Helikobakter Pilori Tedavisi Bir mide koruyucuyla beraber verilen iki haftalık antibiyotik tedavisiyle, hastalık yüzde 85-90 oranında başarıyla tedavi edilebiliyor. Mikroorganizmanın ölüp ölmediği ise üre nefes testi, dışkıda antijen taraması gibi girişimsel olmayan yöntemlerle saptanabiliyor.
Bakterinin antibiyotik direnci nedeniyle, tedavisi 2'li ya da 3'lü antibiyotik tedavisi ve proton pompa inhibitörü, bizmut içeren ilaçlarla yapılabilir. 7 ve 14 günlük seçenekler kullanılabilir. Tamamen tedavi edilebilen bu hastalığın tekrarlama olasılığı da mevcuttur.
Kendini bazı belirtilerle gösteren bu durum erken evrede tedavi edilmediğinde mide kanserinin oluşmasına bile sebebiyet verebilir. Türk toplumunun hemen hemen %50'sinde bulunan helikobakter pilorinin tedavisinde asit azaltıcı yerine antibiyotik ilaç kullanımı etkili.
Günümüzde H.pilori tedavi rejimlerinde mutlaka mide asit salgısını baskılayan bir ilaç ( Bu grup ilaçlara proton pompa inhibitörü ''PPİ'' adı verilmektedir) ve en az iki çeşit antibiyotik birlikte kullanılmaktadır. PPİ ilaçların güçlü asit baskılayıcı etkisi ile antibiyotiklerin etkinliği artmaktadır.
Kan tetkiklerinde bu bakteriye karşı oluşturulan antikorların aranması özellikle kişinin bağışıklık cevabını ve tedavi etkinliğini ortaya koymada kullanılan bir tanısal yaklaşımdır. Kan tetkiki dışında üre nefes testi olarak isimlendirilen tetkik de helikobakter pilori enfeksiyonunun varlığını ortaya koyabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir.
Helicobacter pylori midede gastrit ve ülseri tetikleyen bir bakteridir. Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir.
Bu, sindirim sisteminizde ishale ve diğer sorunlara neden olabilecek herhangi bir anormal bakteri arar. Küçük bir dışkı örneği alınır ve laboratuvara gönderilir. 2 veya 3 gün içinde test, herhangi bir anormal bakteriniz olup olmadığını gösterecektir.
Ev Fermente Elma Sirkesi: ev elma sirkesinin mide rahatlatıcı ve Helicobakter Pylori semptomlarını hafifletici etkisi olmaktadır.
Buna göre H.pilori kolonizasyonu azaltıldıkça obezite/şişmanlık oranlarının artış gösterdiği belirtilmiştir. Bu sonuçtan hareketle H.pilori tedavisi gören bireylerde kilo artışı olabileceği bilinmeli ve tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı beslenme ilkeleri benimsenerek kilo alımının önlenmesi hedeflenmelidir.
Zeytinyağı, mide ülseri ve kansere karşı koruyucudur. Akdeniz diyetinin ana kaynağı olan zeytinyağında bulunan polifenoller, HELICOBACTER PYLORI (H.Pilori) bakterisinin neden olduğu enfeksiyonu önleyebiliyor.
Helicobacter Pylori Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler Var mı? H. pylori bakterisinden kurtulmak için belirli yiyeceklerin tüketilmesinin faydalı olabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Özellikle brokoli ve yoğurt, H. pylori tedavisinde etkileri yüksektir.
Lahana içerisindeki U vitamini helicobacter pylori ile savaşarak etkisiz hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Sabah akşam haşlayarak tüketilen lahana mide mikrobunu etkisiz hale getirmek için destekleyici bir bitkisel yöntem olarak önerilebilir.
Dr. Bülent Değertekin, helikobakter pilorinin görülme sıklığına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Bu mikroorganizma, özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli bir sorunu. Gelişmiş ülkelerde yüzde 5-10 oranında görülürken, gelişmemiş ülkelerde toplumun yüzde 80'inin bu mikroorganizmayı taşıdığı biliniyor.
Toplumda yaygın görülen ve dirençli bir bakteri olan helikobakteri pilori için belirlenmiş tedavi endikasyonları mevcuttur. Her helikobakteri pilori pozitif hastada tedavi endikasyonu olmayabilir. Tedavide çeşitli antibiyotik ve mide ilacı kombinasyonlarını yeterli sürede kullanmak gerekir.
Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Çörek otunun sindirim sistemi üzerinde de faydaları vardır. Genellikle mide rahatsızlıklarında mide mukozasını destekleyerek mide ile ilgili şikayetlerin azaltılmasını sağlar. Mide problemlerinden biri olan helicobacter pylorinin midede artması durumuna karşı çörek otu etkilidir.
Elma sirkesi, antimikrobiyal etkileriyle mide veya bağırsaklardaki bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Aslında bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olması şişkinliğe karşı etkili olmasını sağlayan bir diğer mekanizmadır.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Helikobakter pilorinin tedavisinde, antisekretuvar ajan olarak proton inhibitörü ile iki farklı antibiyotik birlikte kullanılır [6,7]. Tedavide kullanılan ilaç türleri, klaritromisin Page 2 90 [8], amoksisilin [9] ve lansoprazoldür [10].
Helikobacter Pylori Saptama Testleri: -Kan Antikorları : Bir insanın kanında Helicobacter pyloriye karşı oluşan antikorların varlığı saptandığında bu insanın bakteri ile enfekte olduğu veya geçirilmiş bir enfeksiyonunun var olduğu anlamına gelir.
Kefirin, gastrit, mide ülseri, mide kanseri gibi hastalıklara yol açabileceği düşünülen Helicobacter pylori bakterisine karşı da antimikrobiyal etkinliği desteklediği belirtilmiştir.
Kekik mide hastalıklarına neden olan bakteriyi öldürüyor
Yapılan çalışmada, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan bu kekik türünün gastrit ve duedonal ülserler, mide kanseri ve mide lenfomasında etken olarak bilinen Helicobacter pylori isimli bakteri üzerinde öldürücü etkisi olduğunu saptadı.
Sarımsak doğal bir antibiyotiktir
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
Helikobakteri Yorgunluk Yapar Mı? Helikobakter pilori bakterisinden kaynaklanan mide enfeksiyonları, mide ve duodenumda yarattığı iltihaplar sonucu belirtiler oluşturabilir. Bu belirtiler arasında yorgunluk, karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı gibi semptomlar yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri