İçerisindeki normal ununu tam buğday unu değiştirerek, iç malzemelerini de hafifleterek nefis bir poğaça yapmamız mümkün.
Buğday unu gibi her markette satılan bir ürün olması sayesinde, sağlıklı hamur işleri yapmanın güzel alternatifi tam buğday unu kullanmaktır. Tam buğday unlu poğaça, krep, diyet kurabiyeler ve tam buğday unlu kek hem sağlıklı hem leziz tarifleri arasında sayılabilir.
Buğday unu türk beslenme kültüründe oldukça yaygındır ve önemli bir yere sahiptir. Ekmek, börek, simit gibi türk beslenme kültürüne has gıdaların yanında endüstriyel gıda üretiminde de kullanılmaktadır. Kek, ekmek, kurabiye ve pizza buğday unundan yapılmaktadır.
Öncelikle yoğurma kabına tuz, şeker, su ve mayayı ilave edip karıştıralım. Daha sonra yoğurt, sıvı yağ ve yumurta beyazını da ekleyip karıştıralım ve azar azar unları ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Söke Böreklik ve Pastalık Un, geniş kullanım alanı için idealdir. Her çeşit börek, poğaça ve açma gibi mayalı ürünler, kuru pasta, kek, pandispanya gibi unlu mamuller yapımına uygundur. Yüksek su kaldırması ile veriminizi artırır.
İlgili 42 soru bulundu
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
1 Porsiyon (Orta) Tam Buğdaylı Peynirli Poğaça 346,73 kaloridir. Tam Buğdaylı Peynirli Poğaça içeriğinde 44,34 Karbonhidrat(g), 10,34 Protein(g), 15,96 yağ(g), 6,60 lif(g), 474,26 Sodyum(mg), 249,94 potasyum(mg), 93,60 Kalsiyum(mg), 77,71 A Vitamini(ui), 1,37 C Vitamini(mg), 2,48 ve Demir barındırır.
Tam buğday ununda B vitamini, folat, çinko ve demir yer alır. Bu maddeler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde aktif rol oynar. Hastalıklardan uzak bir bedene sahip olmak için rafine un yerine tam buğday unu tercih edebilirsiniz.
Ekmeğiniz kabarmamışsa maya miktarı olması gerekenden az, bayat ya da tuz fazla gelmiş olabilir. Hamurun sıvısı az veya unu fazla gelmiş olabilir. Oda sıcaklığında olmayan malzeme kullanılmış olabilir. Pişme esnasında ekmeğin ortasının çöktüyse yine fazla su ya da eksik tuz problemi olabilir.
Bebekler 6.aydan itibaren ek gıdaya başlayabilirler. Genellikle ek gıdaya başlanan ilk ayda bebeklere patates, yoğurt veya pirinç gibi kolay sindirilen gıdalar verilir. 6.aydan sonra doktorunuzla konuşarak ekmek ve unlu gıdalara geçiş yapabilirsiniz.
Eğer kepekli unun tadı ve yoğunluğu daha fazla geliyorsa, tatlı tariflerini %50 kepekli un, %50 tam buğday unu ile yapabilirsin. Kepek ununu tam buğday unu ile karıştırarak daha yumuşak bir tadım yakalayabilirsin. Tam buğday ununu tatlı tariflerine eklerken, tarifte yazan beyaz un miktarından biraz daha az koymalısın.
Daha fırındayken sizi kokusuyla hayran bırakacak bir kurabiye bu... Yumuşacık, içi ıslak mı ıslak bu kurabiyenin diğerlerinden tek farkı lezzeti değil, aynı zamanda tam buğday unuyla yapılması. Deneyen herkesin bayıldığı bu kurabiye pastanedekilerden dahi daha güzel oluyor.
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Tam buğday ununda ise vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan kısımlar da kullanılmakta, böylece tam buğday unuyla yapılan ekmekler de besin değerleri açısından zengin olmakta ve verdikleri tokluk hissiyle sanılanın aksine kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olamaktadır.
Tam Buğday Unlu Ekmek Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Hamuru yoğururken kullanacağınız suyun el yakmayacak ılıklıkta olması mayanın daha kolay aktifleşmesini ve hamurun güzelce kabarmasını sağlar.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Tam buğday unu kullanıldığı için kek normalden biraz yoğun olacaktır. Bu sebeple un miktarı diğer keklere göre biraz daha az tutularak bu yoğunluk ortadan kaldırılabilir. Kek sulu olduğu için pişme süresi biraz daha uzun olabilir. Mor buğday unu ile kek yapılırken durum aynı olabilir.
Uygun kaplarda muhafaza edilen ve saklama koşullarına özen gösterildiğinde buğday unu 12, çavdar ve yulaf unu gibi çeşitler 6 ay süresince böceklenmeden tazeliğini koruyabilir.
Unun Raf Ömrü Ne Kadardır? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
İlbay, tam buğday ununda en kaliteli buğdayın işlendiğini, çabuk bozulduğu için az üretildiğini ve maliyetin yükseldiğini söyledi. İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, tam buğday ekmeğinin fiyatının yüksek olmasında, işçilik, ambalaj ve yatırım masraflarının yanı sıra kaliteli unun etkili olduğunu söyledi.
Oldukça yüksek kalorili olmaları sebebiyle diyette ev yapımı poğaça tüketilmesi pek önerilmez. Ancak tam buğday unlu poğaçalardan miktarına dikkat ederek tüketmek ve sonraki öğünlerde bunu dengelemek şartıyla bir miktar yenebilir.
Dereotlu fit poğaça kaç kalori? Kalori Bilgisi Dereotlu Poğaça Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 338 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Adet (Orta) yani 60 gramlık miktarında Dereotlu Poğaça 203 kalori bulunmaktadır.
Leziz Fit Poğaça (1 Adet 65 Kalori)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri