Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
Örneğin, sigortalının hem SSK, hem Bağ-Kur prim ödemesi varsa, son 7 yıllık fiili prim ödeme süresi içinde en fazla SSK statüsünden prim ödemişse SSK'dan, en fazla Bağ-Kur statüsünden prim ödemesi varsa Bağ-Kur'dan emekli aylığı bağlanıyor.
1) EYT kapsamında kimler, nasıl emekli olabilecek? EYT düzenlemesinden uzun vade (malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları) ilk sigortalılık başlangıcı 08.09.1999 ve öncesi olan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka-Sigorta Sandığı sigortalıları yararlanabilecektir.
Sosyal güvenlik yönünden Bağ-Kur'a (4/b) tabi olan bir kişinin, aynı anda sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdine/iş sözleşmesine tabi olarak çalışması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı durmakta, SSK (4/a) sigortalılığı geçerli olmaktadır.
Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'u Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adı altında birleştiren 5502 sayılı Kanun 20 Mayıs 2006 tarihinde 26173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir. Kamu çalışanları da memuriyete başlamadan önce çalıştığı süredeki ekletmek için başvurabilir.
SSK(4a), BAĞKUR (4b), EMEKLİ SANDIĞI(4c) bu kurumlarda geçen süreler hizmet birleştirilmesi ile birlikte değerlendiriliyordu. Hizmet birleştirmesi kişinin çalıştığı yıllar içerisinde birden fazla sosyal güvenlik kurumuna hizmeti varsa uygulanır.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
Eğer bir sigortalının aynı anda SSK'lı ve Bağkur'lu olacak şekilde çalışması durumunda SSK'lı sayılır. Ancak, sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle SSK kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak kaydıyla hem SSK'lı olarak prim ödeyebilir hem de Bağkur'lu olarak prim ödeyebilirler.
Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmet birleştirme nereden nasıl yapılır? SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
Şuan 9000 olan bağkur prim gün sayısının 7200'e düşürüleceği ve böylece emekliliğin 5 yıl erkene çekileceği ifade ediliyor. Çalışma ve Güvenlik Bakanı Işıkhan açıklamalarda bulundu.
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
1. 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 2. 4/a (SSK) sigortalıları için; kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT' den faydalanabilecektir.
Yukarıda da açıklandığı üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalının tek hizmet kolundaki çalışması emeklilik aylığı almasına yetse bile hizmet süreleri zorunlu olarak birleştirilmekte ve bu da çok prim ödeyenin az aylık alması gibi hakkaniyete aykırı birtakım sonuçlar doğurabilmektedir.
Hizmet birleştirmesi Sosyal Güvenlik Sisteminde, hizmet bütünlüğü ve kurum bütünlüğünü sağlamak için yapılmaktadır. Örneğin 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu'nda son 7 yıl içerisinde hangi kuruma daha fazla prim ödemesi yapılmış ise emeklilik işlemleri o kurum üzerinden yürütülmektedir.
Hem SSK lı Hem Bağkurlu Olmak
Bağkurlu olup SSK lı bir işte çalışanların kesinlikle, sigorta başlangıç tarihinden itibaren Bağkur sigortalılığı son bulacaktır (istisnalar haricinde).
Yapılması beklenen düzenlemeye göre, 4/a (SSK) sigortalıları için erkeklerde 7000 gün, kadınlarda 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartı aranacak. 4/b (Bağkur) sigortalıları için kadınlarda 9000 gün, erkeklerde 9000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartı aranacak.
Görüldüğü gibi SGK (4-a) statüsü Bağ-Kur (4-b) statüsüne göre çok daha avantajlıdır.
Memurluğu sonlandıktan sonra hangi statüye geçecek? Bunun gibi çalışma hayatı içindeki pozisyonu gereği birden fazla sosyal güvenlik statüsü içine girecek şekilde olunmasına, sigortalılığın çakışması veya sigorta hallerinin birleşmesi denmektedir.
Sigortadaki başlangıç tarihi, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda başlangıç sayılmıyor. Ama Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'daki başlangıç tarihi Sigorta'da da başlangıç tarihi sayılıyor.
Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
kimlik numaranızı ve E-Devlet şifremizi girdikten sonra Sisteme Giriş Yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle E-Devlet üzerinden başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.
Bu hafta da 4/B statüsündeki (Bağ-Kur) primlerin iptal edilerek 4/a prim borçlarına aktarılmasını ele alacağız. 4/b kapsamındaki sigortalıların ödedikleri primlerin tamamı aktarılacaktır. Öncelikle 4/a kapsamında sigortalı hissesine aktarma yapılacak, artan kısım da işveren hissesine aktarılacaktır.
Hizmet birleştirme işlemleri 3 şekilde yerine getirilir. Birincisi, e-devlet kapısı üzerinden; ikincisi (aktif çalışan devlet memurları açısından) çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesi ile; üçüncüsü sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne giderek yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri