Biseksüellik terimi, esas olarak hem erkeklere hem de kadınlara yönelik romantik veya cinsel duyguları belirtmek için insan çekimi bağlamında kullanılır ve kavram, heteroseksüellik, aseksüellik ve homoseksüellik ile birlikte cinsel yönelimin dört ana sınıflandırmasından biridir.
Homo, hetero, bi … ve daha pek çoğu
Aseksüel: bu terimle kişi, hangi cinsiyet olursa olsun, hiç birine herhangi bir cinsel çekim hissetmediğini açıkça ifade eder. Biseksüel: Biseksüel bireyler hem erkeklere hem de kadınlara çekim hissederler. Heteroseksüel: Bu, karşı cinsiyete çekim hisseden kişileri ifade eder.
Biseksüel, hem erkeklere hem de kadınlara karşı fiziksel veya cinsel çekim hisseden bireyler için kullanılır.. Modern tanımı 19. yüzyılda oluşmaya başlayan bu terim, iki anlamına gelen “bi” ve cinsel anlamına gelen “seksüel” sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır.
Kendini biseksüel olarak tanımlayan bir kişi, örneğin, cinsel açıdan bir cinsiyeti diğerine tercih edebilir. Ayrıca cinsel tercih gönüllü bir seçimi de akıllara getirebilmektedir ancak bilimsel konsensüs cinsel yönelimin bir seçim olmadığı yönündedir.
Heteroseksüellik veya karşıcinsellik, cinsel ve duygusal açıdan karşı cinse ilgi duymaya yönelik olan cinsel yönelime verilen isimdir.
İlgili 30 soru bulundu
[1] Cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri fark etmeksizin tüm insanlara cinsel, duygusal ve romantik ilgi duyma durumu.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Kaç cinsiyete ya da hangi cinsiyetlere ilgi duyduğunu herhangi bir şekilde belirtmiyor. Bu yüzden biseksüel tanımı hiçbir şekilde non-binary'leri de dışlamıyor.
Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.
Biseksüellik, eşcinsellik ve heteroseksüellik gibi cinsel keşif sürecinde geçici bir basamak olabilir ya da uzun dönemli kalıcı bir kimlik de olabilir. Biseksüellik eşcinsellikten daha yaygındır.
Heteroseksüel. Duygusal ve cinsel açıdan sadece karşı cinse ilgi duyan kadın veya erkeğe denir.
Lezbiyen: Kadın homoseksüel veya duygusal ve/veya cinsel olarak kendi cinsine ilgi duyan kadındır. Gey: Erkek homoseksüel veya duygusal ve/veya cinsel olarak kendi cinsine ilgi duyan erkektir. Biseksüel: Duygusal ve/veya cinsel olarak her iki cinse de ilgi duyan kadın veya erkektir.
Benzer ilgi ve çekim karşı cinsle ilgili olduğunda buna heteroseksüellik, her iki cinse yönelik olduğundaysa biseksüellik denir.
Temas Öncesi Profilaksi (TÖP) kişinin, cinsel ilişkiye girmeden önce ve cinsel aktivitesi devam ettiği müddetçe ilaç kullanarak HIV bulaşından korunması şeklinde tanımlanır.
Aslında aşk ile aynı şey olmaması da bize başka bir şeyi gösteriyor: Kişiler herhangi bir kişiye karşı duygu beslemese bile cinsel çekim duyabilir. Yapılan araştırmalara göre cinsel çekimi sadece hoşlandığımız kişilere değil farklı zaman ve mekanlarda karşılaştığımız kişilere karşı da duyabiliyoruz.
Lezbiyen: Kadın eşcinsel. Duygusal, romantik ve cin- sel yönelimleri kendi cinsinden olanlara yönelik ka- dınları tanımlar. Terim, Yunan kadın şair Sappho'nun M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı Lesbos (günümüzdeki adıy- la Midilli) Adası'nın isminden gelir.
Günümüzde eşcinsel hakları gibi konularda yaygın olarak eşcinsel anlamında kullanılır ve herhangi bir hakaret anlamı içermez.
Allonormativite herkesin alloseksüel olması; yani, hiç kimsenin aseksüel olmaması veya aseksüel spektrumunda herhangi bir deneyim yaşamaması, beklentisidir.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Bu kimi zaman LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) veya LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex), LGBT+QIA (Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel), LGBTTIQ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer) biçiminde de kullanılmaktadır.
Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL) tarafından hazırlanıp yayımlanan bu kitapçık parayla satılmaz.
Fiziksel açıdan kadınsı özelliklere sahip fakat eril cinsiyet kimliğinde olan bireyler, kadından erkeğe transseksüel, yani trans erkek olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel açıdan erkeksi özelliklere sahip fakat dişil cinsiyet kimliğinde olan bireyler ise trans kadın olarak tanımlanmaktadırlar.
Tıbbi anlamda libido, bilinçli veya bilinçsiz cinsel dürtü demektir. Ayrıca cinsel dürtü, zevk veya tatmin arzusu olarak da tanımlanır. Latince'de libido “arzu, şehvet” anlamına gelir. Libido çeşitli nedenlerle azalabilir veya yükselebilir.
Androseksüel/androfilik: Erkeklere, adamlara ve/veya maskülenliğe karşı çekim duyan.
Sapyoseksüel, zekâyı ve zihinsel fonksiyonları fiziksel özelliklerden daha önemli bir cinsel çekim aracı olarak gören kişilere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri