Ayrıca Başlat\Çalıştır (Start+R) oraya ''msinfo32'' yaz... Açılan pencerede Bileşenler\Depolama\Diskler bölümüne git orada yazar... kısmından harddiskinize ait ayrıntılı özelliğe ulaşabilirsiniz.
Klavyenizden Windows pencere tuşu + R tuşuna birlikte basın ve çalıştır komut kutusunu açın. Komut satırına “dfrgui” yazın ve tamam veya enter tuşuna basın. Sürücü birleştir ve iyileştir açıldığında Medya Türü altında; Katı hal sürücüsü yazıyor ise bilgisayarınızda SSD disk vardır.
Bu konum masaüstü bilgisayarlar için genelde bilgisayar kasasının en alt kısmıdır. Dizüstü bilgisayarlarda ise hard disk yeri genelde HDD işaretiyle belirtilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır.
HDD ve SSD Arasındaki Fark
HDD diskler, veri depolama işlemi için dönen diskler kullanır. SSD diskler ise hareketli bir mekanizmaya sahip değildir. Bu nedenle SSD diskler USB bellek cihazlarına benzer. HDD ve SSD karşılaştırma söz konusu olduğunda SSD diskler, HDD disklere göre daha hızlıdır.
Windows komut sistemini açtıktan sonra, ''chkdsk C: /r /f'' komutunu yazmalı ve ardından ''Enter'' tuşuna basmalısınız. Komut verirken yazdığınız ''C'' harfi, Windows diskinizin harfi olacaktır. Bu noktada onarım yapmak istediğiniz diskin ve bölümün baş harfini doğru ve eksiksiz bir şekilde yazmanız gerekmektedir.
Adım 1: Bilgisayarım'ı açın, C sürücüsüne sağ tıklayın ve "Özellikler" i seçin. Adım 2: Disk özellikleri penceresinde "Disk Temizleme" düğmesini tıklayın. Adım 3: Silmek istediğiniz geçici dosyaları, günlük dosyaları, Geri Dönüşüm Kutusu'nu ve diğer gereksiz dosyaları seçin ve "Tamam" ı tıklayın.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
Bunun yanı sıra; SSD 500 gb, 480 gb, 250 gb, 240 gb, 128 gb ve 120 gb boyutlara sahip ürün çeşitleri bulunur. Kullanım durumuna göre seçim yapabilir, bilgisayarınızın kapasitesini artırabilirsiniz.
HDD harddiskler, CD mantığıyla çalışırlar ve verileri okumak ve yazmak için içlerinde sürekli dönen bir parçaları vardır. SSD ise USB bellek gibidir ve sadece çiplerden oluşur. Ayrıştırıcı özelliği ise hız farkıdır. Solid – State Drive, Hard Disk Drive tiplerine göre yaklaşık 10 kat daha hızlıdır.
Herhangi bir program veya uygulama kullanmadan harddiskinize ait bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun için Windows ve R tuşlarına aynı anda basıp açılan pencereye msinfo32 yazıp enter yapıyoruz. Açılan pencerede Bileşenler > Depolama > Diskler kısmında bilgisayarınıza bağlı olan sürücülere ait bilgilere gelecektir.
Sabit disk sürücü (HDD), mekanik tablalar ve hareketli okuma/yazma kafası kullanarak veriye erişen geleneksel bir depolama aygıtıdır. Katı hal sürücü (SSD) ise verileri, anında erişilebilen bellek yongalarında depolayan, daha yeni ve daha hızlı bir aygıt türüdür.
1980'lerin sonlarında çoğu PC'de sabit disklerin standart hale gelmesi ile beraber, ilk iki harfin de floppy diskler için kullanılmasından dolayı, mantıklı olarak üçüncü depolama birimi "C" olarak adlandırıldı.
Diski Denetle Seçeneğini (Chkdsk) Kullanarak Disk Hatalarını Algılama ve Düzeltme. Diski Denetle özelliği, hata algılamak için sabit diskinizi tarar ve bu hataları düzeltir.
chkdsk C: /r : Hataları onarmak, bozuk bölümleri bulmak ve okunabilen bilgileri kurtarmak için, komut isteminde chkdsk birim:/r yazın veENTER tuşuna basın. chkdsk C: /i : Diski daha hızlı ama daha özensiz denetler. chkdsk C: /c : Klasör yapısında ki döngülerin denetlenmesini atlar.
Adım 1. Windows tuşuna basın ve cmd yazın. Adım 2. "Komut İstemi" ni sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" ı seçin. Adım 3. Aşağıdaki komutu girin ve Enter tuşuna basın: chkdsk E: / f / r / x. "E", onarmak istediğiniz bölümün sürücü harfidir.
Aygıt yöneticisi listesinde Disk Sürücüleri seçeneğine tıklayın. Disk sürücüleri açıldığında disk açıklamasında aygıt ismi SSD veya NVMe ile başlıyor ise bilgisayarınızda SSD bulunmaktadır. ✅Disk Yönetimi Kullanarak Sürücünüzün SSD mi Yoksa HDD mi Olduğunu Bulun.
Sonuç olarak, eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa ve performanstan biraz ödün verebilirseniz, HDD'ler hala uygun bir seçenek olabilir. Ancak oyuncu laptopunuzu sadece oyunlar için kullanacaksanız ve hızlı performans önemliyse, SSD'leri tercih etmeniz önerilir.
SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir. Genellikle SSD'ler, taşınabilirlik ve kazara düşme açısından HDD'lerden daha dayanıklı olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri