İlçe sınırları içerisinde yer alan, Deveci maden ocağı Ülkemizin en önemli manganlı demir cevheri yataklarından olup, 51,5 milyon ton (% 43 tenörlü) rezerve sahiptir.
Türkiye'nin en önemli demir yataklarından bazıları bu bölgede bulunmaktadır. Hekimhan- Hasançelebi demir yatağında % 15 Fe tenörlü 865 milyon ton görünür + muhtemel rezerv, Hekimhan-Deveci % 38-52 Fe tenörlü toplam 40 milyon ton, Hekimhan-Karakuz'da % 40-55 Fe tenörlü 14.5 milyon ton rezerv bulunmaktadır.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
Metalik madenler bakımından ildeki en önemli madenler kurşun, çinko, bakır, altın, antimuan, cıva, demir, krom, manganez, volfram cevherleşmeleridir. Balıkesir ili bulunduğu jeolojik yapısı nedeniyle özellikle baz metal cevherleşmeleri bakımından çok zengindir.
Özelleştirme kapsamında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'yi OYAK grubu satın aldı. Divriği Hekimhan Madenleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. özelleştirme kapsamında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'ye devredildi.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye'de en büyük demir cevheri işletmesi ise Divriği'de bulunuyor. Divriği demir cevheri zenginleştirme tesisinde yılda yaklaşık 500.000 ton 10 mm boyutunda zenginleştirilmiş sinterlik konsantre, pelet tesisinde ise yılda 1.000.000 tonun üzerinde pelet üretiliyor.
HEKİMHAN DEMİR ÇELİK MADENCİLİĞİ
İlçe sınırları içerisinde yer alan, Deveci maden ocağı Ülkemizin en önemli manganlı demir cevheri yataklarından olup, 51,5 milyon ton (% 43 tenörlü) rezerve sahiptir.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Balıkesir'den Dünyaya Taşınan Değer: Bor
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 1967 yılında kurulumu tamamlanan Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü, bor madenlerini işleyerek yüksek katma değerli, kaliteli ve sürdürülebilir rafine bor ürünlerine dönüştürmektedir.
Hadi gel, Türkiye'de altın madeni nerelerde çıkarılır görelim! Uşak: Uşak'ta bulunan Kışladağ Altın Madeni'nde yılda yaklaşık 13 ton altın çıkarılıyor. Buna göre Uşak, Türkiye'de en çok altın çıkarılan il olma özelliği taşıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler
Kurşun, Elazığ Keban'da çıkarılır. Bakır, Elazığ Maden'de çıkarılır. Oltu Taşı, Erzurum'da çıkarılır. Kaya Tuzu; Kars, Ağrı, Iğdır ve Erzincan'da çıkarılır.
Dünyanın en değerli madeni olan 'Rodyum' pek bilinmesede dünyanın en değerli madeni olma özelliğine sahip. Nadir bulunan bir maden olan 'Rodyum' genellikle Güney Afrika ve Rusya'da üretilmektedir. Yılda üretilen 'Rodyum' miktarı yaklaşık 16 tondur.
Metalik madenler bakımından ildeki en önemli maden altın cevherleşmeleridir. 9 gr/ton Au ve 11 gr/ton Ag tenörlü Bergama-Ovacık Yatağında 2.980.000 ton rezerv tespit edilmiş olup, bunun metal karşılğı 26.82 tondur ancak işletilebilir rezerv 24 tondur. Bergama-Ovacık altın yatağı halen işletilmekte olan bir yataktır.
Hekimhan, Malatya ilinin bir ilçesidir. "Hekimin Hanı" olarak anılmış, adı zamanla değişmiştir. İlçenin en yüksek noktası, kuzeyinde yer alan Zurbahan dağıdır (2091 m). İlçenin tarihi binaları arasında Taşhan kervansarayı (Selçuklu döneminden), bir hamam ve bir camii (Osmanlı döneminden) sayılabilir.
COĞRAFİ KONUMU, İKLİM, BİTKİ ÖRTÜSÜ: Hekimhan, Doğu Anadolu bölgesinin 'Yukarı Fırat' bölümünde yer alan ilçenin; doğusunda Arguvan, batısında Kuluncak ve Darende, güneyinde Yazıhan ilçeleri ile kuzeyinde Sivas iline bağlı Kangal ilçesi ile çevrilidir.
Yüzölçümü 1.844 kilometrekare, toplam nüfusu 23 bin 739 (2007 nüfus sayımı) ve Malatya'ya uzaklığı 85 kilometredir. 1656-1661 arası Köprülü Mehmet Paşa tarafından askeri amaçla kurulmuştur. Başta köy olarak Keban'a, daha sonra bucak olarak Akçadağ'a bağlanmış, 1915'te Malatya'nın ilçesi olmuştur.
Ülkemizde en önemli ve dünyadaki en büyük bor yatağı Eskişehir Kırka ilçesinde Seyit Gazi kasabasında. Bu Kırka yatağında boraks madeni mevcut. Şu anda Eti Maden'in deterjan yapımında kullandığı boraks, buradan elde ediliyor. İkinci büyük yatak Kütahya'nın Emet ilçesinde bulunuyor.
2840 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması faaliyetlerini gerçekleştirme görevi Eti Maden tarafından yürütülmektedir.
Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğiyle Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'yle ilgili bilgi verdi.
Özellikle altın, gümüş, antimon, civa, bakır, kurşun, çinko, demir, manganez, krom, bor ve tuzları, zeolit, mermer, ametist taşı, kaolin, bentonitik killer ve linyit Balıkesir ilinin dikkat çeken yeraltı kaynaklarıdır.
Sivas il sınırları içerisindeki en önemli maden yatağı Divriği'deki % 45-61 Fe tenörlü 65.418.803 ton görünür+muhtemel rezervli demir yatağıdır ki bu yatak aynı zamanda Türkiye'nin de en önemli demir yatağı durumundadır.
Elazığ'da çalışma yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü önemli maden rezervlerine ulaştı. 3 ayrı bölgedeki rezerv sahalarında, bakırın yanı sıra altın, gümüş, çinko, kobalt ve kurşun madenlerinin de olduğu tespit edildi.
ÖZET: Balıkesir doğusunda yer alan Susurluk skarn yatağı Oligo-Miyosen yaşlı Çataldağ Granitoyidi ile Mesozoyik kristalize kireçtaşı ve mermer dokanağı boyunca gelişmiş tipik bir skarn yatağıdır.
Divriği madenlerinde hematit ve manyetit cevher üretimi yapılmaktadır. Divriği'den çıkarılan cevherde % 60–65, Cürek'ten çıkarılan cevherde ise % 62–67 oranında yüksek değerli demir yüzdesi vardır.
Bunlar kurşun-çinko, demir, manganez, feldispat, kaya tuzu, kireçtaşı, kuvarsit, tuğla-kiremit, florit, grafit ve çimento hammaddeleri olarak sayılabilir. Metalik madenlerden demir yatak ve zuhurları çoğunlukla Akdağmadeni, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri