmından harddiskinize ait ayrıntılı özelliğe ulaşabilirsiniz.
Farklı bir donanımda bir arıza meydana gelmesi durumunda bilgisayarınızı %100 verimli olarak kullanamasanız da bilgisayarın açılması konusunda bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Ancak hard disklerde meydana gelen herhangi bir arıza direkt olarak bilgisayarın açılmasını engelleyecektir.
Çok parçalı ve manyetik bir yapıya sahip olan hard disk, parçalar ile uyumlu çalışmazsa, cihazınız da çalışmaz ve kullanılamaz hale gelir. Buna bağlı olarak verilerinizi geri dönüşü olmayacak şekilde kaybedebilirsiniz.
Herhangi bir şekilde hard disk, yüksek voltaj elektriğe maruz kaldığında diskte bozulma sorunu meydana gelebilir. Diskin kendi korunaklı dış yapısı bulunsa da, yere düşmesinden kaynaklı olarak sorunlar oluşabilir.
Bozuk Sabit Diski Onarmak İçin Tam Disk Denetimini Çalıştırın. Bu PC veya Bilgisayar'ı açın, sabit diske sağ tıklayın ve Özellikler'i seçin. Araçlar > Hata denetimi sekmesi > Şimdi Denetle'ye tıklayın. Yerel diski denetle'yi seçin ve Başla'ya tıklayın.
Birçok verinin saklandığı hard disklerde en ciddi hasar ise yangın gibi bir felaketin ardından yanan hard diskteki verilere ulaşamamak olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Öncelikle bir hard diskin yangın nedeniyle zarar görmesi durumunda, hard diskteki tüm işlemlerin durdurulması gerekiyor.
Megapat. Manyetik diskteki sektörler zamanla yıpranır ve bu sektörlere veri yazmak, veri okumak ve verilere erişmek güçleşir. Yıpranmış sektörlere veya okunamaz sektörlere disk okuyucu kafası geldiği zaman bu sektörler harddiske epey zaman kaybettirir. Bunun gibi gecikmeler disk performansını genel olarak yavaşlatır.
Laptop'a Ssd Takılır Mı? Evet Laptop bilgisayarımız yavaş çalışıyorsa eski tip hdd sürücüsünü sökerek yerine SSD disk takabilirsiniz. Bu işlem teknik bilgi gerektirmekte olup yanlışlıkla anakarta zarar verebilirsiniz.
Yere düşen harici harddisk okuyucu uçun zarar görmesine ve metal plaka kısmının hasar görmesine bağlı çeşitli tepkiler vermektedir. İlki diskiniz hiçbir şekilde motoru dönmez ve içinden kısık bir ses ile bip bip şeklinde ses gelir.
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
Hard disklerin bozulma sebeplerinden başında, kafa vurma diye tabir edilen bir sebep yer almaktadır. Kafa Vuran Hard Disk Nasıl Anlaşılır sorusunun cevabı şu şekildedir: Hard diskin içerisinden sürekli olarak “tık, tık, tık” seslerinden anlaşılabilir.
Kafa vurma sorunu neden olur ? Harddisk yere düşerek fiziksel olarak okuyucu kafanın plağa çarparak yamulan uç ile kafa vurmaya başlamasıdır. hdd güç veya ara kablo kısmında yetersiz iletkenden dolayı düşük veya yüksek güç gelmesi diske zarar vererek kafa vurma sorunu yapmaktadır.
Hard diskte yer alan verilerin kurtarılabilmesi için profesyonel destek gerekir. Tam olarak uzmanlığı bulunmayanların hard disklere müdahalede bulunması, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle verilerinizin kurtarılmasını istiyorsanız mutlaka teknik destek almalısınız.
Seagate markası tarafından lansmanı yapılan Mach.2 Exos 2X14 HDD adındaki yeni sürücü 524MB/s sürdürülebilir aktarım hızlarına ulaşarak yeni bir rekora imza atıyor ve en hızlı HDD modeli haline geliyor.
Sonuç olarak, eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa ve performanstan biraz ödün verebilirseniz, HDD'ler hala uygun bir seçenek olabilir. Ancak oyuncu laptopunuzu sadece oyunlar için kullanacaksanız ve hızlı performans önemliyse, SSD'leri tercih etmeniz önerilir.
Aynı bütçe üzerinden bir karar vermeniz gerektiğinde SSD daha pahalı bir yapıya sahiptir ve HDD'e kıyasla, aynı bütçede, daha düşük depolama alanı ancak daha hızlı veri aktarım imkanı sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri