Herhangi bir zaman kavramını teşkil etmeyen ve başı ya da sonu olmayan bir anlatım üzerinden değerlendirilmektedir. Ezel Ne Demek? Bu doğrultuda şiir içerisinde de dile getirildiği gibi zamanı teşkil etmeyecek biçimde her daim özgür olduğunu anlatmaktadır.
Ezel isminin anlamı ise zaman için kullanılan ve başlangıcı olmayan anlamındadır. Ezel isminin kelime anlamı zaman açısından öncesiz olarak bilinmektedir. Taşıdığı güzel mana nedeniyle de sık tercih edilen isimler arasında yer almaya devam etmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan vaat kelimesi, bazı kaynaklarda ''vaad'' şeklinde yazılır. Bir şeyi yerine getirmeye yönelik verilen sözlere vaat denir.
“Şafak” kelimesi İstiklal Marşı'mızın ilk dörtlüğünde güneşin batmasından sonra ufuktaki kızıllık anlamındadır.
Hakk'a tapmak, mille- tin büyük bir kısmının O'nun yolunda ve O'nun istediği her şeyde O'na bağlanması anlamını taşımaktadır. bir kısmı Hakk'a tapan bir millete Allah son kertede yine istiklâli bağışlayacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Bütün kıtalarını kısa kısa özet şeklinde açıklayacağız. İstiklal Marşının ilk kıtasında şair Mehmet Akif Ersoy, zorluk içerisinde bağımsızlığını koruyan ve onu yücelten Türk milletine Korkma diye sesleniyor.
Ruhi mücerret aslında bir isim değil sıfat tamlamasıdır. Bu kelime soyut ruh ya da gözle göremediğimiz varlık anlamlarında kullanılmaktadır.
Vaat; bir kişinin başkasına gelecekte onun yararına bir tasarrufta bulunacağı konusunda beyanını ifade etmesidir. Kendisine vaatte bulunulan kişi bu vaatten yararlanıp yararlanmamak konusunda özgürdür. Vaatleşme ise, iki tarafın gelecekte aynı yer ve zamanda bir tasarrufta bulunacaklarını karşılıklı vaat etmeleridir.
Sözlükte vaad (va'd) “gelecekle ilgili olarak birine söz vermek; müjdelemek, tehdit etmek” anlamında masdar-isimdir.
Ezel İsmi Kuran'da Geçer mi? Ezel kelimesi Kuran'da geçmez, ancak Allah'ın zamandan ve mekândan münezzeh olduğu ve başlangıcının olmadığı İslami inançlar arasındadır. Dolayısıyla, isim Kuran'da direkt olarak yer almamakla birlikte, içerdiği anlam İslam inancıyla uyumludur.
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
Bu isim Medine şehrinin diğer adı olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda ayak basılmamış kum, bakire kız, anlamlarına gelmektedir. Hatta bazı kaynaklar Hazreti Meryem için "Azra" ismini kullanmaktadır. Azra ismi, enerjik, canlı bir kişiliği temsil eder.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Anlık duyguların etkisiyle, düşünmeden ve yaptıklarının sonucunu hesaba katmadan hareket eden kişilere şuursuz denir. Bu kişilerin ortak özelliği düşüncesizce ve sorumsuzca hareket etmeleridir.
Evvela kelimesi, önce anlamına gelen evvel sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük birçok birleşik isimde de kullanılır. Örneğin tasavvuf edebiyatında Allah, ''Akl-ı Evvel'' olarak nitelendirilir. Evvel-bahar ise ilkbahar anlamına gelir.
Kelime-i şehâdet (Arapça : شهادتان, Türkçe: Tanıklık sözü), İslam inancında Allah'tan başka ilah olmadığı, Muhammed'in de onun kulu ve elçisi olduğunu beyan eden ibaredir.
Kısa vade - Uzun vade ayrımı
Bu teknik tanımlara karşılık kısa vade denildiğinde genellikle 1 yıldan kısa süreler, uzun vade denilince de 1 yıldan uzun süreler anlaşılır.
Arş kelimesi günlük hayatlarımızda da sıkça kullandığımız bir kelimedir. Bazı deyimlerde de geçmesiyle birlikte günümüzün önemli kelimelerinden biridir. Birden fazla anlamı olan arş kelimesinin sözlük anlamı yükseklik, yüksek yer veya tavandır.
Meşru müdafaa, yasal savunma veya meşru savunma; uğranılan bir saldırı karşısında kişinin kendisini veya bir başkasını koruması.
Arapça kökenli olmasına rağmen Osmanlı zamanında da çok sık kullanıldı. Kelime anlamı bakımından ise yaradır. Yara kelimesinin kullanılması ile ceriham ile kullanılması aynı şeydir. Ceriham eki ile birlikte yaram anlamına gelir.
Mehmed Âkif “İstiklâl Marşı”nda bu sirius/ süreyyâ yıldızına gönderme yapmaktadır. Ona göre bu yıldız, metafor olarak “milletin yıldızı”dır. Bu “milletin yıldızı” en parlak olandır, asla sönmeyecek olandır; zira 'o yıldız'/'millet(ler)in yıldızı'dır ve “Hakk'a tapmakta”dır.
Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885, İstanbul - 10 Haziran 1966, İstanbul), Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi.
İstiklal Marşı 1. Kıta
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak.
Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri