Kant'tan yola çıkan ve çalışmalarını kendi İdealizm yorumlarıyla uyarlayan ve genişleten
Hegel, diyalektik kavramının mucidi olmamakla beraber, bu yöntemi ele alan ilk düşünür de değildir. Diyalektik, tarihsel kökeni Antik Yunana kadar uzanan bir kavramdır. Alman idealizminin temsilcileri Fichte ve Schelling tarafından da kullanılmış ve Hegel her iki düşünürden de bu anlamda etkilenmiştir.
Hegel'e göre estetik, “Güzel Sanatlar Felsefesi” olarak adlandırılmaktadır. Ona göre sanat; insanların fiziksel, ruhsal, duyusal ve düşünsel gereksinimleri sonucunda ortaya çıkan bir alandır. Sanata olan bu gereksinimin nedeni ise insanın düşünen bir bilinç olmasından kaynaklanmaktadır.
Nietzsche, Hegel'in tarih felsefesine yönelik ortaya koyduğu görüşleri eleştirmiş ve onun tarihe yönelik olan düşüncelerinin ne kadar tehlikeli ve yanlış olduğunu savunmuştur.
Geist ne demek? Felsefede geist kavramının ne anlama geldiğini ayrıntıları ile derledik. Alman düşünür Hegel, geist kavramını diyalektik süreçte ele almıştır. Ona göre insan ruhunun gelişim sürecinde "mükemmel" diye bir şey söz konusu değildir.
İlgili 43 soru bulundu
Hegel, işte bu noktada bilginin formları kadar içeriğinin de zihnin eseri, ürünü olması gerektiğini savunur. Demek ki, bilginin tüm ögeleri zihnin eseridir. Hegel'e göre, insan, bilgide kendisinin dışında olan, kendisinin yaratmadığı ve insandan bağımsız olan bir dünyayı tecrübe etmektedir.
Felsefe, Hegel'e göre, hem sanatın hem de dinin aşılması ve onların içlerinde taşıdıkları hakikatin daha üst bir düzeyde kavranmasıdır. Felsefe, Geist'ı, mutlak varlık olarak kavrar ve onu hem maddi olmayan bir düşünce, hem de elle tutulup gözle görülebilen bütün varlıkların birliği olarak kavrar.
hegel şengör ve popper'e göre salaktır çünkü hegel normal önermelerin totoloji içerebileceğini iddia eder ve normal önermeler totoloji içeremez çünkü normal önermeler tümel asal önermelerin veya bağlacıyla birleşmesinden oluşur.
Hegel'in felsefesi özellikle birbirini tamamlayıcı iki eleştiri üzerine oturmaktadır. Hegel bir taraftan Kant'ın soyut ve bireysel etiğini eleştirirken, diğer taraftan da sadece bireylerin özel çıkarına dayanan sivil toplum anlayışını eleştirmektedir.
Faşizmin ve komünizmin, iki totaliter düşüncenin kurucusu olarak görülen Hegel, bizlere “büyük bir şey başarmanın ilk koşulu olarak toplumun görüşünden bağımsız olmayı” tavsiye eder.
19. yüzyılda Alman filozof Hegel'e göre güzellik, tabiatın kendisinin bütünündeki Mutlak Ruhun görüntüsüydü.
Hegel'in felsefi sisteminin en temel kavramı olan ide kavramı aynı zamanda onun din felsefesinde Tanrı kavramına denk gelmektedir.
Hegel'in de bütün varolanların temeli diye tasarladığı Evrensel Us, «İde» ya da «Tin», ana varlık (arkhe) sorusuna verilmiş bir cevaptan başka bir şey değildir.
Hegel mutlak idealizmin yani özne ile nesnenin özdeşliğinin bilincin tarihsel gelişiminin bir sonucu olarak görmektedir ve dolayısıyla özne ile nesnenin bilincin tarihsel süreç içinde yerini almasını ve bir bütünlük içinde olmasını savunmuştur.
Georg Wilhelm Friedrich Hegel, 27 Ağustos 1770 yılında Almanya'nın Stutgart kentinde doğdu. Hegel geliştirdiği ''diyalektik'' kuramıyla Alman İdealizmini yeniden yorumladı.
Hegel, düşüncenin hareketinden sezinlediği diyalektiği, evrenin hareketine yöneltmiştir; çünkü Hegel evreni "maddeleşmiş bir fikir" olarak görürdü. Başka bir açıdan Hegel'e göre düşünce ve varlık özdeştirler aslında. Burada diyalektik, bütün düşüncenin ve varlığın gelişim sürecidir.
Hegel felsefesinde doğa yasalarına tabi olarak varolan doğal şeylerin kendilerini doğa yasalarından bağımsız olarak gerçekleştirmeleri ve özgür olmaları mümkün değildir. Bu bakımdan doğa yasalarının egemenliğinde olan her doğal şey kendisi için değil, kendinde varolandır.
Hegel devleti tinin kendisini gerçekleştirdiği bir alan olarak görür, onun devleti tarihte gelinebilecek en yüksek aşama olan mutlak bir devlettir. Özgürlüğün, ahlaklılığın, evrenselliğin gerçekleşebileceği yegâne çatıdır.
İde, “kendinde ve kendisi için hakiki olandır, kavram ile nesnelliğin mutlak birliğidir” (Hegel 1999a, §. 213). Hegel'e göre, ide çeşitli tarzlarda ifade edilebilir. Örneğin akıl olarak, özne ile nesnenin, ideal ile reelin, sonlu ile sonsuzun birliği olarak dile getirilebilir.
Hegel gerçeğin kendini açmak, sunmak zorunda olduğunu ancak gerçeğin kendisini sunmasının süreç içerisinde mümkün olduğunu ifade etmektedir. Bir başka deyişle Hegel gerçeğin bir gün kendini tamamlayacağını ve olanaklarını gerçekleştireceğini düşünür ve zamanı gerçeğin tamamlanma süreci olarak görür.
Hegelci diyalektik yöntem rasyonalizmin kendi içinde kendini temellendirmesinin bir yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Hegel'in ünlü sav sözü, "Gerçek olan her şey ussal, ussal olan her şey gerçektir." deyişi, tüm bir rasyonalizm geleneğinin en özlü ifadesi olarak görülür.
19. yy'ın büyük filozoflarından olan Hegel ortaya koyduğu Tin anlayışıy- la kendi içinde adeta bir döngü barındıran tutarlı bir sistem geliştirmiş- tir.
Hegelcilik, asıl olarak Hegel sonrası Hegelcilerin özellikle onun mutlak idealizmini ve diyalektik yöntemini benimseyen ve bu yönde sistematik bir yönelim gösteren felsefe eğilimidir.
Mutlak tin ya da mutlak zihin kavramı Hegel'de vazgeçilmez kavramlardır. Hegel'in tin, geist, idea, mutlak kavramlarıyla anlatmak istediği, her şeyi varkılan tinsel bir varlık, tüm insan bireylerinin dışında var olan nesnel bir varlıktır, ki bu Tanrı'dan başka bir şey değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri