İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde borç ödenmezse haciz işlemleri başlar.
5510 sayılı Kanunda prim alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresi Kanunun 93. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre, “Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başın- dan başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
E-haciz işlemi başladığında, kaldırma işlemi için de E-Devlet'i kullanabilirsiniz. Ancak haciz işlemi başladığı an itibarıyla kaldırma hakkınız bulunmaktadır. Bu süre genellikle 15 gün olarak belirlenmiştir. Haciz işlemi başladığında, SGK üzerinden haciz reddi talebinde bulunarak kaldırma işlemi başlatabilirsiniz.
Borçlu tarafından, ihtiyati hacze karşı 7 gün içinde ihtiyati haczin iptali için dava açılmış olsa bile, hüküm kesinleşinceye kadar ihtiyati haciz devam eder. (3) İhtiyati hacze karşı 7 günlük dava açma süresinin geçmesinden sonra alacaklı tahsil dairesince ödeme emrinin tebliği ile ihtiyati haciz kesin hacze çevrilir.
İlgili 21 soru bulundu
SGK'ya borcu olan yapılandırırsa icrası kalkar ama haczi devam eder.
Sonuç olarak, bu yeniden yapılandırma veya af yasası evvelce vergi borcu nedeniyle haczedilmiş gayrimenkullerin satılmak istenmesi durumunda borç bitmediği sürece hacziler çözülmez. Yapılan ödemelerin toplam borca oranlaması yapılarak bu ödemelere uygun olarak kısım kısım konulan hacizler çözülecektir.
Eğer borçlu olan kişi, icraya konu olan borcunu avukata ödemişse, avukat icra dairesine borcun ödendiğine daire bir yazı sunar. Yazının işleme alınmasından birkaç gün sonra, icra dosyası kapatılır. Bazı durumlarda bu süre 1 haftayı bulmaktadır.
Haciz işleminin kaldırılabilmesi için borçlu kişinin borcunun tamamını ödemesi gerekmektedir. Borcun tam olarak ödenmesi durumunda, işlem otomatik olarak sona erecektir.
İcra takibine konu borçlar ile bu borçların tecil ve taksitlendirilmesi halinde aylık taksitler Kurum web sayfasından E- SGK kredi kartı ile prim ödeme bölümünden 7/24 ödenebilmektedir.
Primlerini ödeme gücü olmayanlar, borçlarının tamamıyla silinmesi için gelir testine girebilecek. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek. Bu borçlardan doğan gecikme cezası ve zammı da alınmayacak.
SGK tarafından yapılan duyuruda, “Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ve İşsizlik Fonu'na olan prim borçlarında zaman aşımı, borcun doğduğu tarihe göre 5 veya 10 yıl olarak uygulanıyor.
TBK 146. maddesinde belirtilen 'kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir. ' Bu hükümden de anlaşılacağı gibi eğer kanun koyucu bir düzenlemeyle belirli bir borç için zamanaşımı öngörmemişse 10 yıllık zamanaşımı geçerli olacaktır.
Ödemenin Daha Sonraki Yıllarda Yapılması
Gelir Vergisi Kanunu 174 seri no.lu Genel Tebliği ile; ödenmemiş olan sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği dönemde mali karın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Bu maddede yer alan açık hükme göre haciz isteme hakkı ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir senedir. Bu süre içerisinde talep yapılmazsa dosya işlemden kaldırılır.
Benzer şekilde 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir. Fakat borçtan kurtulmak için bahse konu olan borcun tamamının ödenmesi gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken, borca ait en ufak bir tutarın bile kalmaması gerektiğidir.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz" dedi.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarı, en geç son taksiti (peşin ödemede ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla ödenmezse yapılandırma bozulacak.
Kişi, emekli maaşından kesinti yapılmasını istediyse, kesintinin tutarını ve nedenini e- devlet üzerinden görebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesinden yapılabilecek işlemde, maaş bilgileri butonundan maaş haczi sorgulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri