Helva, Ortaçağ Arap mutfak kültürünü yansıttığı gibi Orta Asya Türk geleneklerini de yansıtan simgesel bir yiyecektir.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır.
Tekirdağ iliyle özdeşlemiş olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı veya renklendirici(E160a (karoten)) kullanılarak üretien peynirli un helvasıdır. Tekirdağ Peynir Helvası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Uşak Gelin Helvası/Uşak Gelin Tatlısı; su, beyaz toz şeker, buğday unu, tahin ve ceviz içi ile hazırlanan Uşak ilimize özgü bir üründür.
Balıkesir'in İvrindi ilçesinde yapılan "Yağlılar helvası", uzun süre dayanması ve eşsiz lezzeti ile damaklara hitap ediyor. Helva bir günde yapılırken, bir yıla yakın sürede tüketilebiliyor. Tarifi ise mahalle halkı tarafından biliniyor.
Helvanın Mucidi Hacı Ahmet Şahin.
Kütahya Paşa Helvası 05.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Osmanlı mutfağının son dönemlerinde yapılan ve saray mutfağının en gözde tatlılarından biri haline gelen süt helvası, Bursa'da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Birçok kişi, Türkiye'de yalnızca Bursa'da yapılmaya devam edilen süt helvasını yemek için şehre geliyor.
Malzemeleri tuzsuz Urfa peyniri, sadeyağ, un ve toz şekerdir. Şanlıurfa Pendirli Helvası / Şanlıurfa Peynirli Helvası 08.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Denizli'de Hacı Emin Bey'in 104 yıl önce açtığı şekerleme ve helva dükkânıyla yola çıkan, sonra Laleli'de ulusal marka olan Koska 4'üncü kuşakla 'küresel marka' planları yapıyor. Diyabetik reçeller, çölyak hastaları için glutensiz ürünler geliştiren firma organik helva ve lokum için TÜBİTAK'la çalışıyor.
Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
İlk helva tarifi 13. yüzyılda basılmış
Bilinen ilk yazılı helva tarihi, 13. yüzyılın başlarında Arapça bir yemek kitabında (Kitab al-Tabikh) ortaya çıkmış. Bugünkü helva çeşidinin zenginliği o günden belliymiş; 800 yıl önce yazılan bu kitapta bile tam 7 ayrı çeşit tarifi varmış.
Tahini ilk kim buldu? Tahin helvasının geçmişi 1800'lü yıllara dayanıyor. İbrahim Efendi, o dönemde pekmezle yapılan helvaya alternatif olarak tahin ve şeker kullanarak helva üretimini geliştirmiş. Tahin üretimi yapan ve ürettiği tahini, helvasına da kullanan İbrahim Efendi, 1884 yılında Malatya'nın Darende ilçesinden.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Osmanlı döneminde kurulan tahinhanede üretilmeye başlanan tahin helvası, Helvacıoğlu ailesinde babadan oğula geçerek 500 yıldır yapılmaya devam ediyor.
Uşak'ın, tahin, şeker, buğday unu, kızamık şekeri ve cevizle yapılan, yaz helvası olarak da bilinen yöresel lezzeti "kırmızı helva", düşük şeker oranıyla ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Saray helvası Kocaeli ilinin İzmit ilçesine ait bir pişmaniye türüdür. Çeşitli adlarda anılan bu tatlıya Osmanlı Dönemi'nden beri Kocaeli ilinde "Saray Helvası olarak adlandırılmaktadır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Uzun yıllardan beri Ordu'nun Perşembe ilçesinde üretilen Perşembe Ceviz Helvası, Ordu iline özgü bir tatlı türüdür.
Türkiye'nin en büyük helva üreticisi konumunda olan KOSKA iç satışlar yanında dört kıtada 74 ülkeye yaptığı ihracatla önemli bir ihracat hacmine sahiptir.
Üründe kullanılan susamın aynı zamanda yurtdışı menşeli değil, Türkiye menşeli olduğunu da söyleyelim. Ürün 300 gr.'lık cam kavanozlarda satılıyor. Ürün içeriğine baktığımızda sadece kabuklu susamdan elde edilen tahin olduğunu görüyoruz.
Yiğit, kabadayı, yürekli.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Torku tahin yerli mi? Torku Tahin, %100 doğal bir üründür. Türk mutfağında en çok sevilen lezzetlerden biri olan tahin pekmezle karıştırıldığında oldukça uyumlu bir lezzete sahip olabildiği gibi sade olarak da tüketilebilir.
Coğrafyamıza ilk olarak Mezopotamya'daki Asurlular medeniyeti üzerinden M.Ö. 2500 civarında gelen tahin, iyileştirici ve sakinleştirici özellikleri, besleyici yapısıyla popüler bir gıda haline gelmiştir. Meyvelerin ömürlerinin uzatılması ve korunması için insanoğlunun yöntem geliştirmesi M.Ö. 1'inci yüzyıla dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri