Endüstriyel olarak üretilen hellim peynirleri, tam yağlı pastörize inek sütünden yapılmaktadır. Salamuraya yatırılan peynir kalıpları, 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakumlu ambalajlarda satışa sunulmaktadır.
Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir. Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir.
Hellim peyniri Kıbrıs'a özgü yarı-sert özellikte bir beyaz peynir çeşididir. Geleneksel olarak çiğ koyun ve keçi sütünden veya bunların karışımlarından elde edilen hellim peyniri; inek sütünden veya inek sütünün koyun ve keçi sütü ile karışımından da üretilebilir.
Hellim peyniri, fazla ısıda pastörize edilerek son şeklini alır. Bu peynir, yüksek miktarda kalsiyum içerir. Aynı zamanda sodyum, protein ve karbonhidratta bulunur. Bu nedenle insan sağlığına oldukça faydalı bir besindir.
Çiğ süt; ineklerden, koyunlardan ve keçilerden (veya başka bir hayvandan) gelen, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş süttür.
İlgili 42 soru bulundu
Pastörize edilmiş peynirler hangileri? Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekir. Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
Pastörizasyon, sütün ısıl işleme maruz bırakılarak, içinde olması muhtemel zararlı mikroorganizma ya da patojenlerin yok edilmesi yöntemidir. Peynir yapılacak süt genellikle iki farklı yöntemle pastörize edilebilir: * Yüksek sıcaklık-kısa süre: 70-75 ºC'de 15-30 saniye arasında tutulan süt hızla soğutulur.
Hellim peyniri uzun ömürlü olması amacıyla bol tuzla salamura edildiğinden, tadı size tuzlu gelebilir. Bu aşamada tercihen -eğer tuz oranını düşürmek isterseniz- tüketmeden önce suda bir süre bekletebilirsiniz.
Anavatanı Kuzey Kıbrıs olan hellim peyniri, keçi, koyun ya da inek sütünün karıştırılması ile üretilen bir süt ürünüdür. Yarı sert ve sık dokulu bir yapısı olan hellim peyniri, sarıya yakın beyaz renkte bir peynir çeşididir.
Harika bir salata, diyet yapanlar sossuz ve peyniri abartmadan yiyebilir. Böylece et yemeyi sevmeyenler protein ihtiyacını bu şekilde karşılayabilir.Birazcıkta hellim peynirinden bahsedelim. Hellimin en önemli özelliklerinden biri de kızartılarak yenildiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır.
Orta boy bir kaba az miktar zeytinyağı koyup, ısıtın. Hellim peynir dilimlerini tavaya koyun. Üzerlerine az miktar karabiber, kekik ve kırmızı pul biber serpiştirin. Her iki tarafını biraz kızartın.
HELLİM NASIL KIZARTILIR? hellim peyniri fazla tuzlu bir peynir olduğu için bir miktar suda bekletilmelidir. Daha sonra orta kalınlıktaki şeritler halinde kesilir. Yağsız tavada sade olarak önlü arkalı pişirilir.
Hellimli salatalar, peynirli çöp şiş tarifleri, yöresel ekmek bitta ve bazı aperitiflere pratikçe dahil olur. Bazı tarifleri çok doyurucudur. Hellim peynirli salataların yanına eklenen tavuk ve biftek gibi alternatiflerle neredeyse bir ana yemek kadar doyurucu bir hale dönmesi ise en sevilen yanı!
Salamura edilmiş veya baharatlanmış (genellikle kuru nane) olarak tüketebileceğiniz gibi, hellim peyniri kızartması yaparak da hellim peynirini kahvaltı sofralarınıza, salata, pizza, hamburger, börek, pide ve makarnalarınıza leziz bir ayrıntı olarak ekleyebilirsiniz; tamamen damak zevkinize ve yaratıcılığına kalmış!
Fırında Künefe Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce şerbeti yapalım şerbet kaynarken limon damlatalım. 10 dk sonra ocaktan alalım. Daha sonra 20 cm bir fırına dayanıklı bir kaba 1, 5 su bardağı tel kadayıf koyup güzelce yayalım. Sonra hellim peynirden ya da dil peynirini didikleyip koyalım.
Sağlıklı bir diyet porsiyon Hellim peyniri yaklaşık 80 gr, yani avuç içi büyüklüğünde bir parçadır, ancak yüksek doymuş yağ ve tuz içeriği nedeniyle her gün yenmesi tavsiye edilmez.
Hellim ile yapılan Kuzey Kıbrıs'a ait tuzlu bir hamur işidir. Un, su, tuz, tereyağı ve zeytinyağından yapılan bu enfes hamur içinde harmanlanmış küçük doğranmış soğan, nane ve küp şeklinde kesilen Hellim ile lezzetli hale getirilir.
İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklı ve lezzetlidir, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur ve daha az lezzetlidir.
Tavayı ocağa koyunuz, altını yakınız . Tereyağı ekleyiniz, sarımsakları doğrayınız. Bir iki tavayı sallayarak sarımsakları tavada gezdiriniz. Peynirleri ekleyiniz (ocağın altını kısmayınız ki peynirler suyunu vermesin) orta ateşte önlü arkalı güzelce kızartarak pişiriniz.
peynir saklama
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir.
Hellimlerin yağsız şekilde pişirilmeleri için tost makineleri de tercih edilebilir. Bunun için dilimlenen hellim peyniri tost makinesi içine yerleştirilerek 1-2 dakika kadar pişirilir. Bu şekilde her iki yüzü aynı anda pişen hellim dilimleri tost ve burger gibi besinlerle birlikte kullanılabilir.
Hellim peyniri kac gunde bozulur? Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir. Taze kaşar, dil peyniri gibi yumuşak yapılı peynirler, paket açıldıktan sonra 3 hafta kadar dayanabilir.
Uzun ömürlü süte uygulanan işlem sırasında 135 derece ve 150 derece sıcaklık uygulanırken; pastörize süt için bu derece 72 olarak belirlenir.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır.
Pastörize inek sütünden üretilmektedir.
Çeçil peyniri, Türkiye'nin her bir yöresinde kendine has yöre ismi ile anılan peynirlerden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri