E-Devlet üzerinden başvuru yapacağınız tarihi takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylığı almaya hak kazanacaksınız. Yani mart ayı içerisinde başvuru yaparsanız nisan ayından itibaren emekli maaşı alabileceksiniz. 2 milyondan fazla kişinin EYT kapsamında emekli olacağı biliniyor.
Yaşlılık aylığı; yaşlanmış ve emekli olmuş kişiler arasında hatta bazı kanun hükümlerinde emekli aylığı veya emekli maaşı olarak ifade edilmektedir.
İlk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten önce, çalışma gücünün en az 2/3'ünü kaybetmiş olması nedeniyle malullük aylığından faydalanamayan üyelerimizin, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı olup toplamda 3600 prim ödeme gün sayılarının bulunması halinde yaşlılık aylığına hak kazanırlar.
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
3) EYT'liler ilk emekli maaşlarını ne zaman alacaklar? Emeklilik şartlarını yerine getirmiş olan EYT'lilere, SGK'ya yapacakları emeklilik başvuru tarihini takip eden ay başından geçerli olmak üzere emekli aylıkları bağlanacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ve herhangi bir yerden emekliliği bulunmayan 65 yaş üzerindeki yurttaşlara ödenen sosyal yardım 2023 yaşlılık maaşı ücreti Temmuz ayından itibaren 2.348 liradır.
e-Devlet ekranı üzerinden arama kısmına 'DYS (Doküman Yönetim Sistemi)' yazarak çıkan ilk sonuca tıklayın ve 'Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip' sayfasına gidin. Sonrasında karşınıza çıkan ekranda 'Yıl' seçeneğini işaretleyerek 'Sorgula' butonuna tıklayın.
Herhangi bir SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olmayan 65 yaş üstü kişilere verilen yaşlılık maaşı, yılda dört kez ödenir. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında ödenen maaşların ilk ödemesi Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken sonraki ödemeler PTT tarafından yapılır.
Yaşlı aylığı 2 bin 348 TL'ye yükseltildi - Son Dakika Haberleri.
Bu durumdaki vatandaşların yaşlanmaları halinde düşecekleri zor durumu hali göz önünde bulundurularak herhangi bir karşılık beklenmeden belirli şartlarda aylık bağlanmaktadır. Bu aylığa halk arasında 65 aylığı denmektedir.
Ödeme bilgileri e-devlet portalı üzerinden sorgulanabilmektedir.
E-devlet: turkiye.gov.tr üzerinden giriş yapıp Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 'Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama' hizmetinden 65 yaş aylığı başvuru sonucunuzu kolayca öğrenebilirsiniz. Telefon ile: Aile Bakanlığının ALO 144 numaralı sosyal yardım hattını arayarak başvuru sonucunuzu öğrenmeniz mümkün.
Kanun'un ilgili maddesi şu şekildedir: “Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya bu isteğinden sonraki aybaşından başlanarak yaşlılık aylığı bağlanır.”
Diğer merak edilen en önemli konuların başında ise eşi emekli olanlar yaşlılık aylığı alabiliyor mu? sorusu oldu. Bir üstte yazan şartlar sağlandığı durumda eşi emekli olanlar yaşlılık aylığı alma konusunda herhangi bir engel taşımamaktadır.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak. Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.
Emekli maaşı hesaplaması için, öncelikle sigortalının aylık brüt kazancı belirlenir. Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından, sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısı da dikkate alınır.
Bir sonraki zam ise Ocak 2024'te son 6 ayın enflasyon farkına bağlı olarak zamlanacak. 3 Kasım Cuma günü açıklanan enflasyon oranlarıyla birlikte Ocak 2024 öncesi 6 aylık enflasyon artış oranının 4 aylık verisi belli oldu. 4 aylık enflasyon farkına göre Ocak 2024'te yaşlılık maaşlarına en az yüzde 40.39 zamla 3 bin 298 ...
15 Ocak 2023 tarihinde emekli ve memurların maaşlarının eksik yatırılmış olması vatandaşların dikkatini çekti. Bunun sebebi ise henüz tüm zamların yansıtılmamış olmaması. 15 Ocak tarihinde hesaplara geçen maaşlara yasal zam uygulandı.
En düşük emekli maaşı da artacak
2023 yılında 114'ün üzerinde artışla 3500 TL'den 7500 TL'ye yükseltilen en düşük emekli maaşı Ocak ayında yeniden artacak. Burada 7500 TL'nin altında maaş alan emeklilerin ödemeleri Hazine desteği ile bu seviyeye tamamlanıyor.
65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU? 65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek.
Veli yada vasinin sosyal güvenlik kurumlarından, SGK' dan gelir, aylık hakkından yararlanması veya prim ödenmesi durumlarında kesilmektedir. Ancak aylık almakta olan özürlü yakınının 1 takvim yılı içinde 90 günden az çalışmasının bulunması halinde aylıkları kesilmez.
Bu kanun kapsamında engelli ve 65 yaş yaşlılık aylığı bağlanan kişilere 3 ayda bir olmak üzere mart, haziran, eylül, aralık aylarında PTT aracılığıyla ödeme yapılır. %70 ve üzeri engelli 1.543,14 TL. Engelli Aylığı Yakını (18 yaş altı) 1.028,76 TL. 65 Yaş Aylığı 685,05 TL.
Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor. Mevzuata göre mart ayında başvuranlar aslında 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor. Buna göre; EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar maaş farklarını 1 Nisan-17 Nisan, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadarki maaş farklarını birikmiş olarak alacaklar.
Bu ay sonuna kadar tüm EYT'lilerin maaşı bağlanacak. Peki EYT'liler ne kadar maaş alacak? SGK Danışmanı Bünyamin Esen, “En düşük emekli aylığı şu an da 7 bin 500 TL, yani EYT'liler maaş bağlanma işlemleri tamamlandığında en düşük 7 bin 500 TL maaş alacaklar.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye'de emekli aylığı ortalamasının 4.600 TL civarında olduğunu belirterek EYT'lilerin büyük bölümünün, yaklaşık yüzde 70'inin emekli olmaları durumunda 3.500 ile 5.000 TL aylık alacağı tahmininde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri