Örneğin bir işyerinde sigortalı olarak çalışan ve SSK(4/A) sigortalısı olan bir kişi aynı anda bir ticari faaliyette de bulunmaya başlamışsa ya da bir şirkete ortak olmuşsa ticari faaliyette bulunmasından ya da şirket ortağından dolayı Bağ-Kur (4/B) sigortalısı olamaz.
Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
e-devlet kapısı üzerinden; 4/a-4/b-banka sandıkları çalışanları hizmet birleştirmesinin “4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20 nci Madde Sandığı çalışanların hizmet birleştirme başvurusu” bölümünde birleştirme başvurusunda bulunabilir.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
Hem Bağ-Kur primlerinizi hem de SSK primlerinizi ödemek isterseniz de ikisini de aynı anda ödeme hakkınızın var. Her iki primi de ödemeniz halinde emeklilik maaşınızın yüksek olacağını da unutmamak gerekir. Az önce de belirttiğimiz gibi ödeme zorluluğu çekmiyorsanız Bağ-Kur priminizi de yatırmanızda fayda var.
İlgili 25 soru bulundu
Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.
SSK'LI İŞE GİRİNCE BAĞ-KUR BİTER
Buna göre yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez.
STATÜDE 1 GÜN BELİRLEYİCİ OLUYOR
Emekli olacak kişi örneğin hem SGK hem de Bağkur'dan prim gün sayısına sahipse, yani iki statü de varsa son 2 bin 520 gün içinde sürenin yarısına yani 1260 güne bakılıyor. Bu kapsamda yarısından 1 fazla hangi kurumdan priminiz varsa emekli olabilirsiniz.
Yargıtay, hizmet süresi tek bir statüden emekli olmaya yeterli olanların hizmet birleştirmeye zorlanamayacağı kararı verdi. Hizmet sürelerinin birleştirilmesi, prim günü tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenlere avantaj sağlıyor. Bazı durumlarda ise dezavantaj yaratabiliyor.
Cevap: Ek madde 5 kapsamında ödenen primler SSK'ya sayılıyor. Ek madde 5 kapsamında 450 gün daha prim ödeyerek Bağkur'dan sonra SSK'ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK'dan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 işgünü prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olursunuz.
Hizmetlerin göreve başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutulması durumunda, devlet memurunun emekli keseneğine esas derece ve kademesi yükselecek, bu halde de memurdan yapılacak Sosyal Güvenlik Kurumu kesinti tutarı (hizmet süresine göre) az da olsa artacaktır.
Hizmet birleştirilmesinde, her yıl 360 gün, her ay 30 gün olarak hesaplanır. Birleştirilen hizmet sürelerinin toplamına itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere rastlayan süreler eklenmez.
kimlik numaranızı ve E-Devlet şifremizi girdikten sonra Sisteme Giriş Yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle E-Devlet üzerinden başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.
- Geçek kişi işverenler adına ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerinin tamamı Bağ-Kur kapsamındaki prim borcuna aktarılacak, artan kısım gerçek kişi işverenin varsa Kuruma olan borçlarına mahsup edilecek yoksa kendisine iade edilecektir.
Hizmet çakışması nedeniyle, Bağ-Kur'a ödenmesi gereken primler SSK'ya, SSK'ya ödenmesi gereken primler de Bağ-Kur'a ödenmiş olabilmektedir. Bu durumda 5458 sayılı Kanun çerçevesinde prim mahsuplaşması, yani ödenmiş prim paraları borçlu olunan tarafa aktarılabilmektedir.
Bu hafta da 4/B statüsündeki (Bağ-Kur) primlerin iptal edilerek 4/a prim borçlarına aktarılmasını ele alacağız. 4/b kapsamındaki sigortalıların ödedikleri primlerin tamamı aktarılacaktır. Öncelikle 4/a kapsamında sigortalı hissesine aktarma yapılacak, artan kısım da işveren hissesine aktarılacaktır.
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir. Kamu çalışanları da memuriyete başlamadan önce çalıştığı süredeki ekletmek için başvurabilir.
Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.
Emeklilikte son 7 yıla dikkat edin
Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor.
4/a Sigortalılar için:
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor. SGK'ya, 206 bin 793 lira ödendiğinde, beş yıllık süre ihya ediliyor ve emekliliğe sayılıyor.
1 -Emekli Olamazsınız- 25 yaşında bir arkadaş için emeklilik kelimesinin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorum. Ama temel olarak ilk bilmeniz gereken bağkur primi ödemezseniz emekli olup, emekli maaşı alamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri