Mezgit havyar da bunlardan biridir. Ekonomik bir fiyata sahip olması ve aynı zamanda lezzeti nedeniyle sıklıkla sofralarda yerini alır. Mezgit havyarını mısır unu ile harmanladıktan sonra tavaya koyup üzerine de bir miktar tereyağı ekleyerek iyi bir sonuç elde edilir.
Gerek ben, gerekse balıkçı temizlerken dikkat ediyorum da çoğunun içlerinde solucan benzeri parazit çıkıyor.
Mezgit Nasıl Temizlenir? Bıçak yardımıyla mezgitin üzerindeki pulları kazıyın. Solungaçların birleşme yerini bıçakla güzelce kesin. Mezgitin karnını bıçak ile ayırın ve iç organlarını çıkartın.
Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir.
Mezgit Balığı Vitaminleri
B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B6 vitamini, B12 vitamini, fosfor, potasyum, magnezyum, selenyum ve çinko gibi değerli besin maddelerini içerir. Bunun yanında Mezgit balıkları Omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir.
İlgili 27 soru bulundu
Barbunya, Çipura, İstavrit, Mercan, Mezgit, Sardalya, Tekir ve Uskumru balıklarında tespit edilen civa seviyesi FDA tarafından önerilen “iyi seçim” grubundaki civa seviyesi ile benzer düzeydedir. Dolayısıyla bu balıklardan haftada bir porsiyon tüketmek uygun olacaktır.
Mezgit balığının yapısında yüksek oranda B vitamini olduğundan, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlara birebir fayda sağlar. Zengin yapısı sayesinde, diğer balıklardan daha çok beyinsel gelişimi destekler. Folik asit yüklü olan mezgit, kalp rahatsızlıklarına, diyabete ve hormonal düzensizliklere karşı koruma sağlar.
İşte havyar hakkındaki bilgiler. Havyar; balık yumurtasına verilen genel bir isimdir. Her balığın yumurtası havyar olarak adlandırılsa da tüm havyarların yemek için kullanılması mümkün olmamaktadır. Havyarların çıkarılmış olduğu balığın kaliteleri ve çeşitleri farklı ve ayrı çeşitte olmaktadır.
Havyar Nasıl Yenir
Geleneğimizde kahvaltılarda tüketilen havyar, salata şeklinde de hazırlanabilmektedir ve artık sadece kahvaltıda değil, günün her saati adeta bir atıştırmalık gibi tüketilmektedir.
Sorularla İslamiyet - Soru: Balık yumurtası (havyar) helal midir? Cevap: Balık helal bir hayvandır. Ayrıca balık yumurtası da temizdir. Yenebilir.
Taze balığın gözleri canlı ve parlak iken bayat balık solgun bakar. Göz çevresinde az da olsa kanamaya rastlanabilir. Kanlı gözleri olan balıktan uzak durulmalıdır. Gözleri çökmüş, kornea tabakası kremamsı, adeta katarakt gibi göz bebekleri olan balıklar bozuktur.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Mezgit genellikle tavada ya da ızgarada pişirilir. Izgarada mezgit pişirecekseniz, tuz, karabiber, zeytinyağı ve taze kekik yapraklarından bir marine sosu hazırlayın. Balıklarınızı bu sosa yatırarak 15-20 dakika kadar lezzetlenmesi için bekletin.
Kilopat. Bozulmadığından eminseniz, düzgünce temizlendikten sonra yiyebilirsiniz. Sorun olmaz. Bu tür tatlı su balıklarında bu durumlar normal.
Balığın iç organlarının ve etinin barındırdığı 'tetrodotoksin' adlı zehirden dolayı yenmesinin zararlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr.
Timur, ''Balıklarda bulunan parazitler, insanda akut anemi, iştahsızlık, halsizlik gibi tenyalardan kaynaklanan hastalıklarda görülen belirtileri meydana getirirler. Bu nedenle bu parazit kistlerine sahip balıkların çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerekir'' diye konuştu.
Havyarın çeşitli tüketim yöntemlerine dahil edilmesi daha iyi olan sıcaklık Bazı uzmanlar, buzdolabında saklanan havyarın 4-6 santigrat derece sıcaklıkta doğrudan tüketilmesini önermektedir. Ancak çoğu uzmana göre havyar tüketimi için en uygun sıcaklık 10-12 santigrat derece arasıdır.
Havyar kahvaltı sofralarında tüketilen bir besindir. Kızarmış ekmeğin üzerine tereyağı sürülerek havyarla birlikte tüketilir. Bazı ülkelerde 'blini' ismi verilen minik kreplerin arasına konularak tüketilir. Öğlen yemeğinde taze soğan ve limonla birlikte servis edilir.
Havyar yüksek besin değerine sahip olmasıyla birlikte, hayvansal olarak tüketilen sağlıklı besinlerden birisidir. Havyar hem lezzetli, hem de çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bu kadar iyi olmasının yanında fiyatı biraz pahalı olmaktadır. Pek çok hastalığa iyi geldiği son yapılan araştırmalarda keşfedilmiştir.
Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri'nden çıkan bu havyar taneleri, Beluga'dan daha ufak ve koyu renkte ve ayrıca tadı da cevize benziyor. Dünya üzerinde en iyisinin Rusya ve İran'da bulunduğu havyarların en lezzetlisi için kış mevsimini beklemek gerektiğini unutmamak lazım.
Havyar denince akla hemen kaygan, minik topçuklar ve lüks sofraların resmi göz önüne gelir. Aynı zamanda bu besin maddesi çoğu kişi tarafından da adı duyulunca yüz ekşimesine neden olur. Çünkü havyar aslında dişi balık yumurtasıdır ve gastronomi alanında havyar her çeşit balık yumurtası için kullanılan bir terimdir.
Seçkin Sofraların Misafiri Havyar
Hazar Denizi'nde yaşamını sürdüren dişi mersin balığı ve çiroz cinsi balıkların döllenmemiş yumurtaları en pahalı siyah renkli havyarlardır. Rengine, aromasına, olgunluğuna ve yapısına göre değer biçilen bu lüks yiyeceğin tadının yenildikçe daha da anlamlanacağı söylenir.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri