Helikobalcter Pilori Enfeksiyonunun Migren Baş Agrısı İle Birlikteliğinin İncelenmesi. Migren ataklar halinde gelen, otonom ve gastrointestinal semptomların eşlik ettiği, genellikle tek taraflı ortaya çıkan bir baş ağrısı formudur.
Helikobakter piloriye özgü spesifik bir belirti yoktur, Ancak helikobakter pilorinin sebep olabildiği gastrit, veya ülser gibi hastalıkların belirtileri olabilir. Helikobakter pilorinin belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir; Yemeklerden sonra mide üstünde ağrı
Midede yara oluşumu ile karakterize peptik ülser rahatsızlığının sık görülen bir nedeni olan helikobakter pilori enfeksiyonu neredeyse dünya popülasyonunun yarısını etkisi altına almış durumdadır.
Bunun dışında midede yanma ve ağrı, bulantı, kusma, gaz, şişkinlik, yemek sonrası dolgunluk hissi, geğirme, ağız kokusu gibi dispeptik yakınmalar helikobakter pilori ile ilişkili olabileceğinden tarama yaptırılması büyük önem taşıyor.
Sebebini bilemediğiniz şiddetli karın ağrıları ve hazımsızlığın altında yatan sebep midenizi etkisi altına alan helikobakter pilori olabilir. Helikobakter pilori mideye yerleşip gastrit ve ülselere yol açabilen mikroorganizmadır. Mide mukozası olan yerlerde enfeksiyona sebep olurken tüm sindirim sistemini etkilemez.
İlgili 39 soru bulundu
Helikobakter pilori midenizdeki dokuya ve ince bağırsağınızın ilk kısmına (duodenum) zarar verebilir. Bu zarar kızarıklık ve ağrıya (iltihaba) neden olabilir. Bazı durumlarda Helikobakter pilori üst sindirim sisteminizde peptik ülser adı verilen ağrılı yaralara da neden olabilir.
Enfeksiyonunun belirtileri arasında mide veya üst gastrointestinal sistemde ağrı, bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, hiperaktif bağırsak sendromu, halsizlik ve nefes darlığı sayılabilir. Ancak bazı insanlar H. pylori enfeksiyonu için hiçbir belirti göstermeyebilir.
Helikobakteri Tedavisi
Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90'lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir.
Tuz tüketimi H.pylori tedavisinde etkinliği arttırmak için kısıtlanmalı. Kahve H.pylori enfeksiyon riskini arttıracağı için tüketilmemeli. İyi yıkanmamış çiğ meyve ve sebze H.pylori bulaşma riski artacağı için iyice yıkanmış olmasına özen gösterilmelidir.
Ağız Kokusu, Şişkinlik ve Kansızlığa Neden Olabilir
Kansızlık vakalarında da helikobakter olup olmadığı araştırılmalıdır. Bakterinin teşhisi için endoskopi, üre nefes testi, gaita testi vardır. Mide şikayeti olanlarda mutlaka tedavi önerilmektedir. Bakteri var ve hiçbir şikayeti yoksa tedavi önerilmemektedir.
(Helipak ve Trio tedavi paketleri) Bu pakette 3 ayrı ilaç bir aradadır. Lansoprazol 30 mg, Amoksisilin 1 gr, Klaritromisin 500 mg bulunmaktadır.Bu ilaçlardan sabah ve akşam alınmasını öneriyoruz.Yani sabah 3 tablet, akşam 3 tablet alınmaktadır.Tedavi süresi 14 gündür.
Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir.
Kan testi: Bir kan numunesinin analizi, vücudunuzdaki aktif veya önceki H. pylori enfeksiyonunun kanıtlarını ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, nefes ve dışkı testleri, aktif H. pylori enfeksiyonlarının tespitinde kan testinden daha iyidir.
Mide mikrobu olan ne yememeli sorusunun herkes için cevabı aynı olmayabilir. Genel olarak mide problemi yaşayan kişilerin acılı baharatlardan, kızartmalardan, portakal gibi mide ekşimesi yapabilen meyvelerden, özellikle çiğ domates ve soğandan uzak durmaları önerilmektedir.
Buna göre H.pilori kolonizasyonu azaltıldıkça obezite/şişmanlık oranlarının artış gösterdiği belirtilmiştir. Bu sonuçtan hareketle H.pilori tedavisi gören bireylerde kilo artışı olabileceği bilinmeli ve tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı beslenme ilkeleri benimsenerek kilo alımının önlenmesi hedeflenmelidir.
Helikobacter Pylori Saptama Testleri: -Kan Antikorları : Bir insanın kanında Helicobacter pyloriye karşı oluşan antikorların varlığı saptandığında bu insanın bakteri ile enfekte olduğu veya geçirilmiş bir enfeksiyonunun var olduğu anlamına gelir.
Helicobacter Pylori Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler Var mı? H. pylori bakterisinden kurtulmak için belirli yiyeceklerin tüketilmesinin faydalı olabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Özellikle brokoli ve yoğurt, H. pylori tedavisinde etkileri yüksektir.
Ev Fermente Elma Sirkesi: ev elma sirkesinin mide rahatlatıcı ve Helicobakter Pylori semptomlarını hafifletici etkisi olmaktadır.
Zeytinyağı, mide ülseri ve kansere karşı koruyucudur. Akdeniz diyetinin ana kaynağı olan zeytinyağında bulunan polifenoller, HELICOBACTER PYLORI (H.Pilori) bakterisinin neden olduğu enfeksiyonu önleyebiliyor.
Helikobakter pilori (HP) dünyadaki en yaygın infeksiyon etkenidir. HP enfeksiyonun tedavisindeki amaç, mikroorganizmayı tamamen elimine etmektedir. HP enfeksiyonu için ideal tedavi, sürekli olarak; ≥% 95 gibi yüksek şifa oranı olan ve hastalar tarafından iyi tolere edilen bir tedavidir.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Kekik mide hastalıklarına neden olan bakteriyi öldürüyor
Yapılan çalışmada, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan bu kekik türünün gastrit ve duedonal ülserler, mide kanseri ve mide lenfomasında etken olarak bilinen Helicobacter pylori isimli bakteri üzerinde öldürücü etkisi olduğunu saptadı.
Poliple birlikte mide de Helikobakter pilori bakterisi mevcutsa bakteri mütlaka tedavi edilmelidir. Polipin çapı ve türü ile kanser gelişimi arasında ilişki mevcut olup şöyle ki adenomatöz yapıdaki polipler genellikle atrofik gastrit zemininde gelişir ve 50-60 yaş civarında kansere dönüşme riski % 25-30'dur.
Akut gastrit çoğunlukla hazımsızlık, iştahsızlık, siyah renkli dışkılama, kusma, bulantı, midede ağrı ve şişlik hissi hatta kanlı kusma belirtileri ile kendini gösterir. Bu belirtilerin bir haftadan uzun bir süreye yayılması halinde acilen tedavi için hastaneye gidilmesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri