Çocukluk çağında alınan bakteri tüm yaşam boyunca tedavi edilmediği sürece midede yerleşmektedir. Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir.
Helicobacter pylori tedavisi mutlaka yapılmalıdır. HP enfeksiyonu tedavisinde özellikle 4'lü terapi oldukça etkilidir. Helicobakter pylori 4'lü tedavi şu içeriklerden oluşur; bizmut tuzu, PPI, metronidazol ve tetrasiklin.
İnsanın midesinde yerleşen bu mikrop doğal olarak büyük abdest ile dışarı atılır.İnsandan insana tükrük ve dışkı ile direkt temas veya bunlarla kirletilmiş gıda ve suyla bulaşabilmektedir.
Helikobakteri Tedavisi
Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90'lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir.
Bu test yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Sonuçlarının çıkması ortalama 2 gün alır. Testten en az 6 saat önce hiçbir şey yenmemesi, bir saat öncesinde sigara dahil hiçbir şey yenilip içilmemesi gerekmektedir. Testten önce doktora mevcut alerjiler hakkında bilgi vermek yüksek önem taşımaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Mide ülseri ve gastrit gibi hastalıkların yaygın nedeni olan helikobakter pilori dünyadaki insanların neredeyse yarısında bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen, uzun süreli helikobakter pilori nadir de olsa mide kanserine yol açabilmektedir.
Helikobacter Pylori Saptama Testleri: -Kan Antikorları : Bir insanın kanında Helicobacter pyloriye karşı oluşan antikorların varlığı saptandığında bu insanın bakteri ile enfekte olduğu veya geçirilmiş bir enfeksiyonunun var olduğu anlamına gelir.
Normalde bağırsak florasında bulunan ve herhangi bir soruna yol açmayan helikobakter pilori mideye yerleştiğinde hastalık yapıcı bir etkene dönüşebilmektedir. Üstelik bununla da yetinmeyip mide asidini azaltmakta ve kendi yaşam alanını iyice sağlamlaştırmaktadır.
Lahana içerisindeki U vitamini helicobacter pylori ile savaşarak etkisiz hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Sabah akşam haşlayarak tüketilen lahana mide mikrobunu etkisiz hale getirmek için destekleyici bir bitkisel yöntem olarak önerilebilir.
Bunlara ek olarak, kanamalı ülserler yorgunluk hissi ve düşük kan sayımına neden olabilir. doğrudan neden olduğu bir infeksiyon hastalığı yoktur. Ancak, doğal floranın başka patolojiler nedeniyle bozulduğu durumlarda H. pylori kolonizasyonunun arttığı görülmektedir.
H. pylori enfeksiyonu: Helicobacter pylori (H. pylori) midenin asidik ortamında yaşayabilen bir bakteridir. Bu bakterinin mideye yerleşmesi mide yanması, bulantı, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterir.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Bağırsaktaki bakteri dengesini sağlayan kefir sindirimi kolaylaştırırken kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi şikayetlerini azaltıyor. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda; Helicobacter pylori'nin neden olduğu ülser tedavisine kefir eklendiğinde helicobacter pylori'nin üremesinin engellendiği görülmüştür.
Zencefil, tarçın, yaban mersininin de çalışmalarda Anti-H.pylori etkileri gösterilmiştir. H.pylori tedavisinde beslenme daha çok taze meyve ve sebzelerden zengin, et, hayvansal yağ ve tuz açısında kısıtlı bir beslenme düzeni olmalıdır.
İleri seviyede mide mikrobunun bulunması durumunda mevcut ülserin kansere çevirmesine yol açabilir. Bundan dolayı mide mikrobu tanısı ve tedavisi önem taşır. 'Helicobacter pylori' olarak da adlandırılan bu mikrop, çoğu insanın midesinde, kişiye bir zarar vermeden yaşayabiliyor.
Ağız Kokusu, Şişkinlik ve Kansızlığa Neden Olabilir
Prof. Dr. Göral, helikobakteri belirtilerini ise şu şekilde sıraladı: Bakteri ayrıca ağız kokusu, gaz, şişkinlik, bulantı, yemek sonrası dolgunluk hissi, geğirme ve demir eksiliği, ayrıca B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlıklara neden olur.
Yoğurt bakterileri Helikobakter Pylori tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmakla birlikte tedavi üzerine çok etkin olmamaktadır.
Zeytinyağı, mide ülseri ve kansere karşı koruyucudur. Akdeniz diyetinin ana kaynağı olan zeytinyağında bulunan polifenoller, HELICOBACTER PYLORI (H.Pilori) bakterisinin neden olduğu enfeksiyonu önleyebiliyor.
Helicobacter Pylori için Brokoli Kürü Nasıl Hazırlanır? Kaynayan yarım litre suyun içine 200-250 gram brokoliyi atılır. Hafif ateşte en fazla 4-5 dakika haşlanır. ve ılıdıktan sonra süzüp ayrılır. Üçte birini sabah, üçte birini öğlen ve son kalan üçte biri de akşam aç karnına içilir.
Helikobakter pilori enfeksiyonunun tanısında uygulanabilecek bir diğer yaklaşım da gaitada (dışkıda) antijen aranmasıdır. Antijen tespit edilmesi kişide aktif enfeksiyon varlığını göstermesi açısından değerli kabul edilir.
Sigara içilmesi ve kronik alkol tüketimi; gastrit ve helikobakter pilori enfeksiyonu yoluyla mide kanseri riskini arttırmaktadır.
Helicobacter pylori enfeksiyonunda görülen anemide hepsidin düzeyi demir eksikliğinde görüldüğü gibi düşük bulunmuştur.
Üre nefes testi, en yaygın enfeksiyonlarından biri olan helicobacter pylorinin tespit edilmesinde kullanılır. Dünyanın en yaygın enfeksiyonlarından biri olan helicobacter pylori, mide ile oniki parmak bağırsağında birikerek iltihap, ülsere ve bazı hastalarda tedavi edilmediği takdirde kansere kadar yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri