Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yaparak EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam edilmesi halinde SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı alınmasına izin verilmemektedir.
Türkiye'den emekli olan bir kişi yurtdışında da başka işte çalışabiliyor. Ancak Türkiye'den borçlanarak emekli olan gurbetçilerin başka ülkede yaşamaları durumunda bir işte çalışmadığını, sosyal yardım almadıklarını belgelemesi gerekiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
SOSYAL GÜVENLİK UZMANI ÜMİT ÖZOĞLU, “AVRUPA'DA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN TÜRKİYE'DEN EMEKLİ OLUP AVRUPA'DA DA ÇALIŞABİLMELERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR” DEDİ. Avrupa'da yaşayan ve Türkiye'den emekli aylığı alan vatandaşların yurtdışında çalışabilmesinin önü açılacak.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir. Bu durumun tek istisnası ise, sözleşmeli ülkede çalışılırken o ülkeyle yeni sözleşme yapılır ve sözleşmede “çalışıldığında maaş kesilir hükmü” bulunursa bu sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra çalışmaya başlayanların maaşları kesilecektir.
İlgili 19 soru bulundu
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarı ile Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
#avukatserifyilmaz #yurtdisiborclanma #sgk #minijob2022 #krankenkasse Yurtdışı borçlanma ile Türkiye'den emeklilik hakkı kazananların 450 Euro'ya kadar kısa süreli ve sigortadan muaf çalışma izni 01.10.2022 tarihinden itibaren Almanya'da saatlik asgari ücretin 12 Euro olarak belirlenmesiyle 520 Euro'ya yükseldi.
En Az Çalışma Süresi Şartı: Emeklilik için belirli bir süre prim ödemenizin yanı sıra, en az 5 yıl boyunca Almanya'da sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekmektedir. Sigorta Şartı: Almanya'da emekli olmak için, sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekiyor.
Uzun süreli sigortalılar için emeklilik
Bunun için; 45 yıllık sigortalılık süresi olan sigortalılar 63 yaşında emekli aylıklarında kesinti olmadan emekli aylığı alabilmektedirler. Diğer taraftan, 35 yıllık sigortalılık süresi olan sigortalılar da 63 yaşında emekli olabilmektedirler.
– SGK'dan ayrı, kendine ait özel bir emeklilik sistemi. Sen kendin her ay düzenli olarak kendi hesabına para yatırıyorsun. Yatırdığın para yatırım fonunda değerleniyor.
Ölen kocanın emekli sandığı kapsamında sigortalı olması, babanın ise SSK statüsünde sigortalı olması halinde de ölüm tarihine bakılmaksızın hem kocadan hem de babadan olmak üzere iki maaş ödeniyor.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yapmadan, yani Türkiye'deki geçmiş çalışmaları üzerinden EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam ederek SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı almaları mümkündür.
Tamamlayıcı emeklilikte yaşın 60 olması ön plana çıkıyor. Çalışan emeklilik yaşı geldiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olacak ayrıca 60 yaşına geldiğinde TES kapsamında ikinci emekli aylığını alacak. İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti, oransal azalma olmadan alınabilecek.
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Kesinti yapılmaması için 45 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanması gerekir. 35 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak. Bu emeklilik aylığından her ay için % 0,3 oranında kesinti yapılması şartıyla zamanından önce 60'ıncı yaş doldurulduktan sonra da faydalanılabilinmektedir.
Aylık Miktarları
Türkiye'de emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, bunu Alman Emeklililk Sigortasına bildirme sorumluluğunuz vardır. Eğer Türk emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, Alman aylığınızda herhangi bir düşme olmaz, ama yükselme ihtimali olabilir!
Maaş Bağlama Oranı Artırıldı
Batı Almanya'da 36,02 Euro, Doğu Almanya'da da 35,52 Euro olan emeklilik maaşı bağlama oranı 37,60 Euro'ya çıkarılarak eşitlendi. Eşitlemeyle, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren emeklilik maşı bağlama oranı hem Doğu Almanya'da hem de Batı Almanya'da aynı olacak.
Yaş sınırı doğum yılına bağlıdır. Kesintisiz bir yaşlılık aylığı için yaş sınırı 65 yaştan 67 yaşa yükseltilmiştir. Bu, 31. Aralık 1948 tarihinden sonra doğan sigortalıları kapsar. 1964 doğum yılı itibarıyla doğanlar için yaş sınırı 67 yaşıdır.
Ülkemizin imzalamış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerinden 19 tanesi sağlık yardımlarını kapsamaktadır. Bu ülkeler; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çekya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İtalya, Karadağ, K.K.T.C.
6. Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Alman Zorunlu Emeklilik Sigortası'ndan işçi payı sigorta primlerini (Beitragserstattung) alanlara üyesi oldukları ”İşletme Emekli Sandığı” da kabul ederse, 65. yaşın tamamlanmasından önce de aylık yerine bir defaya mahsus bir tazminat (Abfindung) ödenebilmektedir.
Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, 3201 sayılı Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz.
Almanya, Makedonya, Lüksemburg, Hollanda, Azerbaycan, Hırvatistan, Belçika, Romanya, Sırbistan, Avusturya, Çekya, Karadağ, Fransa, Bosna -Hersek, İtalya, K.K.T.C. , Arnavutluk, Macaristan, Tunus.
Yurtdisi borclanma da 3600 gün uygulamasi
Ayrica yine 3600 günün SSK kapsaminda tamamlanmasi gerekiyor. Bu kapsamda emekli olunacak yas ise 3600 günün ve 15 yilin tamamlandigi tarihe göre farklilik göstermekte. Yurt disi SGK borclanmasi basvurunuzu Türkiye SGK dan yapmaniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri