Kan testi: Bir kan numunesinin analizi, vücudunuzdaki aktif veya önceki H. pylori enfeksiyonunun kanıtlarını ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, nefes ve dışkı testleri, aktif H. pylori enfeksiyonlarının tespitinde kan testinden daha iyidir.
Kan tetkiki dışında üre nefes testi olarak isimlendirilen tetkik de helikobakter pilori enfeksiyonunun varlığını ortaya koyabilir.
Ağız Kokusu, Şişkinlik ve Kansızlığa Neden Olabilir
Kansızlık vakalarında da helikobakter olup olmadığı araştırılmalıdır. Bakterinin teşhisi için endoskopi, üre nefes testi, gaita testi vardır. Mide şikayeti olanlarda mutlaka tedavi önerilmektedir. Bakteri var ve hiçbir şikayeti yoksa tedavi önerilmemektedir.
Üre-nefes testi, gaitada (dışkıda) helikobakter pilori antijeni testi ya da endoskopik mide biyopsilerinde bakteri görülerek tanı koyulur.
İlgili 26 soru bulundu
Dışkıda helikobakter antijen testi, ya da üre-nefes testi yolu ile mide mikrobu enfeksiyonunun var olması tespit edilebilmektedir. Bunun yanında, mide mikrobu enfeksiyonunu saptamak için daha güvenli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri mideden doku parçası alınıp hızlı üreaz testi uygulamasıdır.
Tuz tüketimi H.pylori tedavisinde etkinliği arttırmak için kısıtlanmalı. Kahve H.pylori enfeksiyon riskini arttıracağı için tüketilmemeli. İyi yıkanmamış çiğ meyve ve sebze H.pylori bulaşma riski artacağı için iyice yıkanmış olmasına özen gösterilmelidir.
Vücuttaki iltihap ve patojenleri tespit etmek için kan testleri yapılabilir. Örneğin otoimmün gastrit varsa mide hücrelerinin bileşenlerine karşı antikorlar kanda tespit edilebilir. Dışkı incelemesi de yapılabilir.
Helikobakter pilori midenizdeki dokuya ve ince bağırsağınızın ilk kısmına (duodenum) zarar verebilir. Bu zarar kızarıklık ve ağrıya (iltihaba) neden olabilir. Bazı durumlarda Helikobakter pilori üst sindirim sisteminizde peptik ülser adı verilen ağrılı yaralara da neden olabilir.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. GastroPanel isimli test ile, mide ile ilgili geniş bilgi alınabiliyor. Bunlar Pepsinojen I, Pepsinojen II, Pepsinojen I/ Pepsinojen II oranı, Gastrin-17 ve Helikobakter pilori isimli testler.
Ülser, mide ve duodenum gibi sindirim sistemi organlarının yüzeyinde oluşan hasarlı alanlardır. Ülserler, genellikle ağrı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına neden olabilirler. Ülserlerin tanısında kullanılan en yaygın testlerden biri, kan testidir.
Diğer önemli gastrit testi, GastroPanel testidir. GastroPanel test yeni bir yöntemdir. GastroPanel test, hastadan kan alınarak yapılmaktadır.
Endoskopi: Mide endoskopisi yapılırken alınan mide biyopsi örneğinin mikroskop incelenmesi ile helikobakter pilori teşhisi yapılabilmektedir. Üre nefes testi: Üfleyerek yapılan üre nefes testi ile helikobakter pilori teşhisi yapılabilir.
Test sonucunun pozitif bulunması, geçmişte meydana gelmiş bir enfeksiyonun, yani bağışıklık sisteminin geçmişte bu etken ile tanıştığı- nın kanıtıdır. Ancak, testin yapıldığı sırada aktif enfeksiyonun bulunup bulunmadığını göstermez.
Helicobacter pylori midede gastrit ve ülseri tetikleyen bir bakteridir. Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir. 21 gün Aynısafa bitkisinin kullanılmasının ardından bir hafta ara ile 21 gün daha brokoli kürünün uygulanması gerekir.
Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir.
Helikobakteri Yorgunluk Yapar Mı? Helikobakter pilori bakterisinden kaynaklanan mide enfeksiyonları, mide ve duodenumda yarattığı iltihaplar sonucu belirtiler oluşturabilir. Bu belirtiler arasında yorgunluk, karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı gibi semptomlar yer alabilir.
Probiyotikler: genellikle antibiyotiğe dayanıklı bir patojen olan Helicobakter Pylori tedavisinde probiyotikler etkilidir. L.Fermentum, L.Casei ve L.Brevis bu patojenle savaşma da en etkili probiyotikler arasında yer alır.
C-reaktif protein'in kısaltması olan CRP, vücuttaki iltihabın varlığını tespit etmeye yönelik karaciğer tarafından üretilen ve kan dolaşımına salınan protein miktarını ölçen testtir. Sağlıklı bir insanın kanındaki CRP değeri aralığı 0 ile 5 mg/l'dir.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Prokalsitonin testi olarak da bilinen PCT, kandaki prokalsitonin değerini ölçer. Genellikle bakteriyel enfeksiyon ve sepsis gibi ciddi tabloların göstergesi olarak bilinir.
Helikobakteri Tedavisi
Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90'lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir.
Helikobakter Pilori Tedavisi
Bir mide koruyucuyla beraber verilen iki haftalık antibiyotik tedavisiyle, hastalık yüzde 85-90 oranında başarıyla tedavi edilebiliyor. Mikroorganizmanın ölüp ölmediği ise üre nefes testi, dışkıda antijen taraması gibi girişimsel olmayan yöntemlerle saptanabiliyor.
Helicobacter Pylori Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler Var mı? H. pylori bakterisinden kurtulmak için belirli yiyeceklerin tüketilmesinin faydalı olabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Özellikle brokoli ve yoğurt, H. pylori tedavisinde etkileri yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri